Harpviken: Store utfordringer ved trening av syriske opprørsgrupper

Det er neppe noen syriske opprørsgrupper som det vil være uproblematisk for Norge å samarbeide med, mener PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken.

-Det vil kreve veldig god etterretning å finne ut hvem man skal samarbeide med, sier PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken.

Mandag ble det kjent at Norge sender en styrke på om lag 60 soldater til Jordan for å trene syriske opprørere som kjemper mot ekstremistgruppen IS. Etter planen skal de være på plass før sommeren.

Les også:

Les også

Norge skal trene opp syriske styrker i Jordan

Direktøren ved fredsforskningsinstituttet PRIO mener Norge går inn i et vepsebol. De syriske grupperingene utgjør et uoversiktlig landskap, og det er svært vanskelig å finne moderate krefter, påpeker Harpviken.

— Det vil også kreve veldig god etterretning å finne ut hvem man skal samarbeide med, og i Syria er ikke etterretning så veldig enkelt, sier Harpviken til NTB.

- Kan bli morgendagens fiender

Han påpeker at krigen i Syria er en trepartskrig hvor allianser stadig skifter. En åpenbar bekymring er at dagens støttespillere kan bli morgendagens fiender, mener han og viser til erfaringer fra Afghanistan.

I tillegg er det vanskelig å forholde seg til smågrupperinger, som ikke har noen felles struktur.

— Om de skulle gjøre noe som rammer sivile, i ytterste fall begå overgrep, så vil det bli svært vanskelig å holde dem ansvarlig, sier han.

— Gjør vondt verre

Norges Fredsråd advarer mot at en intervensjon vil virke mot sin hensikt. Erfaringen viser at vestlig intervensjon styrker IS' rekrutteringsgrunnlag og fotfeste i regionen, mener daglig leder Hedda Langemyr.

— Vi skal være veldig varsomme med å blande oss inn i komplekse konfliktbilder hvor det er så uoversiktlig hvem som spiller på lag med hvem, slik at vi ikke bidrar til å gjøre situasjonen enda verre, sier Langemyr.

- Sjekkes grundig

Statsminister Erna Solberg (H) orienterte mandag om beslutningen. Hun understreker at det er maktpåliggende å stanse IS.

— ISILs brutale holdninger og handlinger har tatt livet av mange sivile og drevet enda flere på flukt fra sitt hjem. De har rammet Europa med terror, og unge mennesker er blitt radikalisert og vervet som fremmedkrigere, sier hun.

ISIL er annen forkortelse for IS.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) er enig i at aktørbildet i Syria er svært komplisert. Men samarbeidspartnerne vil bli grundig sjekket, både på gruppe- og individnivå, forsikrer hun.

— Gruppene som støttes, gjennomgår en grundig og systematisk godkjennings- og klareringsprosess. En forutsetning for støtten er at operasjonene er rettet mot ISIL, og at de ikke undergraver det pågående fredsarbeidet i Syria, sier Søreide.

Les også:

Les også

Erik Solheim blir FN-topp

Kan gå inn i Syria

De norske styrkene skal ha base i Jordan. Men situasjonen kan også utvikle seg slik at det blir nødvendig for de norske styrkene å gå inn i syrisk territorium. Blir det aktuelt, vil regjeringen konsultere Stortinget særskilt om dette.

Den utvidede utenriks— og forsvarskomiteen på Stortinget ble orientert om regjeringens beslutning mandag ettermiddag. Senterpartiet er skeptiske.

— Hvem støtter Norge? Hvilke grupper skal vi egentlig trene opp? Er dette grupper som senere kan bli fiender? Og hvem ser vi på som legitime styresmakter i Syria? spurte forsvarstalskvinne Liv Signe Navarsete i NRKs Dagsnytt 18.

SV varsler at partiet går mot beslutningen. Ap og KrF gir derimot støtte til initiativet. (©NTB)