MDG anmelder Alliansen etter at det ble delt ut falske løpesedler på stand

Brukte MDGs logo for å feilaktig hevde at partiet var for barneekteskap.

«Hva jeg og min ektemann gjør på soverommet er vår avgjørelse», heter det på den forfalskede løpeseddelen som ble delt ut. Partilederen i Alliansen stiller seg bak utdelingen av løpeseddelen, som nå er anmeldt.
  • Tarjei Kramviken

– Det er straffbart å stjele en annens identitet, så vi anmelder saken fordi vi mener det ikke er greit å ta seg til rette på denne måten. Dette skader vårt omdømme og sprer noe som vi ikke står for, sier partisekretær Lars Viko Gaupset i Miljøpartiet De Grønne (MDG) til Aftenposten.

Torsdag ettermiddag leverte han anmeldelsen ved sentrum politistasjon i Oslo. Partiet mener løpesedlene bryter straffelovens paragraf 202, som forbyr at noen uberettiget bruker andres identitet.

– Vi gjør dette preventivt for egen del, for å vise at det er konsekvenser for å misbruke logo og parti slik. Men vi vil også ta opp en større debatt. Det er et demokratisk problem om man i en valgkamp ikke kan skille mellom sant og usant, og hva partiene faktisk står for, sier Gaupset.

Han viser til at Venstre var utsatt for noe lignende under valgkampen i fjor.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) leverte torsdag denne anmeldelsen av partiet Alliansen ved partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansen.

Falske løpesedler

Mens en stand for Alliansen ble klargjort i Oslo onsdag, fikk en journalist i Aftenposten en løpeseddel som tilsynelatende er fra Miljøpartiet de Grønne (MDG) i hånden.

Ved siden av et barn står det: «Hva jeg og min ektemann gjør på soverommet er vår avgjørelse.»

Dette er rampestreker som «er så overdrevne at det ikke kan tolkes som noe identitetstyveri», sier partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansen i Alliansen om anmeldelsen.

Den tar han «til etterretning».

– Dette er humor. Stor humor. Bra humor. Det er trolling, kvalitetstrolling, sier han til Aftenposten.

Partiet Alliansen fikk 3311 stemmer (0,1 prosent) ved stortingsvalget i fjor.

Partileder stiller seg bak metoden

Lysglimt Johansen bekreftet onsdag at det var Allianseungdommen som delte ut flyvebladene.

Hans Jørgen Lysglimt Johansen er partileder i Alliansen.

– Jeg tar hele ansvaret for dem, selv om jeg ikke vet hvem som har laget løpesedlene, sier han torsdag.

Han synes det er fint at saken er anmeldt fordi han tror det vil skape en debatt om MDGs innvandringspolitikk.

– Stiller du deg bak metoden?

– Ja, jeg mener memes er en god metode. Memes er en kraftig overdrivelse, sier han.

Et meme er et bilde, ofte med humoristisk tekst, som spres i sosiale medier og ellers på internett.

Utilgjengelig ungdomsparti

Aftenposten forsøkte å komme i kontakt med Allianseungdommen, som er registrert som et ungdomsparti.

Ledelsen i partiet ville ikke snakke med Aftenposten, og Lysglimt Johansen ringte opp og uttalte seg på vegne av ungdomspartiet. Han ville ikke opplyse om hvem som er leder for ungdomspartiet eller hvordan vedkommende kan kontaktes.

Han sier videre at Allianseungdommen er registrert som et ungdomsparti for å kunne motta støtte, og at det ikke i realiteten er en medlemsorganisasjon.

Det er ikke første gang Allianseungdommen er i hardt vær for å ha spredt falskt materiale. Under valgkampen i fjor reagerte en rekke idrettsstjerner på at bilder av dem ble brukt i reklame for partiet, skrev Dagbladet da.