Politikk

Raymond Johansen: - Må ha nytt og bedre samarbeid

LO-medlemmene sviktet Arbeiderpartiet i valget, og partisekretær Raymond Johansen mener at de tillitsvalgte ikke klarte å mobilisere for partiet.

Raymond Johansen fortalte LOs tillitsvalgte at de må få både visjoner og vilje til fleksibilitet, om neste valg skal vinnes.
  • Gunnar Kagge
    Gunnar Kagge
    Journalist

I september stemte 46 prosent av LOs medlemmer på Ap. For fire år siden var tallet 53 prosent. Før valget mente partisekretæren at LO måtte overbevise minst 55 prosent av medlemmene, om den rødgrønne regjeringen skulle fortsette.

Fremskrittspartiet ble LOs nest største parti, 17 prosent av medlemmene stemte på Siv Jensen. 14 prosent stemte Høyre.

— Altfor få tillitsvalgte ga medlemmene sine klare anbefalinger om hva de burde stemme, sa Johansen til LO-tillitsvalgte på LO Stats kartellkonferanse i dag. Han innledet med å takke LO for innsatsen, men i fortsettelsen la han vekt på det som ikke var bra nok.

Han var sterkt kritisk til hvordan både LO og partiet selv førte valgkamp. Overfor Aftenposten presiserer han at det er han som har ansvaret for valgkampen, og at han ikke kritiserer LO for resultatet.

Oppsummert mener han at valgkampen var tilbakeskuende og lite visjonær.

— Vi må erkjenne at LO og Ap kan ha blitt oppfattet som for rigide, sa han.

Les også

LO-sjefen advarer mot å juble for «noen tusenlapper» i skattelette

I stedet overlot de til Høyre og Frp å snakke om fremtiden og nye løsninger.— Dersom man går på banen for bare å spille forsvar, blir det ikke noen mål. I beste fall får man uavgjort, sa han.

I stedet for å snakke om brukerne av sosiale tjenester, ga partiet og LO inntrykk av bare å ville forsvare de ansattes arbeidstid.

Sviktet på arbeidsplassene

I oppsummeringen av hvorfor partiet tapte, kommer han ikke unna at innsatsen ikke var nok. Han mener at mobiliseringen på arbeidsplassene sviktet.

Det kan skyldes tidsånden.

— Det har blitt kleint å snakke politikk, sa han.

Partisekretæren hevder at tillitsvalgte blir bedt om å sette seg et annet sted i lunsjpausen, om de bare vil snakke om politikk.

Les også

- Uinformert føleri

For å komme på offensiven må LO utfordre sine gamle sannheter, og selv finne frem til nye reformforslag. I stedet for å forsvare det som har vært, må LO gå med på for eksempel arbeidstidsforsøk, mener han.

— Beskylder ikke

På spørsmål om han har analysert seg frem til at valgnederlaget bunner i at LO er for rigide, svarer han:

— Jeg beskylder ikke noen, men sier at de kan ha blitt oppfattet slik. Jeg sier også at arbeiderbevegelsen må sette seg selv i førersetet igjen. Vi må fornye innholdet, og måten vi snakker om politikk på, sier han

Les også

  1. LO gir 12 millioner til ny tenketank

  2. LO-ledere ser mot KrF

Les mer om

  1. Politikk