Politikk

Venstre-nestor advarte mot å lage studiesirkel med velgerne

ÅLESUND (Aftenposten): Etter mye finsliping ble Venstres landsmøte enige om en formulering om hvem de vil samarbeide med. Men de vil ikke si noe om plan B.

 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Journalist

Et samlet Venstre gikk lørdag morgen inn for en uttalelse om at de vil satse på en blågrønn regjering etter høstens stortingsvalg – men at de åpner for andre typer borgerlig samarbeid.

Men vedtaket sier ingenting om hva de vil gjøre dersom deres plan A, en regjering med Høyre og Kristelig Folkeparti, ikke blir noe av.

Venstre-leder Trine Skei Grande har sagt at hun ikke ønsker noen ny samarbeidsavtale med Høyre og Fremskrittspartiet, slik partiet har i dag.

Bråk om strategi

Oppkjøringen til Venstres landsmøte har vært preget av bråk om hvilken strategi partiet skal ha etter stortingsvalget.

Partileder Trine Skei Grande gikk ut i VG onsdag og sa at hun ville «tvinge» Fremskrittspartiet ut av regjering. Det førte til at Akershus-representant Abid Raja kom med sterk kritikk og ba om at landsmøtet skulle vedta en garanti for at borgerlig flertall ville gi borgerlig regjering. Etter harde beskyldninger om illojalitet, trakk Raja dette forslaget.

Lørdag morgen var det derfor bare en håndfull delegater som utfordret forslaget til uttalelse, som landsstyret har brukt lang tid på å finslipe på:

«Venstre er nøkkelen til et borgerlig flertall og vi vil søke å samarbeide på borgerlig side etter valget».

Fem representanter foreslo å stryke den siste setningen, fordi de mente den begrenset mulighetene for samarbeid.

 • Ta testen: Bor det en Venstre-velger i deg?

Vil ikke bli studiesirkel

Men tidligere Venstre-leder Odd Einar Dørum advarte sterkt mot å gjøre det. Han dro veksel på sin erfaring med Venstre-politikk siden 1965 og mente at politikerne må ha noen svar når de skal stå på stand og sanke stemmer før valget.

Han sa det var forskjell på realpolitikk og det å fremstå som «orakelet fra Delfi».

Dørum mente at det å fjerne den omstridte setningen ville gjøre det altfor utydelig hva Venstre går inn for.

– Jeg anbefaler sterkt setningen om at vi søker samarbeid på borgerlig side i stedet for å holde studiesirkel med velgerne.

Den opprinnelige uttalelsen ble vedtatt med klart flertall.

Venstres plan A er altså en blågrønn regjering med Høyre og Kristelig Folkeparti. Grande har sagt at det vil være mulig dersom Kristelig Folkeparti og Venstre tilsamme blir større enn Fremskrittspartiet. Men som disse grafene viser, er de to sentrumspartiene langt unna dette.

 • Podkasten Aftenpodden har med Venstres Sveinung Rotevatn denne uken, i en Venstre-spesial om blant annet landsmøtet, borgerlig uro og politisk tv. Abonner i Itunes her, eller lytt i spilleren under:

Les mer om

 1. Trine Skei Grande
 2. Venstres landsmøte
 3. Venstre (V)
 4. Stortingsvalg 2017