Politikk

Valgnederlag kan gi lederkrise i Venstre

ÅLESUND (Aftenposten): De vil ikke snakke høyt om det, men i gangene spekulerer venstrefolket om hvordan fremtiden kan se ut uten Trine Skei Grande (47) som leder.

Trine Skei Grande har entydige kronprinser eller kronprinsesser dersom hun velger å gi seg som partileder. Men dette er de som oftest blir nevnt.
  • Lars Molteberg Glomnes
  • Robert Gjerde
    Journalist

Søndag formiddag avslutter Venstre sitt landsmøte.

Venstre-lederen forsøkte å gjøre det klinkende klart fra talerstolen alt fredag, da hun åpnet landsmøtet:

– De som tror at jeg er for sliten til å drive valgkamp, skal få bite i seg de ordene.

Realiteten er likevel at partiet ligger utrygt med snittmålinger på meningsmålinger under sperregrensen de siste månedene.

Blir det valgresultatet 11. september i høst, blir stortingsgruppen betydelig redusert – og Grande må ta stilling til om hun vil fortsette.

Bekymring for få klare kandidater

På landsmøtet i Ålesund er det ingen som åpent vil spekulere i partilederens posisjon. Men blant politikere Aftenposten har snakket med, er det en bekymring for hva som vil skje om partiet faller under sperregrensen på fire prosent.

Flere sier det er mer eller mindre automatikk i at en partileder i så fall går av, og at det også gjelder i Venstre.

– Hvis Venstre kommer under sperregrensen, kommer du da til å trekke deg?

– Det er noen hvis i spørsmålet ditt som jeg ikke kommer til å drøfte med noen andre enn meg selv etter at jeg har slukket lyset om kvelden, svarer Grande på Aftenpostens spørsmål.

– Må en Venstre-leder sitte på Stortinget?

– Det har jeg ingen mening om.

Den siste uken har Venstre-lederen fått kritikk i eget parti i forbindelse med strategidiskusjonen om hvilke regjeringsalternativ partiet skal kunne støtte eller gå inn i.

Etter at hun snakket om hvordan hun ville «tvinge» Frp ut av regjeringen etter valget, har hun måttet forklare seg i både stortingsgruppen og for landsstyret.

Overfor VG innrømmet hun fredag at Frp-uttalelsene hennes var uheldige.

  • Aftenpostens Frank Rossavik med knallhard dom: Venstre er modent for nedleggelse.
Nestleder Terje Breivik varmet opp landsmøtet fra scenen.

Få klare kandidater til å ta over

Ett sentralt problem med arverekken påpekes av flere:

Per i dag er det få klare kandidater til å ta partiet videre.

I et lite parti som Venstre, der partilederen er valgt inn med ett av få sikre mandater, har det vært få muligheter til å plassere talenter slik at de står klare i en krise.

Nestlederne Ola Elvestuen (49) fra Oslo og Terje Breivik (52) fra Hordaland er populære i partiet, men ingen av dem omtales som sikre kronprinser av politikerne Aftenposten har snakket med.

Nestleder Ola Elvestuen er en svært erfaren Venstre-politiker. Men dersom partiet gjør et elendig valg, kan også han bli tildelt ansvaret for resultatet.

De to vil også – ved et dårlig valg – måtte bære ansvaret for resultatet, sammen med Grande. Og med under fire prosents oppslutning vil også begge slite med å komme inn på Stortinget.

Abid Raja har relativt trygg plass på Stortinget. Men han har ikke stor støtte som fremtidig leder i partiet.

Raja er omstridt i partiet

Abid Q. Raja (41) fra Akershus er den som sammen med Grande er nærmest en sikker stortingsplass, men har ifølge politikerne Aftenposten har snakket med, ikke stor støtte i partiet som mulig partileder.

Han sees på som en god stemmesanker og en viktig politiker for Venstre, men flere mener han ikke er strategisk klok nok til å kunne være partileder.

Flere erfarne Venstre-politikere omtaler det som «helt uaktuelt» at han kan ta over etter Grande.

Hans oppgjør med Grande i forkant av landsmøtet er heller ikke godt mottatt.

– Media underholder leserne med å skape ulike hypotetiske scenarioer. Jeg har én plan: Det er å bringe Venstre godt over sperregrensen og inn i regjering. Jeg har ellers full tillit og tiltro til Trine som leder, svarer Raja til Aftenposten på spørsmål om han vil være aktuell.

Kan bryte gyllen regel

Å ha partilederen innvalgt på Stortinget omtales som en «gyllen regel», men i Venstre ser enkelte det som så vanskelig å finne en idell erstatter dersom Grande gir seg, at den kan fravikes.

Én uortodoks løsning kan være å velge en leder som kan få arbeidsplass på Stortinget uten å være innvalgt, for å kunne være tett på den lille stortingsgruppen og være der debatten skjer.

Guri Melby har ikke plass på Stortinget, men holdes frem som et fremtidig lederemne.

Noe slikt må være løsningen dersom den kanskje fremste kandidaten skal kunne ta over, for Guri Melby (36) har ikke plass på Stortinget.

Melby tapte knepent for Terje Breivik da Venstre skulle velge ny nestleder i 2012. Mange talte da varmt for at Melby skulle velges bl.a. fordi det var viktig å bygge opp en ny mulig partileder.

Melby ansees for å ha gjort en god jobb som byråd i Oslo, men har også erfaring fra Trondheim.

Hun regnes som flink både i media og innad i partiet, og er i flere av partitoppenes øyne den beste kandidaten, etter det Aftenposten forstår.

Da hun tapte nestlederduellen mot Breivik ble hun imidlertid valgt inn i sentralstyret. Melby har sittet i den «utvidede» partiledelsen siden 2012.

Sveinung Rotevatn har vært leder i Unge Venstre og har høy profil i partiet. Men han sliter med å komme inn på Stortinget.

Stortalent står i fare for å falle utenfor

Tidligere leder i Unge Venstre, Sveinung Rotevatn (29) er også sett som et stort talent. Han nyter høy tillit i både organisasjonen og i Stortinget, men han er pr. i dag inne på utjevningsmandat fra Sogn og Fjordane.

Selv med et godt valg er det en risiko for at han faller utenfor.

Rotevatn sitter i partiets sentralstyre (fra 2016). Han sier han ikke vil kommentere hverken hypotetiske valgresultater eller hypotetiske ledervalg.

  • Podkasten Aftenpodden har med Venstres Sveinung Rotevatn denne uken, i en Venstre-spesial om blant annet landsmøtet, borgerlig uro og politisk tv. Abonner i Itunes her, eller lytt i spilleren under:

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Stortingsvalg 2017
  2. Trine Skei Grande
  3. Venstres landsmøte
  4. Venstre (V)