Norges flinkeste partileder

Erna Solberg er tidlig i form, men frykter ikke at det skal rakne i valgkampen - slik det pleier å gjøre når Høyre ligger høyt.

Erna Solberg (H) er i en egen klasse blant partilederne, viser en ny landsomfattende måling. Hun får karakteren 4,4.

Les også:

Høyre-lederen «parkerer» samtlige partiledere, inkludert statsminister Jens Stoltenberg (Ap), og sin argeste konkurrent, Frp-leder Siv Jensen.

I den faste halvårlige landsomfattende målingen – utført av Respons Analyse for Aftenposten – der velgerne gir karakterer til Regjeringen og til partilederne, er Solberg i en egen klasse blant partilederne, med karakteren 4,4. Ingen partileder har tidligere fått så god karakter av velgerne i Aftenpostens målinger som har pågått siden årtusenskiftet.

Les Håvard Narums kommentar:

Stoltenberg følger nærmest med 3,8. Deretter følger Jensen og Knut Arild Hareide (KrF) med 3,5, mens Kristin Halvorsen (SV) noterer 3,4. Trine Skei Grande (V) får 3,2. Liv Signe Navarsete (Sp) «bunner» med 3,0. Halvorsen og Navarsete er målt etter innsats som statsråder.

Hvis det som statsminister er viktig å være samlende, er også målingen svært oppløftende for Solberg. Som den eneste av partilederne får Høyres statsministerkandidat høy score – 4 eller bedre – fra gjennomsnittsvelgeren i samtlige partier. Statsministeren får det kun fra rødgrønne velgere. Jensen får en firer bare hos Frp-velgeren.

— Er du i for tidlig form?

— Nja. Nå har Høyre i de to siste valgkampene økt oppslutningen, men det var jo fra lave nivåer, så det var kanskje ikke så rart. Det er riktig at vi har falt fra høye nivåer tidligere, men det nye nå er at vi har ligget høyt over lang tid og ikke som et blaff tidlig i valgkampen. Siden påsken 2010 har vi ligget over 25 prosent. Et valgresultat på 25 prosent vil gjøre meg kjempehappy, sier Solberg.

- Hvorfor går det så bra?

— Det avspeiler at det går bra for partiet, og da går det bedre for partilederen også. Det henger også sammen med at vi har gode politiske svar på skole, helse og bedre veier.

Etter mildt press peker også Solberg på seg selv: –Jeg får ikke lenger tilbakemeldinger på at jeg prater for fort, og for langt. Det hørte jeg stadig før. Folk sier til meg at de forstår hva jeg sier. Det synes jeg er veldig hyggelig.

Vei

På Høyres sentralstyremøte i går presenterte Solberg et av partiets viktigste valgkampsaker: flere, bedre og tryggere veier. Høyre vil gjøre trafikksikkerhetstiltak til forpliktende del av Nasjonal Transportplan, etablere et veitilsyn og bygge midtdelere på alle veier der det passerer mer enn 4000 bilister i døgnet. Samtidig lover Høyre stor kollektivsatsing – i storbyene.

Stø kurs

Finanskrise eller ikke – statsminister Jens Stoltenberg scorer jevnt høyt og får det han pleier å få i Aftenpostens karakterbok, karakteren 3,8. Scorer også jevnt bra i alle partier, bortsett fra hos Frp-velgeren som gir ham stryk med karakteren 2,8.

Halleluja for Hareide

KrFs ferske partileder, Knut Arild Hareide, slår til med en sterk 3,5 i karakter, og det nesten før han har overtatt ledertrøyen fra Dagfinn Høybråten. Forgjengeren noterte lave 2,8 for et halvt år siden – etter at han hadde lansert sin avgang. Høybråten lå og vaket rundt 3,0 som KrF-leder.

Ikke for folk flest

Frp-lederen Siv Jensen har falt noe (3,7 i 2009), men holder stillingen noenlunde med karakteren 3,5 – selv om Frp faller på målingene. Scorer på nivå med forgjengeren, Carl I. Hagen, blant egne velgere (4,8), men får svært dårlig oppslutning blant f.eks. velgerne i Venstre (2,9) og SV (2,8).

Holder stillingen

Kristin Halvorsen fikk alltid bedre karakterer da hun var i opposisjon. Som kunnskapsminister har hun ligget jevnt på karakteren 3,4. Gjennomsnittsvelgeren mener hun hverken gjør en svært dårlig eller en svært god jobb – de fleste mener hun gjør en middels god jobb.

Som Sponheim

Trine Skei Grande får samme karakter som hennes forgjenger, den profilerte Lars Sponheim, pleide å få mens Venstre var i opposisjon og uten innflytelse – karakteren 3,2. Er ikke akkurat elsket av Venstrevelgeren (kun 4,1), men får jevnt bra karakter hos velgere i alle partier.

På vei opp?

Liv Signe Navarsete kom inn som et friskt pust da hun etterfulgte Åslaug Haga som partileder og fikk karakteren 3,5 i 2009, men ble straffet hardt av velgerne til jul i fjor etter den såkalte «gavesaken» med 2,8. Får nå 3,0, men det er langt igjen til «gamle høyder».