Politikk

Vil de redde budsjettet alene? Dette sier KrFs fylkesledere før dagens skjebnemøte

KrF-leder Knut Arild Hareide leder i formiddag gruppemøtet som skal avgjøre om partiet vil følge Venstre og bryte budsjettforhandlingene med Høyre og Frp, eller om de vil redde Regjeringen. Her sammen med Hans Olav Syversen.

Vil KrF redde budsjettet alene eller sørger de for at regjeringssamarbeidet faller. Fylkesleder i Finnmark mener striden om bilavgiften ikke er nok for å bryte samarbeidet med Regjeringen.

  • Andreas Bakke Foss
    Journalist

Venstre har trukket seg fra budsjettforhandlingene med regjeringspartiene.

De mener Høyre og Fremskrittspartiet ikke har strukket seg langt nok når det gjelder forslag for å få ned klimautslippene.

Onsdag formiddag møtes Kristelig Folkeparti til et ekstraordinært gruppemøtet på Stortinget.

Der skal de avgjøre hva partiet nå skal gjøre: fortsette budsjettforhandlingene uten Venstre eller trekke seg.

Regjeringen er bare avhengig av ett av de to sentrumspartiene for å ha flertall.

  • Venstre brøt budsjettforhandlingene – hva skjer egentlig nå? Her er fem mulige utfall av tirsdagens budsjettkaos.

Fylkesleder: Må ha en grundig debatt

Tidligere har sentrale KrF-kilder sagt til Aftenposten at de anser det som lite sannsynlig at partiet vil fortsette forhandlingene med regjeringspartiene alene dersom Venstre bryter. Dette ble gjentatt tirsdag.

Aftenposten spurte onsdag morgen flere fylkesledere i KrF om de vil bryte og følge Venstre eller fortsette budsjettforhandlingene.

Og hvis de bryter: Vil de da anbefale det budsjettforslaget som foreligger?

– Dette må vi ha en grundig debatt om, og er noe jeg ikke kan si noe om nå. Vi vil bruke den tiden vi har frem til vi må ta et standpunkt, sier Kathrine Skjørshammer, fylkesleder i Oslo KrF.

Knut Duesund, fylkesleder i Telemark, kaller situasjonen vanskelig.

– Men folk jeg har vært i kontakt med er opptatt av å få budsjettet på plass der saker som regional utvikling er mest viktig.

Bilavgiftene er ikke alene viktig nok til å bryte med regjeringspartiene, mener Finnmark KrF.

– Den er ikke viktig isolert. Den er blitt en viktig symbolsak, sier fylkesleder Svein Iversen i Finnmark KrF til NRK

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide forlater statsministerboligen i Inkognitogaten etter budsjettforhandlingene mandag kveld.

– Gode grunner for begge alternativer

Pål Kårbø, fylkesleder Hordaland KrF sier det er gode grunner til å følge Venstre, men at det også er gode grunner til å fortsette forhandlingene.

– Jeg har mottatt flere henvendelser fra våre medlemmer som er svært engasjert i dette. Nå skal det være gruppemøte på Stortinget, og jeg antar at det vil komme en klar anbefaling derfra til et landsstyremøte som vil foregå på telefon, sier Kårbø.

Ingunn E. Ulfsten, fylkesleder i Akershus KrF er ordknapp.

– Jeg har en klar mening om dette, men vil ikke kommentere spørsmålet nå. Folk er veldig engasjert, det kan jeg i hvert fall si, sier Ulfstein.

– Vi har en samarbeidsavtale med regjeringspartiene

Hege Irene Fossum, fylkesleder i Buskerud sier forhandlingene ikke er i mål om klimaspørsmålet, men understreker at det også er mange andre spørsmål som er viktige for KrF.

– Det pågår nå en intern prosess, jeg vil derfor ikke si noe om hva vi vil anbefale. Men vi har en samarbeidsavtale med regjeringspartiene som gjelder frem til sommeren, men vi har også en omforent avtale med Venstre. Så uansett hva vi velger, blir det vanskelig, sier Fossum.

Les kommentaren til Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen: Ultimatumet om bilavgiftene kan ende som en historisk tabbe av statsminister Erna Solberg

– Ikke KrF som har stilt utimatum

Jon-Olav Strand, 1. nestleder i Aust-Agder, sier han har full tillit til stortingsgruppen som i dag skal diskutere saken.

– Dette er en situasjon der KrF kan få gjennnom mye av sin politikk. Vi er også opptatt av klimaet, slik Venstre er. Vi er ikke så opptatt av spillet som foregår nå. Vi er mer opptatt av totalsummen for klimaet. Det er ikke KrF som har stilt ultimatum. Jeg håper vi finner en løsning, jeg tror det beste for landet er å unngå en budsjettkrise.

– Flere viktige saker

Per Sverre Kvinlaug, fylkesleder i Vest-Agder, er som alle de andre opptatt av at dette er en intern prosess.

– Det er utvilsomt en krevende situasjon. Jeg skulle helst sett at vi ble enige, alle fire. Men vi i KrF har også en del andre saker som er viktige for oss, som skole, landbruk, frivillig innsats og andre spørsmål. Men jeg vil la min mening om hva jeg mener KrF nå bør gjøre, komme frem i våre interne møter, så får vi se hva vi gjør.

Kan redde regjeringen også ved brudd

Venstre-leder Trine Skei Grande kaller Regjeringens ultimatum på bil- og drivstoffavgifter «uansvarlig» og anklager H og Frp for løftebrudd. Tirsdag trakk partiet seg fra budsjettforhandlingene

Selv om KrF skulle bestemme seg for ikke å fortsette budsjettforhandlingene uten sentrumskamerat Venstre, kan det likevel hende at det blir KrF som til syvende og sist redder Regjeringen.

Om regjeringspartiene ikke har greid å forhandle seg frem til et budsjettflertall før saken skal i stortingssalen 5. desember, er det sannsynlig at Regjeringen stiller et kabinettsspørsmål – det vil si at den truer med å gå av om den ikke får stortingsflertallet med seg.

Da har situasjonen utviklet seg fra budsjettkaos til en regjeringskrise.

I et slikt tilfelle vil andre strategiske vurderinger ligge til grunn enn i budsjettforhandlinger.

KrF-kilder har frem til nå sagt at det er helt åpent hvilken konklusjon partiet lander på dersom Regjeringen stiller et kabinettsspørsmål.

Les mer om

  1. Kristelig Folkeparti (KrF)
  2. Statsbudsjettet
  3. Regjeringen
  4. Politikk