Mehl: God kontroll ved Storskog – vil ikke stenge grensen helt

Justisministeren vil holde grensen åpen for russere som flykter fra krigen. – Et vanskelig spørsmål, mener folk i Kirkenes.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) på Jarfjord grensestasjon i Sør-Varanger.

Emilie Enger Mehl (Sp) besøkte søndag Jarfjord grensestasjon i Kirkenes. Etter å ha fått en briefing av Forsvaret, som utøver grensekontrollen for politiet, dro hun ut i politihelikopter for å se selve grensen til Russland.

– Det var et nyttig møte. Det er viktig for regjeringen at vi har god kontroll med grensen til Russland. Vi er nå det eneste landet i Schengen med åpen grense til Russland. Det er ekstra viktig for oss at vi har sikkerhet rundt grensestasjonen på Storskog og områdene rundt, sier Mehl.

Hun sier at regjeringen på noen timers varsel kan stenge grensen på Storskog. Samtidig svirrer ryktene om at Russland kan stenge for utreise for menn i mobiliseringsalder.

– Åpent for asyl

Høyre og Frp har tatt til orde for at grensen bør stenges. Mehl sier at det ikke er aktuelt per nå.

– Utgangspunktet er at alle som vil søke asyl i Norge, har rett til det, sier Mehl til NTB.

Storskog grensestasjon på norsk side av grensen mot Russland.

Hun viser til at Finland har stengt grensen for folk som skal inn i Schengen på turistvisum. I Norge er det slik at de fleste russerne som kommer, har visum eller oppholdstillatelse i et annet Schengen-land og bruker Norge som transittland.

Flere av russerne som har kommet den siste uken, forteller åpent at de flykter fra krigen fordi de frykter å bli sendt i døden i Ukraina.

Lokale: – Et vanskelig spørsmål

Kirkenes er et lokalsamfunn tett knyttet til Russland. På en kafé treffer vi Sissel Wollmann (78) og Vilde Kvammen (34). De synes det er vanskelig å svare ja eller nei til å stenge grensen for turister, slik Finland og andre Schengen-land har gjort.

– Jeg må diskutere litt med meg selv, sier Wollmann. – Vi vil jo hjelpe, det har vi bestandig gjort. Samtidig tenker jeg på sabotasjen i Østersjøen. Hvem er det som kommer over, er det bare gode folk?

Også Kvammen synes spørsmålet er vanskelig.

– Vi vil gjerne hjelpe. Det er godt å se at ikke alle støtter krigen, sier hun.

Vilde Kvammen (t.v.) og Sissel Wollmann synes det er vanskelig å svare på om grensen mot Russland bør stenges.

De to peker på at situasjonen er annerledes enn under flyktningkrisen i 2015. Da kom det svært mange asylsøkere over Storskog, som ble håndtert av et hjelpeapparat. Nå er det folk som stort sett klarer seg selv som kommer. De fleste reiser raskt videre fra Kirkenes og til Tyrkia eller andre europeiske land.

På spørsmål om hvilke konsekvenser en stenging vil få for Kirkenes, sier Kvammen at grensen nylig var stengt i nesten to år grunnet pandemien.

– Jeg har nesten ikke merket at den har åpnet igjen, konstaterer hun.

Frykter folk kan fryse i hjel

Politiet frykter at en stenging av grensen, enten på norsk eller russisk side, vil gjøre at flere forsøker å ta seg ulovlig inn i Norge i terrenget. Det er vanskelig, spesielt på vinteren. Politiet frykter at folk kan dø og vil bruke politihelikopteret blant annet for å kunne oppdage folk som er i nød, i tide.

– Det er en reell bekymring. Hvis man velger å stenge grensene ytterligere, er det noe som kan bli konsekvensen. Det er noe av det som gjør det klokt å vente til vi ser en stor endring, sier Mehl.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) tar plass i politihelikopteret som er sendt til Finnmark. Hun ble tatt med ut for å se grensen til Russland fra luften.

– En annen ting som kan øke risikoen for at folk tar seg over grensen på ulovlig vis, er mobiliseringen i Russland. Det kan ha store konsekvenser for hvor mange som ønsker å forlate Russland for å ta seg til Europa, sier justisministeren.

Tidlig i uken var det over 400 som krysset grensen hver dag. Etter onsdag har tallene stupt og ligget på mellom 100 og 200. Russere NTB snakket med søndag sa imidlertid at det fortsatt er lang kø på russisk side av grensen med folk som vil inn i Norge.

– Drastisk å stenge grensen

Mehl poengterer at det å stenge grensen vil være et drastisk tiltak.

– Vi har sett at tallene har gått litt opp og ned i Norge, men det er ikke i nærheten av de tallene Finland har hatt. Det er en befolkning her som er preget av dette og har Russland tett på. Det å stenge grensen for dem vil være et drastisk tiltak, sier justisministeren.

I tillegg til at politiet har sendt opp et helikopter, sier Mehl at det hele tiden blir gjort vurderinger av hva som skal sendes opp.

– Mitt klare inntrykk er at både den sivile og den militære tilstedeværelsen har gode ressurser og gjør en god jobb ut fra det.