Politikk

Helgesen må forklare seg om ulv til Stortinget

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) inntar tirsdag Stortingets talerstol for å forklare hvorfor han sier nei til lisensjakt på ulv i ulvesonen.

Klima og miljøminister Vidar Helgesen skal tirsdag forklare til Stortinget hvorfor han sier nei til lisensjakt på ulv i ulvesonen.
  • NTB

Mandag kveld samlet partigruppene til Høyre, Frp, Ap og KrF seg for å finne en løsning før tirsdagens stortingsmøte. Ifølge VG vil Helgesen bli møtt med et krav fra Stortingets flertall om å åpne for lisensjakt i år, dersom det kan dokumenteres at ulvene i sonen påfører folk som bor der vesentlige ulemper. Kravet vil gjelde selv om ulven ikke direkte er til skade for mennesker eller husdyr, noe som var Helgesens hovedargument mot lisensjakt denne vinteren.

Mindre ulvejakt

Før jul ble det besluttet å kutte de 47 fellingstillatelser som de lokale rovviltnemndene hadde innvilget, til 15. Ingen ulver skulle skytes innenfor ulvesonen, bestemte Helgesen, som viste til at gjeldende regelverk ikke åpner for lisensfelling i sonen. Mandag varslet Klima- og miljødepartementet at det går inn for å forlenge fellingstiden i ulvesonen med seks uker eller frem til 31. mars, slik Frp og flere andre partier har foreslått.

Les også

Fotograferte Østmarka-ulv fra bilen: - Den var svær og virket ikke redd

De grønne reagerer

Miljøpartiet De Grønne reagerer sterk og kaller forlengelsen uetisk. Partiet frykter at drektige hunner eller hanner som skaffer mat til ungene sine, blir skutt.

Ulvedemonstrasjoner

Dagen før stortingsmøtet samlet flere tusen ulvemotstandere seg foran Stortinget. De hadde fakler og kubjeller og ropte taktfast «Vidar må gå – Vidar må gå». Ifølge politiet var det rundt 2.500 i ulvedemonstrasjonen, som er den andre på drøyt tre uker.

Les også

  1. Mange samlet til ulvedemonstrasjon ved Stortinget - Frp kommer med nytt forslag om ulvejakt

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Ulv
  2. Stortinget
  3. Vidar Helgesen
  4. Klima- og miljødepartementet