Politikk

– Serverte sprit til mindreårige på Høyre-fest

Unge Høyre innfører nå totalforbud mot alkohol på ubestemt tid. Generalsekretær i Unge Høyre innrømmer ukultur i ungdomsorganisasjonen.

Generalsekretær i Høyre, John-Ragnar Aarset, sa på pressekonferanse fredag at Unge Høyre innfører totalforbud mot alkohol på sine arrangementer på ubestemt tid.
 • Thea Storøy Elnan
  Journalist
 • Marita E. Valvik
 • Robert Gjerde
  Journalist

Etter at Kristian Tonning Riise trakk seg som Unge Høyre-leder onsdag, har det kommet minst 12 varsler til Høyre. De dreier seg ikke bare om Riise, men om flere personer i Unge Høyre og unge personer i moderpartiet. Det bekrefter partiet.

Aftenposten har snakket men et tyvetalls personer i og rundt Unge Høyre. Disse forteller om at det generalsekretær i Unge Høyre, Maria Barstad Sanner, omtaler som bekymringsmeldinger om høyt alkoholforbruk og offensiv sjekking, gjelder flere personer.

– Ja, det er en ukultur i partiet, det vil jeg si at det er. Vi skal finne ut hva som har sviktet og hvordan vi kan lære av feilene som er gjort, sier Sanner.

Et fyllekalas

Flere kilder har fortalt Aftenposten om ukultur i partiet. Jakob Semb Aasmundsen var 16 år gammel da han deltok på fylkesårsmøtet i Vestfold Høyre i mars 2013.

Det hadde nettopp vært festmiddag og etterpå hadde flere deltagere flyttet nachspielet på hotellrommene til ulike møtedeltagere.

Noen lå intimt og koste i dobbeltsengen, mens andre sto og snakket eller danset, forteller han.

Aftenposten har sett invitasjonen til årsmøtet. Han var en av fem delegater fra Vestfold Unge Høyre som deltok på årsmøtet. Flere fra Vestfold Unge Høyre kom for å delta på festen etterpå. Aasmundsen beskriver opplegget som et fyllekalas.

– De fleste var veldig fulle, etter min oppfatning, sier han til Aftenposten.

 • Les også: Fylkeslag i Unge Høyre vil ikke la Kristian Tonning Riise være alene med unge jenter
Jakob Semb Aasmundsen var medlem i Unge Høyre i ett år, men meldte seg ut etter å ha funnet ut at det ikke var noe for ham.

– Ble kløpet i rumpa

Aasmundsen forteller at en sentral Høyre-politiker han ikke vil navngi, ga vodka-shots til alle, også de under 18 år. En annen kilde som var til stede, bekrefter at det ble servert sprit til alle.

En ung kvinne hadde tatt av seg kjolen og spradet rundt kun iført strømpebukser og undertøy. En 20 år eldre Høyre-politiker kløp Aasmundsen i rumpa, plasserte ham på fanget sitt og inviterte ham til rommet sitt, forteller han.

– Der og da syntes jeg det var litt stas, det var en bekreftelse på at man var voksen. Men det som er uheldig her, er at aldersforskjellene viskes ut. Eldre bør derfor ta mer avstand fra, og ansvar for, slike situasjoner, sier Aasmundsen.

Cathrine Gulbransen, fylkessekretær i Vestfold Høyre, kan ikke huske at fylkeslaget fikk tilbakemeldinger på alkoholservering til mindreårige etter årsmøtet.

– Det høres ikke bra ut, men det er ikke noe jeg har hørt om. Vi ble ikke informert om det i fylkesledelsen, sier hun.

Gulbrandsen forteller at fylkeslaget på valgvaken samme år innførte armbånd med ulike farger for hvem som er gammel nok til å drikke alkohol. Årsaken var at mange Unge Høyre-medlemmer hadde meldt seg på.

– Vi har et restriktivt syn på alkoholservering i Vestfold Høyre, sier hun.

Unge Høyre kommer med tiltak

På en pressekonferanse fredag sier Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset at Unge Høyre har konkludert med flere tiltak, blant annet er det totalforbud med alkohol på Unge Høyre-arrangementer på ubestemt tid.

– Det er en erkjennelse at det tidvis har vært for mye alkohol og er ugreit der mange er under 18 år, sier Aarset.

Unge Høyre kommre med følgende fem tiltak:

 • Lage en dreiebok for håndtering
 • Totalforbud mot alkohol
 • To varslingskontakter, som ikke har direkte verv og posisjon i Unge Høyre.
 • Etablere en varslingslogg, som gir en konkret historikk på varslingssaker som har kommet inn.
 • Etablere temaet i dialogen mellom Unge Høyre og Høyre.

KrFU-politiker: – Ubehagelig stemning

Aasmundsen sier at han flere ganger opplevde skjenking av mindreårige i Unge Høyre, og at han kjenner ungdomspolitikere over hele landet, i alle partier, som har opplevd det samme.

KrFU-politiker Hedvig Halgunset har samme erfaring.

– Det er en helt egen kultur i Unge Høyre, mye verre enn i de andre partiene, sier hun.

Hedvig Halgunset er medlem i Kristelig Folkepartis Ungdom.

Ungdomspartiene samarbeider om en rekke felles politiske arrangementer og gjester også hverandres landsmøter.

Halgunset sier stemningen på Unge Høyres sammenkomster er ubehagelige for unge kvinnelige politikere.

– Det kan være ganske uggent i slike sammenhenger når 25–30 år gamle gutter er sammen med unge jenter på 18 år. Det er rett og slett veldig mange kommentarer, blikk og tafsing.

Passer på unge medlemmer

Hun sier KrFU-jenter kan være spesielt utsatt.

– KrFU-jenter blir sett på som et mål på disse festene i Unge Høyre. Det er stas hvis man greier å legge ned en KrFU-er fordi vi skal være så konservative og «hard to get». Men det blir ikke gjort noe med det, sier hun.

To nåværende medlemmer i Unge Høyre sier at de som har vært med en stund i ungdomspartiet ofte passer på yngre og nye kvinnelige medlemmer på Unge Høyres arrangementer. Dette for å holde oppsyn med de nye, slik at de holder seg unna enkelte eldre medlemmer.

Sanner: – En ukultur i Unge Høyre

Maria Sanner sa torsdag til Aftenposten at bekymringsmeldingene om Riise har handlet om for mye alkohol, pågående sjekking og relasjoner til yngre jenter i et skjevt maktforhold.

Maria Barstad Sanner er generalsekretær i Unge Høyre.

– Nå gjelder dette ganske mange episoder som kunne vært unngått dersom dere hadde tatt tak i dette tidligere?

– Det er derfor det er så viktig for meg at vi nå går gjennom dette systematisk og vrir og vender alle steiner for at alt skal bli tatt tak i på en ordentlig måte, sier Sanner.

– Jeg mener at det både er et kulturelt problem og et strukturelt problem på varsling. Det har skjedd en fullstendig svikt. Vi har fått andre varsler, og som jeg sa, så mener jeg at dette er et kulturproblem i Unge Høyre. Unge Høyre skal være et trygt sted å være for alle, sier hun.

Aarset, som er generalsekretær i moderpartiet, vil ikke direkte si at det er en ukultur i partiet.

– Det er mye god kultur i Unge Høyre, men vi må erkjenne at det også er en ukultur, når det ender med at lederen må gå av, sier Aarset.

– Det er mye jobb som må gjøres

– Nå er det kommet frem flere varsler på flere personer i Unge Høyre. Samtidig sier du at dere ikke har hørt godt nok etter når noen har varslet og at det finnes folk i partiet som nå sier at de burde ha gjort noe. Hva sier det om kulturen i partiet?

– Vi må ta inn over oss at det sitter langt inne å si fra om vanskelige situasjoner. Det er mye jobb som må gjøres før disse hinderne er fjernet, sier Aarset.

– Mener du at for mye alkohol, offensiv sjekking og relasjoner med skjevt maktforhold ikke er alvorlige varsler?

– Jo, det var såpass alvorlig at han fikk beskjed om å trekke seg.

– Dette ble tatt opp allerede tidlig i 2017.

– Det er jo grader av dette og hvis han ikke over tid har hatt forbedring, så er det på et tidspunkt på tide å gjøre noe mer.


Har du tips om denne saken?

 • Send e-post til reportasjeleder Lars Inge Staveland: las@aftenposten.no (NB: Ikke en sikker kommunikasjonsform)
 • For sensitivt materiale, bruk: Securedrop
 • Vi kan også kommunisere via den krypterte meldingstjenesten Signal: 934 90 468 (reportasjeleder Lars Inge Staveland)

Aftenposten beskytter sine kilder.

Les mer om

 1. Unge Høyre-saken
 2. Seksuell trakassering
 3. Unge Høyre
 4. Høyre (H)
 5. Kristian Tonning Riise
 6. Varsling