Politikk

Regjeringspartiene er uenige om det skal det være lov å bli gravid med andres egg. Frp og Venstre vil trosse Høyre, og sikrer dermed flertall på Stortinget.

– Helse og omsorgskomiteen på Stortinget kommer til å si ja til eggdonasjon. Det vil i alle fall jeg bidra til, sier Venstres helsepolitiker Carl-Erik Grimstad. Det vil også Frps helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud gjøre.

Stine og Robert Sundfær fikk datteren Ina for halvannet år siden. Hvis det er mulig, vil Stine hjelpe andre kvinner som har problemer med å bli gravide fordi de mangler egg eller ikke har god nok kvalitet på eggene.
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • Tine Dommerud
  Journalist

Hoksrud var denne uken ved fertilitetsavdelingen i Porsgrunn, og det forsterket standpunktet hans.

– Det gjør stort inntrykk på meg når jeg hører om unge kvinner i 20-årene som har kommet tidlig inn i overgangsalderen og hvor eggdonasjon er eneste mulighet til å bli gravid, sier Hoksrud.

 • Les også om Tina (43) som reiste til Tsjekkia for å bli gravid: − Jeg ville gjerne at kvinnen som skulle donere egg, var en glad person med mørkt hår og brune øyne som meg

Fornøyd

– Nå ble jeg glad. Dette kommer til å fjerne mange unødvendige bekymringer i en allerede tøff prosess, utbryter Stine Sundfær.

Stine, Robert og Ida Sundfær i fjor sommer.

Hun og mannen Robert Sundfær ble foreldre til lille Ida for halvannet år siden. Veien til å bli foreldre var lang for det unge paret. De gjennomgikk fire behandlinger for å få barn på et offentlig sykehus, men uten resultat. Etter en pause kontaktet de Spiren Fertilitetsklinikk som er en privatklinikk i Trondheim.

Mer enn 400 norske barn er unnfanget ved denne klinikken i St. Petersburg siden 2009 etter vanlig fertilitetsbehandling eller med eggdonasjon fra russiske kvinner. Nå skal Stortinget ta stilling til om eggdonasjon skal bli tillatt også i Norge.

Klart flertall på Stortinget

Mens donasjon av sæd er tillatt i Norge, har det frem til nå vært forbudt å bli gravid ved hjelp av andres egg.

Innen 24. april skal Stortingets helsekomité avgjøre om dette forbudet skal oppheves i forbindelse med evalueringen av bioteknologiloven.

Mandag sa et flertall i Høyres prinsipprogramkomité nei til å tillate eggdonasjon. Den endelige beslutningen om hva Høyre skal mene tas på landsmøtet første helgen i april.

Men uansett hvor Høyre lander i denne saken, ligger det altså an til at de to regjeringspartnerne Frp og Venstre går sammen med opposisjonen og sikrer flertall for lovendring.

Ikke omtalt i Jeløya-erklæringen

I juni la Solberg-regjeringen frem sin lenge varslede evaluering av bioteknologiloven. Her sa Regjeringen hverken klart ja eller nei til eggdonasjon.

Carl-Erik Grimstad, Venstre, sier ja til eggdonasjon.

Grimstad i Venstre påpeker at spørsmålet om eggdonasjon ikke er omtalt i regjeringserklæringen Venstre, Høyre og Frp signerte på Jeløya.

– Dette er en sak der Venstre har markert sitt syn for lenge siden, sier Grimstad.

– Ikke avgjørende hvor Høyre lander

– Norsk helsevesen skal være proaktiv i bruk av gen- og bioteknologi, sier Hoksrud i Frp.

Bård Hoksrud, Frp, sier ja til eggdonasjon.

– Er det utslagsgivende for Frp om Høyres landsmøte lander på å si nei til eggdonasjon?

– Vi har vår politikk på dette området, sier Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi til Aftenposten. – Det som står i partiprogrammet, gjelder for fire år. Det er ikke hvor Høyre lander som avgjør for Frps del. Det er likevel naturlig at vi tar en behandling av dette spørsmålet i Frps stortingsgruppe,

Flertall også for assistert befruktning til single

Helsekomiteen skal også ta stilling til spørsmålet om single kvinner skal få mulighet til å få barn ved assistert befruktning i Norge.

Som Aftenposten har skrevet tidligere, går flertallet i Høyres prinsipprogramkomité inn for dette.

Med støtte fra Ap og Venstre ligger det her an til flertall på Stortinget.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Eggdonasjon
 2. Høyre (H)
 3. Helse
 4. Politikk
 5. Stortinget
 6. Bioteknologi