Politikk

Stortingsrepresentant fikk Twitter-konto hacket etter passord-avsløring

Plutselig ble det publisert innlegg fra Twitter-kontoen og en melding ble sendt til Jens Stoltenberg. Statsministerens kontor har sendt varsel til alle statsrådene.

Anette Trettebergstuen
 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

– Jeg har skiftet passord på hele mitt digitale liv, forteller stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) lørdag formiddag.

Etter at Aftenposten torsdag skrev om 1,4 milliarder passordene som ble lagt åpent ut på nett, har blant annet Trettebergstuen opplevd å få sin Twitter-konto hacket. Hun varslet selv om dette på Twitter.

Hun opplevde blant annet at noen sendte direkte meldinger fra hennes Twitter-konto og beskriver det som ekkelt.

 • Har du ett av disse passordene er du i trøbbel: Dette er de mest brukte passordene

Sendte melding til Stoltenberg

I løpet av kort tid torsdag ble det sendt en rekke tweets fra hennes konto, noen fikk også direktemeldinger. Flere av meldingene bygger på det faktum at stortingspolitikeren er lesbisk.

Blant annet fikk hun en hilsen fra tidligere statsminister, nå NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Han hadde fått en melding som den tidligere Ap-lederen forsto ikke var sendt fra henne, selv om det var fra hennes konto.

«Ikke la vårt fedreland bli til Malmø. På tide å ta disse asyldyrene! Nå er jeg lei», er meldingen som ble sendt fra hennes konto til Stoltenberg, skriver Trettebergstuen på Twitter.

Trettebergstuen opplevde også at Paypal-kontoen hennes ble forsøkt misbrukt. Paypal er en tjeneste som brukes til å betale, overføre og ta imot penger på nettet.

Varslet Stortinget

Hun varslet Stortingets IT-avdeling om saken, og sier at hun nå har lært at en ikke skal ha samme passord på flere tjenester, og at man skal skifte passord.

De som har fått sitt passord lekket på nettstedet Aftenposten har omtalt, forteller at passordene som ligger ute, er flere år gamle.

IT-sjef på Stortinget Rebekka Gundhus sier til Aftenposten at Stortingets systemer ikke er hacket.

– Vi har bedt våre ansatte og representanter om å følge instruksene, skifte passord og bruke totrinns pålogging der dette er mulig, forteller hun.

Oktober er sikkerhetsmåned i hele statsadministrasjonen. tortingets IT-sjef sier at de derfor har ekstra oppmerksomhet rettet mot disse problemene nå.

– Vi er jo vant til å være forsiktig med å gå i mørke gater, passe på eiendelene. Det er det samme med IT-sikkerhet. Det gjelder å være forsiktig sier hun.

Regjeringen alarmert

Det er ikke bare på Stortinget at man tar visse forholdsregler etter at Aftenposten fortalte om databasen med en rekke passord.

– Det gikk ut en e-post til politisk ledelse i alle departementer som gjentok budskapet om at det er viktig med god IKT-sikkerhet og at man ikke bør bruke samme passord flere steder, for klarer statssekretær Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor og legger til: – Det anbefales også på det sterkeste å aktivere 2-trinns bekreftelse på alle dine tjenester som tilbyr dette.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Stortinget
 2. Politikk
 3. Anette Trettebergstuen
 4. Twitter
 5. Jens Stoltenberg
 6. Datasikkerhet
 7. IT-sikkerhet