Politikk

Per Sandberg mener Siv Jensen skyr konflikter

Per Sandberg tok et oppgjør med Siv Jensen i julen 2011.

Per Sandberg og partileder Siv Jensen på en pressekonferanse sommeren 2012. Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix

 • Marie Melgård
 • Karen Tjernshaugen
 • Lars Molteberg Glomnes

Per Sandberg kommer med en rekke karakteristikker av kolleger og partifeller i sin biografi «Mot min vilje».

Han kommer også med tydelige vurderinger av partileder Siv Jensen, som han hadde urokkelig lojalitet til — frem til 2011.

Det året ble det gnisninger mellom de to. Det tilspisset seg da Jensen startet å rokere posisjoner i stortingsgruppen etter konstitueringen av Stortinget samme år.

— Skal jeg være dønn ærlig: I denne prosessen handlet det for enkelte om å anonymisere Per-Willy Amundsen og om å fryse ut Christian Tybring-Gjedde.

Sandberg sier han tok et oppgjør med Jensen i julen 2011, og sa hun var på feil kurs.

— Jeg oppførte meg som den premenstruelle gamle gubben jeg anklaget andre for å være, skriver han.

Sandberg spør seg om Jensen er for opptatt av konsensus:

— Hun vil ikke ha konflikter eller motsetninger. Selvfølgelig er dette det optimale, men som leder i et parti med sterke individualister som bare tenker på seg selv, går det ikke, sier han.

— Jeg tror Siv med fordel kan slå i bordet litt oftere og si: «Sånn er det bare!», skriver Sandberg.

Han mener hun på et tidligere tidspunkt burde ha tatt et oppgjør med de interne konfliktene i stortingsgruppa, men «det maktet hun dessverre ikke».

Sandberg skriver at årets valgkamp var et løft for Jensen, og at hun nå er partiets ubestridte leder. Han kommer likevel med en klar advarsel:

- Skal hun lykkes med å løfte Frp, må hun ut av konsensusboblen.

- Dolket i ryggen

Per Sandberg reagerte sterkt på hvordan Siv Jensen opptrådte i forbindelse med behandlingen av saken om valg av militærflyplass i 2012. Sandberg ønsket at flyplassen skulle ligge på Ørland og oppfattet det som at han hadde partilederen i ryggen.

— Hun sa det var godt jobbet, og ga meg et klapp på ryggen, skriver han i boken.

Ifølge Sandberg endret Jensen mening og brukte dobbeltstemmen sin for å utsette vedtaket og sende forslaget ut på høring.

— Da landsstyremøtet i februar 2012 var overstått, følte jeg at de hadde gjort det utrolig enkelt for meg å bare trekke meg som nestleder på det kommende landsmøtet. året hadde vært fullt av konflikter og oppgjør, og jeg følte at Siv hadde «dolket» meg i flere sammenhenger , skriver Frp-politikeren.

Sandberg skriver at han og Jensen knapt hadde dialog mellom landsstyremøtet februar 2012 og landsmøtet samme vår.

— Etter sentralstyremøtet og landsstyremøtet fortalte jeg Siv at jeg ikke aksepterte at hun gikk bak min rygg. Jeg var skikkelig forbanna, og det var den siste gangen hun gjorde noe sånt mot meg; jeg vil ikke finne meg i å bli spilt med på denne måten, skriver han videre.

Carl I. Hagen

Sandberg uttrykker stor respekt for Carl I. Hagen, men etter at Hagen trakk seg fra politikken, mener Sandberg at han ble mer grinete og mer krass. Dette toppet seg i valgkampen 2011 hvor Hagen kom med en rekke soloutspill mot Frp-ledelsen.

— Han oppførte seg som en guttunge som ikke fikk viljen sin, skuffet og grinete, skriver Sandberg.

Les også

Sandberg kraftig ut mot eget parti

Sandberg mener Hagen regelrett truet Jensen til å innsette ham i Nobel-komiteen. Hagen anklaget Jensen for løgn, og mener hun ikke informerte resten av Frp-ledelsen om at Hagen ville inn i komiteen. Selv i dag hevder Hagen at Nobel-vervet var diskutert, mens Jensen hevder det motsatte. Frps Inger-Marie Ytterhorn var den som til slutt fikk vervet. Da Hagen stilte som ordførerkandidat i Oslo i 2013, mener Sandberg det var en ren feilvurdering.

— Carl hadde for høye tanker om seg selv (...) Jeg legger størsteparten av skylda på Oslo Frp, skriver Sandberg.

På grunn av støy innad i Troms Frp truet Sandberg med å trekke seg som nestleder allerede i vinter.

— Jeg ser hvor mye Line har lidd som toppolitiker i Troms på grunn av min posisjon. Derfor fortalte jeg ledergruppa denne gangen at nok var nok, skriver han.

"Brønnpissere"

Sandberg skriver særlig krasst om medlemmer av Troms Frp: Som Aftenposten har omtalt er uenigheten i Troms Frp todelt: Den ene konflikten bunner i nominasjonen til førsteplassen til Troms Frp før Stortingsvalget, hvor til slutt Øyvind Korsberg trakk det lengste strået foran Per-Willy Amundsen.

Det andre er en uenighet mellom Sandberg og hans kone, og nabo og Frp-kollega i Lenvik, Louis Edvardsen. Etter en bitter nominasjonsstrid i kommunen, vant Edvardsen 1.plassen på Frps liste til kommunevalget i 2011.

Sandberg mener Edvardsen ikke er opptatt av Frp eller politikk, men først og fremst og skaffe verv til seg selv.

— Jeg synes dettte er useriøst, trist og virkelighetsfjernt. Men jeg kan konstantere med glede at Lenvik Frp er landet beste Frp-lag valg etter valg, sier gruppeleder i Lenvik Frp, Louis Edvardsen.

Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg fra Troms er en av dem som får unngjelde i boken. Han anklages for intrigemakeri og for å ha motarbeidet Sandberg.

Korsberg sier til Aftenposten at han ikke vil gå inn i enkeltpunktene fra boken, men har følgende kommentar:

— Jeg kjenner meg ikke igjen i det han omtaler, og jeg synes det han kommer med er trist, useriøst og virkelighetsfjernt. Når det er sagt, håper jeg at de som står Per Sandberg nær tar vare på ham på en god måte, og ønsker ham alt godt.

- Hva kan du si om konflikten som åpenbart finnes dere imellom?

— Per og jeg har sittet 16 år på Stortinget, og i 15 av dem har vi vært mer enn gode venner. Jeg synes dette er en trist dag.

- Hva har skjedd i det 16. året?

— Det vet jeg vel egentlig ikke. Men han har sikkert en oppfatning av det, sier Korsberg.

- Umulig i lengden

Sandberg skriver at han føler det ikke har vært lett å stå oppreist som Frp-medlem og talsmann for innvandringspolitikken. Han sier han gjerne fikk massiv negativ respons utad - men også inn i partirekkene.

— Jeg ble beskyldt for å lide av fremmedfrykt og være rasist og fikk så mange tendensiøse karakteristikker knyttet til meg at det ble umulig i lengden, sier han.

Les også

Per Sandberg: - Har mistet lappen flere ganger

Sandberg tar et oppgjør med norske medier som han mener er venstreorienterte, og at Arbeiderpartiet har mange støttespillere: Han viser til at flere journalister i TV2 har AUF-bakgrunn, og til at Aftenpostens sjefredaktør, Hilde Haugsgjerd var leder av Rød Valgallianse.

Omtaler journalister

Om NRKs Kyrre Nakkim skriver Sandberg at han hører på det Nakkim sier, men at Nakkim forstår og kan svært lite.

En journalist Sandberg sier han setter pris på, er NRKs Astrid Randen. Han beskriver henne som en dyktig dame, i kapittelet hvor han også forteller han den gang han kastet henne i elven under en valgcamp etter at hun hadde satt ham fast i et intervjuet om nynorsk.

— Norge trenger flere journalister av hennes kaliber, skriver han.

Siv Jensen sier via statssekretær Ole Berget at hun ikke har fått lest boken, og derfor ikke kan kommentere innholdet i boken nå.

Det samme sier Carl I. Hagen.

-Jeg fikk boken for fem minutter siden, og vil lese den selv før jeg eventuelt kommenterer den.

Per Sandberg har ikke besvart Aftenpostens henvendelser tirsdag.

Siv Jensen sier i en uttalelse sendt via partiets kommunikasjonsavdeling, at hun foreløpig ikke har lest boken.

— Det er vanskelig å kommentere helheten i en bok jeg ikkehar lest. Per har skrevet en biografi hvor han forteller sin historie. Jeghører at han både gir ris og ros til mange, også undertegnede, skriver Jensen og fortsetter:

— Jeg og Per har samarbeidet tett i mange år. Det at vi harvært uenige fra tid til annen skulle bare mangle. Jeg er glad for at han erfornøyd med situasjonen slik den er i dag.

 1. Les også

  Per Sandberg gjorde avtale med Siv Jensen om å sitte til etter valget

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Per Sandberg tar med Bahareh Letnes på Frp-landsmøte

 2. POLITIKK

  Sandberg mislikte spørsmålene. Kalte journalist «drittsekk»

 3. POLITIKK

  Listhaug høyaktuell som nestleder, men sentrale Frp-politikere vil vente

 4. POLITIKK

  Frp-veteran ønsker gjenvalg til Nobelkomiteen – kan blokkere Carl I. Hagen

 5. POLITIKK

  Listhaug ny nestleder i Frp: – Skal ha sterkt fokus på innvandringspolitikk

 6. POLITIKK

  Hagen nekter å stemme for bompenger. Søker fri fra Stortinget.