Politikk

Kjell Ingolf Ropstad gjør som Knut Arild Hareide og inviterer statsministeren hjem

For to år siden fridde Erna Solberg til Hareide og besøkte barndomshjemmet på Bømlo. Nå starter kampen for å redde KrF.

Statsminister Erna Solberg er på reise i Agder sammen med barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad. Her møter de Agders politimester Kirsten Lindeberg i Kristiansand fredag.
 • NTB
 • Magnus Kallelid
  Journalist

I 2017 var hensikten med å dra på kaffebesøk til Bømlo først og fremst å fri til KrF-leder Knut Arild Hareide. Med begge sine foreldre tilstede lovet Hareide statsministeren troskap.

– Hvis KrF kommer i en avgjørende posisjon så vil vi gå til Høyre, sa Knut Arild Hareide.

Ett år senere gikk han for Jonas Gahr Støre.

Statsministeren besøkte Knut Arild Hareides barndomshjem på Bømlo i 2017. Fra venstre foreldrene Ragnar og Tordis Hareide, Erna Solberg og mannen Sindre Finnes, Knut Arild Hareide, kona Lisa Marie og barna Sara Margrete og Tord Olav.

Denne gangen Ropstad

I dag skal Solberg igjen på foreldrebesøk, denne gangen til Ropstads.

– Jeg gleder meg til å ta med statsministeren hjem til Agder. Til Kristiansand, hvor vi skal møte politiet og Blå Kors, og hjem til Evje og Hornnes, hvor jeg vil vise fram det gode fritidstilbudet for barn og unge, sier den nye barne- og familieministeren Kjell Ingolf Ropstad selv til NTB.

Ropstads far Bjørn er aktiv i lokalpolitikken.

– Jeg regner med at statsministeren og jeg vil kunne gi førstekandidaten i Agder KrF noen gode innspill i valgkampen, sier barne- og familieministeren til NTB.

Også i 2013 fikk Hareides foreldre besøk av Solberg, som da kun var Høyre-leder og ikke statsminister.
Les også

Hareide tar selvkritikk: – Jeg kunne ha forberedt partiet enda bedre.

En høy pris

KrFs splittende veivalg har hatt en høy pris. Flere sentrale skikkelser har forlatt partiet, eller varslet at de vil trappe ned:

Hareide er ferdig som partileder og parlamentarisk leder, stortingsprofil Geir Jørgen Bekkevold sier han ikke kan drive valgkamp for denne regjeringen. KrFU-nestleder Nikolai Skogan slutter.

Samtidig ligger partiet i januar for tredje gang på rad under sperregrensen på meningsmålingene, ifølge snittet til pollofpolls. Solbergs flertall er avhengig av KrF.

Erna Solberg og Kjell Ingolf Ropstad møter pressen i Kristiansand.

– De neste to og et halvt årene blir en kamp om KrFs overlevelse i norsk politikk, sier Dagens sjefredaktør Vebjørn Selbekk til NTB.

Han er overbevist om Ropstad blir applaudert inn som ny KrF-leder på landsmøtet i april.

– Det er en meget stor oppgave som faller på de relativt unge skuldrene til Kjell Ingolf Ropstad. Ingen KrF-leder i moderne tid har vel hatt en så tøff lederjobb som det Ropstad nå tar på seg, mener Selbekk.

 1. Les også

  Kjell Ingolf Ropstad er ingen mørkemann | Trine Eilertsen

 2. Les også

  Hareide tar selvkritikk: – Jeg kunne ha forberedt partiet enda bedre.

Regionalt parti?

Hareides plan var å gi KrF større bredde i håp om å trekke til seg nye velgergrupper. Slik gikk det ikke, og flere i partiets røde leir frykter nå at partiet skal bli smalere og enda mer regionalt sentrert.

– Jeg frykter at veivalget vi har tatt, vil gjøre at KrF kun styrker seg på Sør-Vestlandet og svekkes ellers i landet: et skritt i retning av å bli et regionalt parti, skrev KrFU-leder i Akershus, Simen Bondevik, i Aftenposten før jul.

Aftenposten skrev nylig at KrF sliter på Østlandet, blant annet med å stille lister i en rekke kommuner i partiets røde fylker.

Men Selbekk er klar på at det var Hareide som gjorde KrF til et «bibelbelteparti» på Sør- og Vestlandet, fordi partiet falt og falt på målingene under hans ledelse.

– Jeg kjøper ikke at det er veivalget til blå side som avgjør det. Det er heller i hvor stor grad KrFs leder klarer å skape entusiasme rundt partiets politikk, sier han til NTB.

Sommeren 2013 besøkte Høyre-leder Erna Solberg besøker KrF-leder Knut Arild Hareide og hans foreldre i Bømlo.

Geografisk spredning

Dagen-redaktøren peker på flere forhold som må klaffe for at KrF skal klare å komme over sperregrensen ved valget i 2021:

 • KrFs lederskap må også inkludere den røde siden, noe valget av utviklingsminister Dag Inge Ulstein bidro til.
 • Partiet må ta geografiske hensyn når ledere velges. Fylkesleder Ingelin Noresjø fra Nordland har meldt seg som kandidat til posten som 2. nestleder.
 • KrF må ta eierskap til politikkområder som barne- og familiepolitikken og utviklingspolitikken.
Les også

Hun vil utfordre bibelbeltets dominans i KrF-ledelsen

Samtidig har Ropstad fått en vanskelig start, med opphetede abortdiskusjoner og anklager om at han er en mørkemann. Selbekk tror utskjellingen av Ropstad faktisk kan føre til at han får økt sympati.

– En del av kritikken har gått akkurat litt for langt, mener han.

Statsminister Erna Solberg er på reise i Agder sammen med barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad. Her møter de Agders politimester Kirsten Lindeberg i Kristiansand fredag.
Både i 2017 og her i 2013 besøkte Erna Solberg barndomshjemmet til Knut Arild Hareide på Bømlo.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Beryktet telefonsamtale kan vikle Donald Trump inn i enda mer trøbbel

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5