Støre holder sin første oppsummerende pressekonferanse: – Beskjeden om nye tiltak var blytung for veldig mange.

Politikken som møter koronakrisen og strømkrisen, må bidra til rettferdighet, understreket statsminister Jonas Gahr Støre i sin politiske oppsummering onsdag.

Støre på vei inn til pressekonferansen onsdag.

Det er en langvarig tradisjon at statsministeren holder en oppsummerende pressekonferanse om det siste halve året før jul- og sommerferien. Onsdag hadde Jonas Gahr Støre sin første. Han kalte det en «tomåneders» oppsummering.

Etter å ha ønsket velkommen gikk statsministeren raskt i gang med det han kaller de to store krisene: Strømprisen og pandemien.

Støre siterte nok en gang helsedirektør Guldvog, som kalte omikronvarianten en «gamechanger».

Tiltakene er forholdsmessige

– Vi har fattet vedtak som er forholdsmessige. De må svare på den utfordringen vi står overfor. Målet er å kontrollere smitten, og bremse spredningen gjennom vinteren. Målet er å hegne helsetjenesten, og så langt som mulig opprettholde et åpent samfunn.

Samtidig forstår statsministeren at beskjeden om nye tiltak var blytung for veldig mange. Begge krisene rammer urettferdig, konstaterte han.

– Politikken som møter krisene, må bidra til rettferdighet, sa Støre.

Samtidig var han klar på at vaksinetvang fremdeles er utelukket.

– Vi har en høy vaksineandel. Vi ligger blant de høyeste i Europa og i verden. Jeg vil legge stor vekt på linjen om at frivillighet og tilgjengelighet opprettholdes og videreføres.

Støre pekte også på at det ville kreve en lovendring for å ta i bruk koronapass i Norge, og at det er mulig å få til. I mellomtiden anmodet han til at alle bør la seg vaksinere, og at det er viktig med både første, andre og tredje dose.

– Oppfordringen er like sterk som den alltid har vært, sa han.

Under pressekonferansen ble det også klart at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV møtes onsdag for å starte forhandlingene om støtten til strømkundene.

Statsminister Jonas Gahr Støre inviterte til oppsummerende pressekonferanse før jul, i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien 45

Vil snu utviklingen i helsesektoren

Støre fortalte videre om regjeringens helsesatsing.

– På den ene siden vet vi at et sterkt helsevesen i alle ledd har hjulpet oss i krisen, og hjelper oss i dag. På den andre siden ser vi presset i hele denne kjeden.

Videre kom han med kritikk av den forrige regjeringens helsepolitikk.

– Fastlegekrisen har fått utvikle seg uten at den forrige regjeringen tok grep. Kommunene har hatt stramme budsjetter. Parallelt har private helsetilbud poppet opp. Vi ønsker å snu denne utviklingen.

Krisene til tross, Støre er klar på at regjeringen er motivert av at Norge er «mulighetenes samfunn».

– Det er veldig mye opp til oss hva vi får til, i fellesskap.

Kan bli krig i Europa

Avslutningsvis tok statsministeren opp den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa.

– Jeg ønsker ikke å skremme noen, men på vei inn i 2022 møter vi en sikkerhetspolitisk situasjon i Europa som ikke har vært mer alvorlig siden 1989.

At det er mulig med krig og konflikt på vårt kontinent er nedslående, sa Støre.

– Men det kan skje i Ukraina, hvor vi en stor russisk opptrapping på grensen. Dette må vi følge med på, og gjøre vurderinger i samarbeid med Nato og våre allierte naboer.