Erna Solberg har søkt avskjed som statsminister. Nå blir Gahr Støre bedt om å danne regjering.
Torsdag danner Arbeiderpartiet og Senterpartiet regjering. Frem til da skal Solberg og hennes avtroppende regjering kun drive med det som er «nødvendig embetsførsel».
En time etter at den avtroppende Solberg-regjeringen møtte på Slottet for å levere sin avskjedssøknad, møtte Ap-leder Jonas Gahr Støre kong Harald og kronprins Haakon på Slottet.
Der fikk han, tradisjonen tro, oppdraget med å danne ny regjering.
Arbeiderpartiet og Senterpartiet er enige om å danne regjering og har varslet at de er klare til å presentere medlemmene i regjeringen på torsdag, mens regjeringsplattformen legges frem onsdag klokken 14 i Hurdal.
Frem til torsdag vil Solberg og hennes regjering fortsette som et såkalt forretningsministerium som holder hjulene i gang i regjeringsapparatet.
Innstilt på å fortsette
Under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag sa Solberg at hun er stolt over hva regjeringen har fått til de siste årene.
– Vi har jobbet for å skape et mer bærekraftig Norge, både sosialt, økonomisk og klimamessig ikke minst. Åtte år er en lang tid.
Den avtroppende statsministeren fikk også spørsmål om hun kommer til å skrive bok:
– Jeg kommer ikke til å skrive memoarer nå, for jeg skal jo fortsette. Og skriver du memoarer, forteller du ting fra det innerste kammerset som andre ikke blir så fornøyde med. Å skrive bok kan man ikke gjøre før man har bestemt seg for å slutte, svarte hun på det spørsmålet.
Solberg var mer opptatt av at hun sammen med Høyre kommer til å føre en tydelig, men konstruktiv opposisjonspolitikk de fire neste årene.
Søkte avskjed
Solberg ba om å få ordet etter at finansminister Jan Tore Sanner hadde presentert Solberg-regjeringens siste statsbudsjett i Stortinget tirsdag.
– Stortingsvalget 13. september 2021 har gitt som resultat at det foreligger et parlamentarisk grunnlag for en ny regjering. Jeg vil derfor i statsråd i dag klokken 13 legge frem en søknad om avskjed for regjeringen, sa Solberg til Stortinget.
Med det var Stortinget varslet, og kongen fikk beskjed. Det betyr at Solberg ikke lenger er statsminister.
Rundt klokken 12.45 begynte flere svarte statsrådsbiler å kjøre opp foran Slottet. Ut av den ene bilen kom statsministeren. Flere av de andre statsrådene ble også observert på vei inn på Slottet.
Klokken 13 møtte regjeringen i statsråd på Slottet for å informere kongen om beslutningen og levere sin avskjedssøknad.
– Det er noen vemodige dager når du skal takke av alle og folk du har jobbet intenst med, både i den politiske staben, men også de som jobber i embetsverket. Du har jo jobbet i mange år sammen med folk som du kjenner og liker, og nå skal de serve noen andre, sa avtroppende statsminister Erna Solberg til NTB.
I tillegg rådet Solberg kongen til å kontakte Ap-leder Jonas Gahr Støre og be ham om å danne ny regjering.
– Jeg vil råde Hans Majestet Kongen til å henvende seg til lederen for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, da han er statsministerkandidat for de to partiene som er beredt til å danne regjering, sa Solberg da hun tradisjonen tro kunngjorde sin avgang i Stortinget etter at budsjettet ble lagt fram tirsdag formiddag.
Dette skjer frem til Støre tar over
Frem til torsdag vil Solberg lede et såkalt forretningsministerium.
– Regjeringen skal da kun drive med det som er nødvendig embetsførsel. Det skal ikke settes i gang større prosjekter som den nye regjeringen vil få i fanget, sa Eirik Holmøyvik om forretningsministerium for et par uker siden.
Han er professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen.
På nettsidene til regjeringen står det følgende om forretningsministerium: «Et forretningsministerium bør ikke foreta seg noe som flertallet på Stortinget er imot. Vedtak som allerede er fattet av Stortinget, kan iverksettes. Mindre saker og administrative rutinesaker kan også behandles, men et forretningsministerium bør ikke ta beslutninger i politisk viktige eller omstridte saker.»
Ved makten i åtte år
Erna Solbergs regjering har sittet ved makten i åtte år, gjennom to stortingsperioder. I første omgang var det Høyre og Frp som gikk sammen om å danne regjering 16. oktober 2013, med Venstre og Kristelig Folkeparti som støttepartier.
I januar 2018 gikk Venstre inn i regjeringen, og til slutt også KrF januar året etter. Ett år etter dette igjen gikk Frp ut av regjeringen 24. januar 2020. Partiet har likevel støttet Solberg-regjeringens statsbudsjetter.