LO-lederen: Vil ha SV inn i regjeringen

– Ekstraordinære tider krever mer av oss alle. SV må inn i en flertallsregjering. Det sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik i åpningstalen til LO-kongressen.

Åpningstale ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik på LOs 35. ordinære kongress mandag.

Saken oppdateres

For første gang på fem år er over 300 tillitsvalgte for LO-medlemmene samlet til kongress i Folkets Hus på Youngstorget.

Etter at partiveteranen Martin Kolberg fikk LOs ærespris for sitt livslange engasjement for «fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen», åpnet Følsvik med et overraskende budskap.

– Krig og krise i Europa har snudd opp ned på alt. Ikke før vi kunne legge det verste bak oss, når det gjaldt koronakrisen, så brøt det ut krig på europeisk jord. Og med krig kommer nye kriser.

– Mer enn noen gang trenger Norge en flertallsregjering

– Humanitære-kriser: Matkrise, flyktningkrise, kraftkrise, økonomisk krise. I disse krevende tider trenger vi den kraften en flertallsregjering vil gi, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Hun viste til at «alle kjenner det på lommeboken når strømprisene er skyhøye, matvareprisene stiger, bensin- og dieselprisene går til himmels og renten er på vei opp».

– Trygg økonomisk styring og flertallsregjering er politisk medisin mot krise. For LO har det hele tiden vært et mål å få en rødgrønn flertallsregjering bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV.

Selv om SV valgte å forlate regjeringsforhandlingene i Hurdal, mener LO-lederen at det har skjedd så mye i Norge og verden siden da at beslutningen må omgjøres.

– Mer enn noen gang trenger Norge en flertallsregjering som kan ta ansvar, sa hun og hevet stemmen fra et manus med utropstegn etter hver setning:

– Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV må finne sammen, fortsatte hun til applaus.

– Ikke bare fra sak til sak i Stortinget. Men i regjering. Det er så lite som skiller oss. Det er så mye som forener. Og alle må ta ansvar, mente hun.

Ap, SV og Sp satt sammen i den første rødgrønne regjeringen fra 2005–2013. De tre partiene gikk til valg i høst med ulike ønsker for en ny regjering. I Hurdal forsøkte de likevel å bli enige om en felles regjeringsplattform.

Men det endte med at SV trakk seg på grunn av for stor politisk avstand særlig til Sp.

Ap og Sp har tilsammen 76 representanter i Stortinget. Det trengs minst 85 mandater for flertall. SV fikk 13 representanter og er regjeringens «foretrukne partner». Tilsammen har de tre partiene flertall.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på LOs 35. ordinære kongress mandag.

LO-lederen avsluttet med å vise til kongressens slagord «Større. Sterkere. Sammen.»

– Det er sånn vi forandrer Norge hver dag. Det slagordet kan dere godt få låne Jonas, Trygve og Audun, avsluttet LO-lederen åpningstalen.

Overraskede delegater

Budskapet kom overraskende på delegatene. Men den første reaksjonen i form av stående applaus signaliserer at ønsket om å få SV inn i regjering er populært i fagbevegelsen.

Fagforbundets leder Mette Nord viser til at forbundet gikk inn i valgkampen med mål om en trepartiregjering.

– Det står ved lag, sier Nord.

– Bør Støre snarest mulig initiativ overfor SV?

– Vi vil oppfordre alle de de tre til å finne sammen. Men det hviler tungt på SV og Sp for å få det til, sier hun.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum sier de var «skuffet da SV brøt ut» og er enig at de bør finne sammen.

– Jeg har respekt for at SV i september mente det var for stor avstand til å ha en felles politisk plattform. Så har ikke vi registrert at klima ikke har endret seg på det.

– Men det er stor forskjell på den verden vi lever i nå med krig, stor usikkerhet og behov for å gjøre Europa mer uavhengig av russisk gass. En flerpartiregjering kan drive politikk fra dag til dag på en annen måte enn det mindretallsregjeringen gjør i dag, og slippe å gå til Stortinget å få avklart hver enkelt sak, sier han.

– Med en usikker tid, så kan mye ha endret seg, sier Eggum og viser til at SV nå diskuterer Nato-medlemskap i ramme alvor.

Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han ikke kan utelukke samtaler om å ta med SV i regjering. Men han understreker at det ikke er nært forestående.

Støre mener dette ikke er en aktuell problemstilling nå og at Ap og Sp nå skal forhandle om revidert budsjett med SV i Stortinget.

– Jeg er opptatt av at vi skal samarbeide godt på det grunnlaget vi har. Og det gjør vi. Og så får vi ta det som det kommer. Vi merker oss det LO sier. Det er viktig å ta med, sier Støre til NTB.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til VG at det ikke er aktuelt å ta SV inn i regjering nå.

– Det ble avklart i september at det beste var regjering utgått av Sp og Ap, sier Vedum til avisen.

Kirsti Bergstø er fungerende leder i SV.

SVs fungerende leder Kirsti Bergstø er åpen for å diskutere regjeringsdeltagelse, men stiller som betingelse at samtalene må skje med «blanke ark».

– Hvis det skal bli aktuelt, må vi kunne sette oss ned ved samme bord med blanke ark. Da vi møttes etter valget på Hurdalssjøen, så erfarte vi at vi ble møtt med en rekke forutsetninger som ville ha trukket landet i feil retning, sier Bergstø til NTB.