Politikk

Rødt forlanger at presidentskapet umiddelbart informerer Stortinget om alle sider ved pendlerbolig-saken

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil ha all informasjon på bordet i pendlerbolig-saken.

Bjørnar Moxnes (Rødt) krever at Stortingets presidentskap umiddelbart informerer partigruppene på Stortinget om alle sider ved pendlerbolig-saken.
 • Robert Gjerde
  Journalist
 • Vegard Venli
  Journalist

Aftenposten har de siste ukene avslørt flere forhold om Stortingets pendlerboliger. Flere politikere har hatt stortingsleilighet i strid med reglene. Flere risikerer nå baksmell på skatten fordi Stortinget kan ha feiltolket loven i over 20 år.

Bjørnar Moxnes mener Aftenpostens avsløringer i pendlerboligsaken er svært alvorlige.

– Vi krever at partigruppene på Stortinget umiddelbart informeres om alle sider ved saken, sier Moxnes.

– Vi vil bli informert om misbruk av ordningen med pendlerboliger og andre godtgjørelser, men også om skatteproblematikken.

Moxnes sier Rødt også ber om innsyn i alle dokumenter som viser kommuniksasjonen mellom daværende stortingspresident Olemic Thommesen og Per-Kristian Foss. Den førte til at Riksrevisjonen ikke har ført kontroll med Stortingets etterlevelse av «gjeldende vedtak og regler».

– Alt dette gir grunn til å stille spørsmål ved om presidentskapet og administrasjonen ikke har lært av byggeskandalen i 2018, som endte med at stortingspresident Olemic Thommessen måtte gå, sier han.

Moxnes: Har brutt informasjonsplikten

Moxnes sier at dagens presidentskap ikke har fulgt opp beslutningen etter byggeskandalen om at partigruppene i fremtiden skal informeres om viktige saker.

– Det første som møtte Rødt da vi kom inn på Stortinget, var en gigantisk byggeskandale. Fellesskapet måtte betale milliardregningen for Stortingets pengesløsing og manglende åpenhet.

– Likevel har ikke presidentskapet fulgt opp et vedtak om at særlig viktige administrative saker skal drøftes med partigruppene, sier han.

Han sier flertallet på Stortinget har kuttet i sikkerhetsnettet og pendlerordninger for vanlige folk.

– Det er helt uakseptabelt at politikere misbruker allerede sjenerøse ordninger, og at stortingsledelsen attpåtil nekter Riksrevisjonen å kontrollere pengebruken.

Stortingspresident Tone Trøeen sier Moxnes og de andre parlamentariske lederne er invitert til et møte med presidentskapet i morgen.

– Stortingets presidentskapet har i hele denne perioden fulgt opp vedtaket om å drøfte særlig viktige administrative saker med de parlamentariske lederne. Moxnes har selv vært til stede på mange av disse møtene, sier hun.

– Riksrevisjonen reviderer Stortinget årlig og avgir årlige revisjonsberetninger, så Moxnes tar feil når han sier at «at stortingsledelsen nekter Riksrevisjonen å kontrollere pengebruken».

Les også

 1. Pendlerboliger, reiseregninger og etterlønninger: Dette er de siste års avsløringer om politikernes bruk av penger og goder

 2. Flertallet på Stortinget krever ekstern gransking av pendlerbolig-saken

 3. Riksrevisoren kan ikke granske saken: – Det kan vi takke Stortingets presidentskap for

 4. Stortinget kan få skattesmell etter rot med pendlerboligene. Har ikke betalt det de skal.

 5. Sveinung Rotevatn (V) har betalt over 200.000 kroner for lite skatt på pendlerboligen

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Stortingets pendlerboliger
 2. Riksrevisjonen
 3. Olemic Thommessen
 4. Kjell Ingolf Ropstad
 5. Rødt