Politikk

Strategisk lurt å velge Tajik

Ved å utnevne Hadia Tajik til statsråd fester Arbeiderpartiet grepet om stemmer fra ikke-vestlige innvandrere.

Hadia Tajik (29) ble fredag utnevnt som kulturminister. Professor Tor Bjørklund mener det er et strategisk valg av Arbeiderpartiet. Her er Tajik sammen med Karl-Erik Schjøtt-Pedersen. Kristin Halvorsen

 • Marie Melgård

I en hittil upublisert undersøkelse har professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Tor Bjørklund og kollega Johannes Bergh funnet at 22. juli har gitt Arbeiderpartiet en enda større oppslutning blant velgergruppen ikke-vestlig innvandrere.

Utnevnelsen av Hadia Tajik som kulturminister er et strategisk valg av Arbeiderpartiet, mener Bjørklund.

Les også

Dette er de nye statsrådene

— Med Tajik på banen er det et varsel om at det er øyne i Ap som ser inn i fremtiden. Oppegående strateger har oppdaget at velgergruppen ikke-vestlige innvandrere er i vekst. Gruppen har alltid hatt et hjerte for Ap, sier Bjørklund.

Økning etter 22. juli

Hans undersøkelser av kommunevalget i 2011 viser at støtten til Ap blant ikke-vestlige innvandrere økte sammenlignet med valget i 2007.

Da hadde partiet rundt 50 prosent oppslutning i denne gruppen, mens den i 2011 økte til 64 prosent. Undersøkelsen viser at mange velgere i denne gruppen forlot SV til fordel for Arbeiderpartiet.

— Etter noen innvandrerkritiske utspill, kunne man tro Ap ville få problemer i 2011-valget. Så kom 22. juli. Vi ser at effekten av terroren var aller størst hos ikke-vestlige innvandrere. De følte at 22. juli berører dem mer enn de etnisk norske. Disse velgerne gjorde et byks i Aps retning, sier Bjørklund.

Rekordmange med ikke-vestlig bakgrunnen ble valgt inn i kommunestyrene, og andelen av dem fra Ap var større enn noen sinne.

— Det ble en påminnelse om det omstridte ved det flerkulturelle Norge. Ap ble et offer, og kom i et skjebnefellesskap med innvandrere. Mange som omkom på Utøya hadde innvandrerbakgrunn, og da Arbeiderpartistatsråder deltok med innlegg i begravelser, forsterket det etterspillet, sier Bjørklund.

- Synlig utad

Bjørklund viser til at Ap har strevd lenge med å få en sentral representant med ikke-etnisk norsk bakgrunn:

Manuela Ramin- Osmundsen ble i oktober 2008 utnevnt som barne- og likestillingsminister, men måtte trekke seg etter bare fire måneder.

Saera Kahn trakk seg fra Stortinget i 2008 da det ble kjent at hun hadde ringt spåkoner på Stortingets regning.

Les også

Tajiks tårn av trøbbel

— Ramin-Osmundsen var ingen typisk representant for et innvandrermiljø. Hadia Tajik, derimot, representerer andregenerasjonsinnvandrere. Utvelgelsen er et signal om at partiet vil vise at de inkluderer denne voksende velgergruppen i partiets viktigste posisjoner. Utad er dette veldig synlig. Som kulturminister er man mye fremme i mediene, og kulturen kan her være bindeledd mellom minoriteter og majoriteter, sier Bjørklund.

Ubrukt potensial

Ikke-vestlige innvandrere har tidligere vært en del av «sofavelgerne». Bjørklund mener de nå er på vei opp og inn i stemmelokalene. Det kan få betydning:

- I mange andre land finnes det eksempler på at innvandrergrupper kan avgjøre valg. I Norge er gruppen i vekst – og et ubrukt potensial. Det har Ap forstått, sier han.

Bjørklund har forsket på minoriteter og valg siden 1995. Han og Bergh har fått i oppdrag av integreringsdepartementet å undersøke lokalvalget 2011. Statistisk sentralbyrå har utført selve spørreundersøkelsen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Ny måling: Trond Giske fremdeles manges favoritt i Ap

 2. POLITIKK

  – Ap må tette lekkasjene og få folk ned fra gjerdet

 3. NORGE

  Ny bok: Tajik truet med å gå av i misnøye mot Ap-ledelsens håndtering av Giske-saken

 4. NORGE

  Vil skrote Regjeringens plan mot vold

 5. POLITIKK

  Aps Hadia Tajik kritiserte uførekutt – stemte imot å gjøre noe med det

 6. DEBATT

  Meninger: Kanskje Hadia Tajik kan gjøre en forskjell i innvandringsdebatten