Forskere vil vite om nordmenn liker sommertid eller vintertid best

Ordningen med sommertid kan stå for fall. Nå vil forskere høre hva nordmenn mener om saken og om flertallet helst ønsker sommertid eller vintertid året rundt.

I helgen er sommertiden over, og det er igjen tid for å stille klokken. Både i EU og Norge diskuterer man nå om man skal skrote hele ordningen.

Natt til søndag klokken 3 må klokken igjen stilles tilbake til vintertid i Norge og over 70 andre land. Men vekslingen mellom sommertid og vintertid kan snart være over i Europa.

I EU diskuteres nå et forslag om å gå bort fra systemet. Det er uklart hva Norge kommer til å gjøre. En forskningsgruppe ved Universitetet i Bergen ønsker nå å undersøke hva nordmenn mener.

– Vi vet at meningene er delte. Mange er forbannet over forslaget om å avvikle sommertid, mens andre synes det er kjempebra. Nå vil vi vite hva flertallet mener, sier professor Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen til NTB.

Bjorvatn leder Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer og er ansvarlig for undersøkelsen. Han håper så mange som mulig vil gå inn på lenken www.sovno.no for å si sin mening.

– Vi håper at mer enn 20.000 nordmenn besvarer undersøkelsen. Jo flere svar, jo lettere blir det å konkludere når det gjelder hva nordmenn mener, sier Bjorvatn.

Da EU gjennomførte en tilsvarende undersøkelse i 2018, svarte 84 prosent at de ønsket å skrote sommertiden.

Les også

Veksling mellom vintertid og sommertid er tøft for hjertet

Les også

Klokken stilles tilbake i helgen

Vil se på geografiske forskjeller

De som svarer, vil få en automatisk tilbakemelding om de faller inn under gruppen A- eller B-mennesker. Om det er noen forskjell i preferanser mellom de to gruppene, er en av tingene forskerne vil undersøke.

Forskerne er også spente på om undersøkelsen kan avdekke geografiske forskjeller.

– Det er jo stor forskjell på når solen står opp om morgenen og når den går ned om kvelden avhengig av hvor du bor i landet. Mellom for eksempel Øst-Finnmark og Bergen kan det jo være mange timer forskjell avhengig av årstid, og også mellom Oslo og Bergen er det nærmere en halvtimes forskjell. Dette kan godt ha betydning for hva man foretrekker av sommertid eller vintertid, men dette er ikke tidligere undersøkt, sier Bjorvatn.

Avventer EU

Forskergruppen mener undersøkelsen vil gi nyttige svar som kan brukes når myndighetene skal ta stilling til om Norge skal fortsette eller slutte med å veksle mellom sommer- og vintertid.

Norges tidsminister, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), har også varslet at regjeringen vil sende spørsmålet ut på høring.

Han sier norske myndigheter nå avventer behandlingen i EU. EU-kommisjonen har foreslått å gå bort fra ordningen, og det pågår for tiden diskusjoner i rådet om saken. Målet er at EU-landene skal bli enige i begynnelsen av desember. Siden hvert medlemsland kan få bestemme om de vil fortsette med sommertid eller ikke, kan forslaget innebære økte tidsforskjeller i Europa.

Norge har hatt sommertid hvert år siden 1980, samt i noen perioder tidligere.