Politikk

Rødt vil arrangere rikingsafari

Rødt-leder Bjørnar Moxnes skal tilby bussturer rundt i villastrøkene i Oslo Vest for å vise frem hvilken overflod de superrike lever i.

Rødt vil vise frem hvordan de superrike i Norge lever, og trekker frem Petter Stordalens fester som eksempel. Her er investor Jan Haudemann-Andersen (t.h.) på vei til "bondelag" hos Stordalen med samboer Marte Krogh, artisten Bertine Zetlitz og hennes mann Egil Pay. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Grøtt, Vegard

 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Med egen buss og guide skal sosialistene i Rødt prøve å vise forskjellene i Norge frem mot valget.

— Noe av det mest tabubelagte i Norge er å påpeke at det finnes klasser. Vi vil bryte med disse tabuene, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Aftenposten.

Planen er å ta med seg de som vil være med i buss forbi husene til blant annet investor Jan Haudemann-Andersen og flere nordmenn som har tjent seg rike på utleieboliger.

— Vi ønsker å rette oppmerksomhet mot det faktum at forskjellene ikke har vært så stor mellom de aller rikeste og resten av oss på 80 år, sier Moxnes.

Superrike

- Hvor annerledes lever egentlig de rike i Norge?

— Vi har fått en elite i Norge bestående av de superrike, og de lever liv som er fullstendig fjernt fra det folk flest lever. Vi ser det i form av pengene de bruker på eiendomskjøp og festene deres, jamfør Petter Stordalen. Livsstilen er fjernt fra folk flest, men det viktigste for oss er ikke festene, men at penger er makt. Og jo større økonomiske forskjeller det er, jo mer makt er konsentrert i få hender.

Les også

Slik bor Rødt-lederen og rikingsafari-guiden

— Har ikke de rike også rett til å få være i fred?

— For det første virker det som om mange av disse rike er glade i å vise frem egen rikdom. For det andre er det ingen privatsak hvis du er blitt søkkrik på for eksempel å la folk bo under slumlignende forhold. Det er en samfunnssak hvordan enkelte kan berike seg på andres bolignød, sier partilederen.

Fritt land

Investor Jan Haudemann-Andersen synes det er greit om Rødt ønsker å busse nysgjerrige for å se på hans bolig på Slemdal på Oslos beste vestkant.

Her bor han med samboer Marte Krogh, som er en kjent fiolinist.

— Folk må få gjøre hva de vil. Vi lever i et fritt land, ikke i et diktatur, sier Haudemann-Andersen til Aftenposten.

Han mener Rødt i forbindelse med sin turné bør opplyse om hvor mye hver enkelt «riking» betaler til statskassen i skatt.

— Jeg er en av de som bidrar godt over gjennomsnittet til fellesskapet, og er happy med det. Først og fremst i form av skatt, men også noe veldedighet. Et år var jeg Norges største skatteyter, opplyser finansmannen.

Haudemann-Andersen hadde ifølge Kapital en formue på 1,3 milliarder kroner i 2012.

Blant de andre på Rødts foreløpige liste over mulige "severdigheter" er utleierne Ivar Tollefsen, som ifølge Kapital hadde en formue på 5,4 milliarder, Edgar Haugen (2,4 mrd), Terje Heggedal og Pål Borgersen (950 mill) - dersom de finner ut hvor han bor.

- Bor i blokk

Terje Heggedal synes det er merkelig at han har havnet på Rødts liste over attraksjoner.

— Jeg bor i en blokkleilighet på 150 kvadratmeter og har ingenting som er spesielt prangende. Jeg må rett og slett le litt når jeg får høre om dette. Det er sikkert andre som lever som grever og baroner og er mer interessante enn meg, sier Heggedal til Aftenposten.

Han lover å vinke og komme ned og slå av en prat dersom Rødt-bussen stopper utenfor leiligheten hans på Majorstuen. Heggedal eier ifølge VG 500 leiligheter og har slått seg opp blant annet på utbygging på den spanske solkysten.

- Rik på andres arbeid

Ifølge målingene kan Rødt med en god valgkamp få inn partilederen på Stortinget som representant fra Oslo. De går til valg blant annet på å øke skattleggingen av de aller rikeste dramatisk.

- Har man automatisk utnyttet noen eller gjort noe galt hvis man er rik?

— Nei, men man har som regel tjent seg rik på andres arbeid. Verdiene kommer ikke av seg selv, de skapes av arbeid, teknologi og innsats. I vårt kapitalistiske samfunn ender overskuddet av dette seg stort sett hos dem som eier virksomheten, sier Moxnes.

Syting

Han mener de rikeste i Norge sutrer alt for mye:

— Jeg har vært rundt i mange sosialboliger, og jeg har ikke møtt noen som syter så mye som de superrike som klager i mediene. De er vant til å få absolutt alt de ber om, og får de ikke det, blir de frustrert. De som ikke har så mye, er tilsynelatende langt mindre sytete.

Moxnes og Rødt mener å ha flere grep for å jevne ut forskjellene i Norge:

— Vi ønsker en kraftigere beskatning på kapital og formue. Vi ønsker høyere skattesats for formuene fra 100 millioner oppover, og løfte de lavtlønte. Vi ønsker også et kraftig lønnshopp for de kvinnedominerte yrkene i offentlig sektor.

- Hvor mye av rikdommen sin vil disse måtte gi fra seg, dersom dere fikk velge?

— Vi har ikke definert noe tall på det, og hva du sitter igjen med vil være et resultat av de skatter og avgifter som gjelder. Det er ingen fare for at de ikke vil ha til salt i grøten, sier Moxnes og viser til endringer i Frankrikes skattesystem.

— I Frankrike har de innført en toppskatt som er 75 prosent på de virkelige store inntektene, og i Sveits har de nylig i en folkeavstemning sagt ja til å begrense bonusene og de enorme lønnene topplederne har. Når de kan få det til der, bør også Norge kunne følge etter.

- Lever av andre

- Vil ikke dette gjøre at veldig få tar jobben med å bygge opp bedrifter og selskaper?

— Erfaring og forskning viser at investorene vil investere så lenge det er penger å tjene. Eksempelet Norge viser at det ikke er en motsetning mellom høye skatter og investeringsvilje. Jeg er ikke redd for at økte skatter for de rikeste vil bety massearbeidsledighet, sier Rødt-lederen til Aftenposten.

- Myten om at de rikeste har skapt hver eneste krone gjennom sitt eget harde arbeid, er lite annet enn en myte. De blir rike fordi de lever av andres arbeid, sier Moxnes.

 1. Les også

  Krever at kommunen kjøper tilbake Sagene bad

 2. Les også

  Boligprisene falt i Oslo i juni

 3. Les også

  Mindre tabu rundt vold mot menn

Rødt-leder Bjørnar Moxnes inviterer til "safari". Marte Teigen/pressebilde

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Så ulikt slår formuesskatten ut for Norges rikeste

 2. ØKONOMI

  Formuen kan være ni ganger så stor i virkeligheten som i skattelistene

 3. POLITIKK

  Rødt vil øke skattene med 39 milliarder

 4. POLITIKK

  Rødt-lederen avklarer: – Rødt skal ikke i regjeringen i 2021

 5. DEBATT

  Samfunnet har ikke bruk for milliardærer. Tvert imot.

 6. POLITIKK

  Rødt foreslår skatteløfte: Ingen økt skatt for alle som tjener under 600.000