Demonstranter må betale forelegg på flere tusen kroner

Den høyreekstreme amerikaneren Greg Johnson sendes ut av Norge mandag etter å ha blitt pågrepet av politiet under et arrangement på Sinsen i Oslo i helgen.

Politiet pågriper personer som demonstrerer mot møtet som holdes av det høyreekstreme nettverket Scandza Forum på Sinsen i Oslo.
  • NTB

Johnsons norske forsvarer, John Christian Elden, opplyser til NTB at politiet sier at amerikaneren blir sendt med fly til Ungarn mandag formiddag.

Elden mener dette innebærer at politiet vil holde Johnson ulovlig i arrest frem til da, i og med at han selv ønsker å reise før og har opphold i hele EØS.

Bakgrunnen for PSTs pågripelse av den høyreekstreme profilen var frykt for at han kunne påvirke andre til å utøve vold. Johnson var blant de mellom 50 og 100 personene som lørdag skulle delta på en konferanse i Oslo arrangert av det høyreekstreme nettverket Scandza Forum.

28 pågrepet

Det var tilsammen 28 personer som ble besluttet pågrepet etter å ha blitt innbrakt til arresten, opplyser politiadvokat Line Borgen til NTB.

– Personene ble innbrakt for ordensforstyrrelse eller for ikke å ha fulgt politiets pålegg. De får forelegg på 10.000 kroner for ordensforstyrrelse eller 14.000 kroner for begge deler, sier hun.

Demonstrantene ble besluttet pågrepet etter en helhetsvurdering, ifølge politiadvokaten.

Søndag formiddag er de fleste av demonstrantene ute av arresten.

Høyreekstrem amerikaner er fortsatt i Norge

Den høyreekstreme amerikaneren Greg Johnson er fortsatt i Norge etter å ha blitt pågrepet av politiet under et arrangement på Sinsen i Oslo lørdag.

PST varslet at Johnson ville bli bortvist fra Norge. Søndag har UDI fattet et bortvisningsvedtak, opplyser seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB, som sier videre at det fortsatt arbeides med å sende amerikaneren ut av landet så raskt som praktisk mulig.

Bakgrunnen for PSTs pågripelse av den høyreekstreme profilen var frykt for at han kunne påvirke andre til å utøve vold.

Den amerikanske statsborgeren har tidligere uttrykt støtte til Anders Behring Breiviks begrunnelse for 22-juli-terroren og kalt terroren for «nødvendig», ifølge Filter Nyheter.

Johnson har avvist at han har støttet bruk av vold som politisk virkemiddel og mener at teksten om 22. juli er tatt ut av sammenheng.