Tybring-Gjedde krever avstemning om Frp skal fortsette i regjering

Frp tar dissens i regjeringen etter beslutningen om å hente hjem en 29 år gammel norsk-pakistansk kvinne som har sluttet seg til IS og hennes to barn.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde mener Frp bør gå ut av regjering og forlanger en avstemming i stortingsgruppen om saken.

Det er regjeringens beslutning om å hente hjem en 29 år gammel norsk-pakistansk kvinne, som har sluttet seg til IS og hennes to barn, som har fått begeret til å flyte over for Frp-toppen, som nå mener partiet bør ut av regjering.

– Vi burde gi mistillit til vår deltakelse i regjeringen og si at nok er nok, sier Tybring-Gjedde til TV 2.

Krever avstemning onsdag

Han krever at stortingsgruppen onsdag stemmer over om partiet bør gå ut av regjeringen.

– På gruppemøtet må vi gjøre det helt klart. Vi ble ikke orientert før i etterkant. Det er kanskje derfor man gjør det fordi man visste at stortingsgruppen ville sette foten ned. Nå er nok. Vi kan ikke akseptere det lenger, sier Tybring-Gjedde.

Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim bekrefter at Frp tar dissens.

– Frp har hele tiden vært villig til å ta hjem barna som trenger helsehjelp, men vi er ikke med på å hente hjem moren og IS-kvinner som frivillig har forlatt Norge og gått i tjeneste for IS, sier Engen-Helgheim.

Aftenposten meldte tirsdag ettermiddag at Norge gjør helomvending og henter hjem en norskpakistansk kvinne med hennes syke 5-åring og søsteren. Kvinnen og de to barna ble geleidet over grensen mellom Syria og Irak ved 14.40-tiden norsk tid.

Beslutningen om å hente hjem kvinnen og de to barna ble fattet av regjeringen i slutten av september, etter det Aftenposten erfarer. Fremskrittspartiets medlemmer i regjeringen var uenig og støttet vedtaket. De valgte likevel å bli værende i regjeringen.

Var ikke orientert

Verken Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi eller partiets utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde var orientert om beslutningen, og begge er uenige i vedtaket.

– Dette er overraskende, og jeg er uenig i beslutningen. Frp har vært prinsippielt imot å ta IS-kvinnene tilbake hele tiden, sier Christian Tybring-Gjedde til Aftenposten.

Han sier at han ikke kjenner detaljene, men viser til at Venstre har kjempet for å få disse barna hjem.

– Jeg vet at justisminister Jøran Kallmyr har vært uenig i å ta dem hjem hele tiden. De er landssvikere som ikke fortjener ekstra behandling. De har selv valgt å reise bort fra Norge og de demokratiske frihetene de nyter godt av her, sier Tybring-Gjedde.

Han og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi er på Evenes flystasjon på vei hjem fra en reise med utenrikskomiteen.

Heller ikke Limi var orientert om vedtaket.

– Det var helt nytt for meg. Jeg så det først nå i Aftenposten. Jeg kjenner ikke noen detaljer eller hva som ligger til grunn for beslutningen.

– Jeg står på det som har vært Frps standpunkt. Men jeg kjenner ikke til om det har vært noen spesielle forhold som er utslagsgivende, sier Limi.

Listhaug: - Vi står derfor ikke bak denne beslutningen

Frps 1. nestleder, Sylvi Listhaug skriver i en epost følgende:

– Frp har vært villig til å hente det syke barnet til Norge. Men vår betingelse har vært at det skal skje uten at moren følger med. Barnet det gjelder kunne fått hjelp tidligere. Dessverre har mor kynisk brukt sitt barn for å få seg selv til Norge.

– Vi står på vårt standpunkt og tar derfor dissens i regjeringen. Vi står derfor ikke bak denne beslutningen, skriver Listhaug.

IS-krigere og deres sympatisører har vendt det norske samfunnet ryggen og kjemper mot vårt land og våre verdier, ifølge Listhaug, som mener de har støttet et av de verste terrorregimene verden har sett.

– Å støtte IS er å støtte halshugging, brenning, voldtekt og drap på uskyldige mennesker. Frp vil holde fast ved at vi ikke vil løfte en finger for at IS-krigere og IS-kvinner skal komme tilbake til de frie, vestlige samfunnene de hater.

– Vi registrerer dessverre at det er et stort flertall på stortinget og i regjeringen for å hente IS-kvinnen til Norge. Frp tar det for gitt at IS-kvinnen arresteres og straffeforfølges når hun evt ankommer Norge, slutter Sylvi Listhaug.

– En god dag

Den 29 år gamle kvinnen blir den første IS-mistenkte kvinnen som hentes tilbake til Norge, etter å ha vært i et IS-kontrollert område.

– Dersom dette stemmer, er det veldig bra og et viktig gjennomslag for KrF i regjering, skriver tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide i en kommentar på Fac ebook.

Også KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad gleder seg over at barna er på vei til Norge.

– Viktigere enn at dette er et viktig gjennomslag for KrF er det at disse barna er på vei til trygghet. Dette er en god dag, sier han.

Venstre-leder Trine Skei Grande, skriver i en epost til NTB at hun er glad og lettet.

– Dette har Venstre i regjering jobbet intenst med over lang tid. Barn skal ikke straffes for foreldrenes ugjerninger uansett hvor grufulle de måtte være, sier Grande.

MDGs Une Bastholm synes det er kritikkverdig at regjeringen «har brukt så lang tid på å ta dette grepet».

– Men samtidig er det veldig bra dersom dette gjør at gutten nå omsider får den hjelpen han trenger, sier hun.

Les også

Norge gjør helomvending. Henter hjem IS-siktet norsk kvinne og hennes syke 5-åring.

Bli inn i ruinene av Den islamske staten: