Det er et parti i medvind som åpner sitt landsmøte i Stavanger fredag. I 2013 fikk Miljøpartiet De Grønne sitt første nasjonale gjennombrudd da Rasmus Hansson ble valgt inn på Stortinget.

I høst kan norske kommunestyrer står for tur. Her er seks grafer som underbygger dette:

1. Klar fremgang over tid

I januar 2012 ble Miljøpartiet De Grønne (MDG) et eget svaralternativ i Aftenpostens månedlige meningsmålinger fra Respons. I årene etter dette har partiet opplevd en klar fremgang.

På den siste målingen fra april 2015 var partiet over sperregrensen med 4,4 prosent — for første gang siden brakmålingen i august 2013 da MDG oppnådde hele 5,2 prosent.

2. Jevnt gode resultater det siste året

Valgforsker Bernt Aardal presenterer hver måned et snitt av alle de nasjonale meningsmålingene for hverte enkelt parti på sin hjemmeside.

Grafen for MDG viser at partiet har hatt et månedssnitt på over 3 prosent hver måned det siste året.

Dermed ligger partiet langt over resultatet fra forrige kommunevalget i 2011 (0,9 prosent) og noe over stortingsvalgresultatet fra 2013 (2,8 prosent).

I de fleste meningsmålingene som er gjort til nå er velgerne spurt hva de vil stemme om det var stortingsvalg i morgen. Om det blir noen endring i svarene når velgerne blir spurt hva de vil stemme i et kommunevalg er usikkert.

3. Har hatt kraftig medlemsvekst

De Grønnes medlemstall er blitt mer en 20-doblet siden 2007. Per 1. mai 2015 har MDG omlag 7000 medlemmer, ifølge partiets egne tall.

Det er fortsatt langt frem til de største partiene som Arbeiderpartiet (56 000 medlemmer) og Høyre (33 000 medlemmer), men ingen av stortingspartiene kan vise til en like kraftig medlemsvekst som MDG.

4. MDG er en lilleputt i Kommune-Norge

MDG er det partiet på Stortinget som fikk valgt inn klart færrest kommunestyrerepresentanter etter valget i 2011, bare 18 totalt.

De to eneste kommunene der MDG fikk inn mer enn én representant, er Nesodden og Trondheim. Partiet har i tillegg fire representanter i bydelsutvalgene i Oslo.

Etter 2011 har De Grønne, ifølge generalsekretær Lars Gaupset, fått noen flere representanter i kommunestyrene ved at politikere fra andre partier har hoppet over til MDG, men MDG er likevel en junior ute i kommunene.

Med de gode gallupene partiet har opplevd det siste året kan potensialet for vekst i antall kommunestyrerepresentanter etter høstens valg være stort.

5. Stiller lister i flere kommuner

MDGs sjanser for å gjøre et godt kommunevalg øker også kraftig fordi partiet stiller med lister i langt flere kommuner enn de gjorde ved forrige lokalvalg i 2011. I år kan man stemme MDG i 205 kommuner — 150 flere enn i 2011-valget.

På De Grønnes kontor skålte partiansatte og politikere med øko-cava da fristen for å levere inn lister gikk ut 30. mars og de nye listetallene ble offentliggjort.

6. MDG kan havne på vippen i Oslo

I Aftenpostens siste meningsmåling for Oslo fra april, fikk MDG 6,5 prosent og ble større enn Frp. Miljøpartiet kan havne på vippen mellom den røde og den blå blokken i hovedstaten, og Aps byrådslederkandidat fridde før Ap-landsmøtet hemningsløst til De Grønne.

– Vi kommer til å satse på et miljøløft, gjennom å satse på kollektivtrafikken, sykkel— og gangveier og gjøre noe med den alvorlige luftforurensingen. Dette er saker jeg trorMDGvil finne interessante, sa Johansen til NTB.

Også i flere av de andre storbyene ser De Grønne ut til å gjøre et sterkt valg.