– Det er på ingen måte gitt at vi blir enige, sier Siv Jensen om budsjettforhandlingene

Budsjettforhandlingene på Stortinget tilspisser seg. – Det er svært fastlåst, sa Frp-leder Siv Jensen mandag ettermiddag.

Frp-leder Siv Jensen.
  • Solveig Ruud

Ifølge Siv Jensen er det åpent om de fire borgerlige partiene nå klarer å bli enige om statsbudsjettet for neste år.

– Vi er ingen rundingsbøye for regjeringspartiene, sa Frp-lederen på en pressekonferanse tidlig mandag ettermiddag.

– Det er mange uløste problemstillinger, sa hun.

Frp: Må få økt gjennomslag

Hun ramset opp følgende punkter der Frp må få større gjennomslag for at partiene skal bli enige:

  • Lavere avgifter på grensehandelutsatte varer: Det betyr lavere avgifter på typiske lokkevarer som alkohol og tobakk, brus, sjokolade og sukker.
  • Mer penger til samferdsel: Frp ønsker mer penger for å ta igjen etterslepet på vedlikehold av bl.a. fylkesveier. Det betyr mer penger til alt fra asfalt til rassikring.
  • Mindre bompenger: Frp mener folk flest skal betale mindre i bompenger enn de gjør nå og fremmer flere krav for å få til det.
  • Færre kvoteflyktninger: Regjeringen vil ta imot 3000 kvoteflyktninger neste år. Frp krever at tallet reduseres til null.
  • Mer til landets eldre: Her trekker Frp spesielt frem at partiet ønsker rausere pensjoner over hele linjen – en forbedring av kjøpekraft.

– Vi må ha våre gjennomslag for å bli enige, sa hun og la til at «dette er ingen uttømmende liste».

Hun karakteriserte avstanden mellom Frp og regjeringspartiene som «betydelig» og understreket flere ganger at det ikke er sikkert at «dette bærer frem.»

– Det er fortsatt mulig, men fristene er i ferd med å løpe ut. Det er satt en dato for innstilling og budsjettdebatt, sa hun og siktet til innstillingen fra finanskomiteen og debatten om den i salen.

Ingen møter mandag

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Venstre-leder Guri Melby satt sammen med Frp-lederen på Statsministerens kontor søndag. Forhandlingene ble løftet opp på toppnivå lørdag. Før den tid var det de fire partienes finanspolitiske ledere som forhandlet. Mandag var det ingen møter.

Budsjettforhandlingene startet samme dag som Frp la frem sitt alternative forslag til budsjett for neste år: 9. november.

Den første tiden konsentrerte de seg om regjeringens krisepakke. Frp støttet pakken etter å ha fått forhandlet frem 4,4 milliarder kroner mer til ulike tiltak.

På overtid allerede

Partiene forhandler allerede på overtid. Flere datoer er utsatt.

Fredag avgir Stortingets finanspolitikere finansinnstillingen – uansett om de innen den tid er blitt enige eller ikke. Og 3. desember skal innstillingen vedtas i Stortingssalen.

Mudassar Kapur (H), leder i Stortingets finanskomité, har fortsatt håp om – og tro på – at de kan bli enige. Han minner om at de er blitt enige hvert år siden 2013.

Tre mulige utganger

De færreste tror budsjettforhandlingene i koronaåret 2020 ender med regjeringskrise. Derfor omtales følgende scenarioer som de mest sannsynlige:

  1. De fire partiene blir enige tidsnok til å skrive enigheten inn i finanskomiteens innstilling fredag. Det er fortsatt mulig, selv om partiene nå står langt fra hverandre.
  2. Partiene blir ikke enige innen denne fristen. Da kan man vi få en reprise fra «krisehøsten» 2016. Da var det en såkalt bilpakke som var stridens kjerne. De daværende regjeringspartiene Høyre og Frp sto alene bak regjeringsbudsjettforslag i finansinnstillingen dette året. Men etter at den var avgitt fortsatte de å forhandle med KrF og Venstre, som da satt i opposisjon. To dager før finansdebatten kom de i mål. I et slikt scenario kan det ende med at de ikke rekker annet enn å legge frem det de blir enige om i selve finansdebatten.
  3. Blir de ikke enige i det hele tatt, kan årets budsjettforhandlinger ende med kabinettsspørsmål. I så fall vil statsminister Erna Solberg true med å gå av, om hun ikke får budsjettet vedtatt. Da kan Frp først stemme for sitt forslag. Det vil bli nedstemt. Deretter kan Frp velge å bøye av, for å hindre regjeringskrise. Dette skjedde i 2001. Da bøyde Frp og Carl I. Hagen av for et kabinettsspørsmål stilt av daværende statsminister Kjell Magne Bondevik.