Frykt i Høyre for asyl-havari på Stortinget

Fremskrittspartiets harde linje kan slå tilbake på regjeringen i spørsmålet om asylinnstramminger, mener kilder i Høyre. Et alternativt flertall er i ferd med å danne seg på Stortinget.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) risikerer å få omskrevet store deler av forslaget sitt om asylinnstramminger. Et alternativt flertall er i ferd med å avtegne seg på Stortinget. Her fra et besøk ved et mottak i Drammen.

Det koker i kommunalkomiteen der de 40 innstrammingsforslagene fra innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er til behandling.

Tonen er særlig anstrengt mellom regjeringspartnerne Høyre og Fremskrittspartiet.

– Frps opptreden provoserer veldig, sier en kilde i Høyres stortingsgruppe til NTB.

Leder i kommunalkomiteen, Frps Helge André Njåstad, møter motbør i sitt forsøk på å manøvrere asylinnstrammingene gjennom komiteen på Frp-vis.

Ifølge Høyre er Fremskrittspartiets krav om å få stemme over alle Listhaugs 40 forslag i ferd med å sette hele innstrammingspakken på spill.

– Høyt spill

Ved å se de mest omstridte forslagene falle i stortingssalen, vil Frp kunne holde Ap og de øvrige partiene ansvarlige for å vanne ut og myke opp regjeringens asylpolitikk.

Strategien provoserer Høyre, som mener det ligger i en mindretallsregjerings lodd å søke ansvarlige kompromisser.

Les også

Høyres Schou setter Frp på plass i asyldebatten

I det største regjeringspartiet beskrives Frps framferd som «uansvarlig» og «høyt spill».

Bekymringen for hva som kan bli utfallet av stortingsbehandlingen går helt til topps i Høyre.

For ifølge kilder i partiet kan Venstre og KrF også komme til å finne sammen med Arbeiderpartiet om det som beskrives som oppmykinger også på områder som ikke direkte er omfattet av regjeringens forslag.

Les også

- Asylinnstramming kan gi ny flyktningbølge

Kan bli skrevet om

Regjeringens forslag til asylinnstramminger risikerer nå å bli skrevet helt om av Stortinget, iallfall på viktige punkter, dersom ikke Frp snur, anføres det fra Høyre-hold.

Fra kilder i flere partier får NTB opplyst at det er i ferd med å avtegne seg en enighet mellom samarbeidspartiene og Arbeiderpartiet om de mest betente spørsmålene i innstrammingsforslaget, nemlig de som omhandler familiegjenforening og enslige mindreårige asylsøkere.

Også når det gjelder internflukt, ligger det an til en tydeligere innramming.

Dette kan skje ved å slå fast at det ikke er aktuelt å sende barn, kvinner og eldre tilbake til andre og tryggere områder i hjemlandet enn der de kommer fra, noe som ikke minst er aktuelt for afghanere.

Les også

Grande om Listhaugs asylforslag: Slikt som kommer fra regimer vi vanligvis ikke sammenligner oss med

Anbefalt av Hagen

Opposisjonen har hele tiden sagt nei til at regjeringspartiene skal få kjøre parlamentarisk slalåm og slik kunne spille det ene partiet ut mot det andre.

stedet ønsker partiene et enhetlig og bredt forlik.

– For Frp er saken veldig enkel. Vi stemmer for alle forslagene som Erna og Sylvi la fram på vegne av regjeringen. I tillegg vil vi kunne støtte andre innstrammingsforslag som andre setter fram i behandlingen, sa komitéleder Helge André Njåstad (Frp) til NTB nylig.

Strategien om å stemme «for det Frp er for og mot det Frp er mot» ble anbefalt av partiveteran Carl I. Hagen under Frp-landsmøtet på Gardermoen:

Frp-nestor Carl I. Hagen anbefalte strategien som Frp på Stortinget nå forsøker å tvinge gjennom i behandlingen av asylinnstramningene.

– La partiet få den glede at de kan ramse opp de gode forslag som Arbeiderpartiet har stemt ned. Det trenger partiet i valgkampen, sa han.

Kommunalkomiteen skal etter planen avgi innstilling om saken mandag, men fristen kan nok en gang komme til å bli skjøvet på.

Flere forventer at saken snart vil bli løftet opp til de parlamentariske lederne.