Politikk

Ny meningsmåling: Kalddusj for Solbergs drøm om fire nye år

De rødgrønne får et klart flertall i Aftenpostens ferske meningsmåling for mars.

Statsminister Erna Solbergs parti ligger stabilt i Aftenpostens marsmåling, men svake resultater for Frp og Venstre gjør at den borgerlige siden sliter.
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • Lars M. Glomnes

Samme dag som Erna Solberg går på talerstolen for å åpne Høyres landsmøte, presenterer Aftenposten en helt fersk meningsmåling fra Respons Analyse.

I marsmålingen holder Høyre seg nokså stabilt på 24,8 prosent.

Likevel er flertallet langt unna for Erna Solberg om dette skulle bli valgresultatet.

 • Les Harald Stanghelles kommentar til målingen. Sp-fremgang gir rødgrønt flertall.

Borgerlig nedtur

De fire borgerlige partiene får i denne målingen 79 mandater på Stortinget, mot 87 mandater til de rødgrønne partiene (Ap, SV og Sp).

I tillegg får Miljøpartiet De Grønne (1 mandat) og Rødt (2 mandater).

Det er samarbeidspartnerne Frp og Venstre som skaper trøbbel for Solberg:

 • Venstre havner så vidt under sperregrensen med 3,7 prosent.
 • Frp går ned 2,0 prosentpoeng og får en oppslutning på bare 11,4 prosent – det svakeste resultatet for partiet i Aftenpostens målinger på to år.

Sp-Vedum kan glise

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum er denne målingens store vinner, med en oppslutning på hele 10,7 prosent – en fremgang på 1,6 prosentpoeng.

Senterpartiet har på de siste månedenes målinger klart å holde på nesten alle velgerne sine fra 2013. Og i tillegg til at åtte av ti Sp-velgere fra sist er med, stjeler de velgere fra særlig Ap og Frp.

Dette er det klart beste resultatet for Sp siden Respons startet å gjøre målinger for Aftenposten i 2006. Også februarmålingen var en slik rekord.

Arbeiderpartiet faller mest, med en tilbakegang på 2,8 prosentpoeng. Men i Respons-målingen i februar lå Ap over gjennomsnittet sammenlignet med partiets oppslutning i andre målinger den måneden.

Flere målinger med samme tendens

Også NRK og TV2 har presentert ferske målinger i løpet av det siste døgnet.

Målingene viser i hovedsak de samme tendensene som Aftenpostens: Alle de tre målingene viser rødgrønt flertall, Venstre under sperregrensen og svært gode tall for Senterpartiet.

Rødgrønt flertall også i februar

Gjennomsnittet av nasjonale meningsmålinger utført i februar gir Høyre en oppslutning på 23,5 prosent, viser valgforsker Bernt Aardals oversikt.

Selv om Venstre på snittet av målinger for februar lå så vidt over sperregrensen med 4,0 prosent, er det ikke nok til å berge et borgerlig flertall.

Om snittet av meningsmålinger hadde vært valgresultatet, ville de borgerlige endt på 82 mandater på Stortinget mot 87 mandater og flertall til de rødgrønne.

Senterpartiet fikk i februar er gjennomsnittlig oppslutning på rett over 10 prosent, og ser altså ut til å gjøre det enda bedre på de første målingene som er publisert i mars.

 • Podkasten Aftenpodden har med Høyres Tina Bru denne uken, i en Høyre-spesial om blant annet landsmøtet, ny Høyre-politikk og 8. mars. Abonner i Itunes her, eller lytt i spilleren under:

Les mer om

 1. Erna Solberg
 2. Høyre (H)
 3. Høyres landsmøte 2017
 4. Stortingsvalg 2017
 5. Meningsmålinger
 6. Politikk