Politikk

Går det helt galt i høst, kan Kari Elisabeth Kaski (29) fort bli SVs neste leder

GARDERMOEN (Aftenposten): Havner SV under sperregrensen ved valget, kan det bli lederjakt i partiet. Kari Elisabeth Kaski (29) ligger godt an til å bli partiets neste dronning.

Kari Elisabeth Kaski (29) kan seile opp som SV’s nye dronning etter høstens valg -spesielt om nåværende leder, Audun Lysbakken skulle gjøre et elendig valg.
  • Lars Molteberg Glomnes
  • Robert Gjerde
    Journalist

For Audun Lysbakkens parti blir 2017-valgkampen, som de foregående, en kamp for å holde seg over sperregrensen på fire prosent.

Ved valget i 2013 klarte de det til slutt med 0,1 prosentpoengs margin.

Klarer de det igjen, vil partiet fortsette med en gruppe på Stortinget, og mulighetene for rødgrønt flertall er gode.

Dersom partiet snubler, faller de fleste kandidatene ut av Stortinget, og Lysbakken selv kan i verste fall bli en av dem.

Spørsmålet er ikke noe de vil snakke åpent om, men skulle dette skje mener flere sentrale SV-ere Aftenposten har snakket med, at Lysbakken vil trekke seg og at partiet vil måtte finne en ny leder.

SV-lederen selv sier hele problemstillingen er kunstig.

– Kommer du til å kunne fortsette, dersom du faller ut av Stortinget?

– Det synes jeg er et rart spørsmål. Vi er et parti med god medvind, og vi står meget sterkt i Hordaland. Vi er langt unna nivået der jeg vil falle ut.

– Du er ikke bekymret for sperregrensen?

– Vi har akkurat gjennomført et av de beste landsmøtene vi har hatt, så hvis jeg hadde gått og vært redd etter dette, ville jeg vært på feil plass, sier Lysbakken.

Talent i Oslo

Som førstekandidat i Oslo, avtroppende partisekretær og et stort politisk talent, seiler Kari Elisabeth Kaski opp som favoritt hos flere innflytelsesrike partitopper Aftenposten har snakket med.

Den tidligere Zero-nestlederen anses internt for å ligge på høyresiden i partiet, og for å være blant dem som mener SV bør satse hardt som et miljø- og storbyparti. Hun er også regnet som mindre dogmatisk i deler av utenrikspolitikken.

Det er ikke ukontroversielt i SV, men som den eneste i partiet som er «sikker» på å komme inn på Stortinget, kan veien ligge åpen.

Ender partiet under sperregrensen, og SV svekkes i Hordaland, er hun fort den eneste SV-eren på Løvebakken.

– Jeg mener oppriktig at dette ikke er enn reell problemstilling. Vi går inn i valgkampen med vekst på målingene for første gang på mange år og jeg tror vi heller får en større gruppe enn en mindre etter valget, sier Kaski.

Valen går uansett ut av Stortinget

Nestleder Snorre Valen (32) er svært populær i SV, men overrasket mange da han takket nei til å stå på førsteplassen i Sør-Trøndelag til høsten.

Mange så på ham som Lysbakkens naturlige etterfølger, men at avgangen gjør det mindre sannsynlig at Valen tar over i løpet av neste periode.

Partifolk Aftenposten har snakket med er også usikker på om han har sterk nok motivasjonen til å ta på seg den utfordrende oppgaven det vil være å bli leder i et SV i krise.

Snorre Valen, Audun Lysbakken og Kari Elisabeth Kaski under en pressekonferanse på Stortinget, i forkant av partiets landsmøte.

Valen vil ikke selv kommentere saken, eller mene noe om at partilederen eventuelt bør sitte på Stortinget.

– Vi er på vei oppover, men det er flere andre mindre partier som du heller bør stille det spørsmålet, sier han.

  • Podkasten Aftenpodden har med SV-nestleder Snorre Valen denne uken, i en SV-spesial om blant annet landsmøtet, ny SV-politikk og en oppsummering av forrige ukes Høyre-landsmøte. Abonner i Itunes her, eller lytt i spilleren under:

Les mer om

  1. Stortingsvalg 2017
  2. Stortingsvalg 2017
  3. Sosialistisk Venstreparti (SV)
  4. Audun Lysbakken
  5. Snorre Valen