Tybring-Gjedde og Leirstein gratulerer britene med Brexit

Frp-representant Tybring-Gjedde synes det er grunn til å feire at britene har stemt for å melde seg ut av EU.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) tror flere EU-land vil følge etter Storbritannia og stemme for å melde seg ut.
  • Karen Tjernshaugen
    Karen Tjernshaugen

– Mitt utgangspunkt er at jeg tror på nasjonalstaten. EU er en unaturlig idé i Europa i 2016, sier Tybring-Gjedde til Aftenposten.

– Europa består av ulike land med hver sin stolte kultur, og det er et mål i seg selv å opprettholde disse nasjonale særtrekkene, mener han.

Christian Tybring-Gjedde er andre nestleder i Stortingets utenrikskomité. Han er erklært motstander av norsk EU-medlemsskap. Fremskrittspartiet har stilt sine politikere fritt i EU-saken og har ikke noe offisielt syn på norsk EU-innmelding.

La ut gratulasjon på Facebook

Etter at resultatet av folkeavstemningen i Storbritannia var klart fredag, la Frp-representanten på sin Facebook-side ut en gratulasjonshilsen til britene sammen med et bilde av det britiske flagget:

Tybring-Gjedde er dermedden av stortingspolitikerne som sier aller klarest at han mener det er positivt at britene stemte for «Brexit».

Les også

Les også hva Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier om bitenes EU-nei: - Brexit gir en helt ny situasjon som Erna Solberg må bruke

Også nestleder i Frps stortingsgruppe og justispolitisk talsperson Ulf Leirstein jubler for britenes EU-nei på Twitter:

Tybring-Gjedde tror ikke innvandringsmotstand er hovedgrunnen til at britene vil ut EU.

– Jeg tror den viktigste årsaken er frustrasjonen mange europeere føler. Arbeiderklassen registerer at lønningene stagnerer og at deres relative kjøpekraft reduseres. Skillet mellom fattig og rik er i ferd med å kunne skape opptøyer i Europa, sier Frp-representanten

Les også

Brexit: En seier for frykten og motet | Frank Rossavik

– Folket reagerer mot eliten

De britiske EU-motstanderne er blitt beskyldt for å spille på hat og fremmedfrykt. Tybring-Gjedde mener bildet som tegnes av nei-siden som en gjeng med fremmedfiendtlige høyrepopulister er feil.

– Mener man at 52 prosent av britene er fremmedfiendlige? Både på venstresiden og høyresiden i Storbritannia er det mange som er mot EU, akkurat som i Norge, sier han.

Flere har advart mot de negative konsekvensene Brexit kan få. Det er det liten grunn til å lytte til, ifølge Tybring-Gjedde.

– Det er eliten som snakker. Det er nettopp den eliten folk reagerer mot. Konservative og sosialdemokrater har lovet at hvis vi bare gjør enda mer av det samme, blir alt bra. Hvis de hadde innfridd løftene, ville ikke britene sagt nei, mener Frp-representanten.

Jensen: Tror på mer uro i finansmarkedene

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen deltok fredag formiddag på en pressekonferanse sammen med statsminister Erna Solberg om britenes EU-nei.

Her la Frp-lederen seg på en helt annen linje enn sin partifelle i Utenrikskomiteen.

Jensen sa hun mener det er for tidlig å spekulere på hvilke økonomiske konsekvenser brexit vil få på lang sikt. Men på kort sikt frykter hun mer uro.

– Uroen i markedene avspeiler at avstemningsresultatet kom uventet, og vi må regne med store markedsbevegelser de neste dagene, sa Jensen ifølge NTB.

Finansministeren sier hun tror resultatet av folkeavstemningen på kort sikt skaper usikkerhet om Storbritannias forhold til omverdenen.

– Økt usikkerhet kan føre til at bedrifter og husholdninger utsetter investeringer og store anskaffelser, noe som i så fall kan trekke ned den økonomiske veksten, advarte hun.

Les også

Aftenpodden: Brexit-spesial, Listhaugs kneskudd mot Solberg og Andedam-debatt