Politikk

LOs bønn til NHO etter tap i Høyesterett: La champagnen ligge

Da arbeidsgiverne vant en prinsippsak i Høyesterett, ba LO dem om å tone ned feiringen.

LO-leder Gerd Kristiansen (t.v.) har fått god hjelp av motparten. Kristin Skogen Lund og NHO bidrar til å rydde opp i flokene som kunne forkludret LO-kongressen.
 • Gunnar Kagge
  Gunnar Kagge
  Journalist

I forberedelsene til LO-kongressen i mai har det vært frykt for at to store saker skulle splitte organisasjonen og gjøre livet for den nye LO-lederen svært tungt.

Det spesielle er at begge sakene kunne økt den alltid vanskelige konflikten mellom offentlig og privat sektor.

Industriforbundene Fellesforbundet og Industri Energi reagerte beinhardt da de kommuneansattes organisasjon Fagforbundet ville verne Lofoten og Vesterålen mot konsekvensutredninger og eventuell oljeutvinning.

Industriforbundene mener at de offentlig ansatte brøt en uskreven om at LO-forbundene skal holde seg unna hverandres kjernesaker.

De samme mannsdominerte forbundene har irritert seg kraftig over at forbund i bransjer som ikke er avhengige av eksport flagger skepsis til EØS. En kilde i LO-systemet sier at det lå an til en uforsonlig kamp mellom «gutta i industrien og damene i offentlig sektor».

Lot champagnen ligge

To konkrete saker har bidratt til økt EØS-skepsis i store deler av LO. Den ene er konflikten i norske havner, der Transportarbeiderforbundet krever at deres medlemmer skal ha førsterett på laste- og lossearbeidet. I desember avgjorde Høyesterett i arbeidsgivernes favør.

For EØS-motstanderne var det nok et bevis på at EØS-avtalen står over norsk lov og truer faglige rettigheter.

Både Næringslivets Hovedorganisasjon og det langt mindre Bedriftsforbundet sto mot LO i retten. Kort etter dommen fikk NHO-ledelsen en telefon fra LO, med bønn om at feiringen ikke skulle bli for offentlig.

– Og som du så, vi lå lavt. I den grad arbeidsgiverne markerte seg, var det Bedriftsforbundet, sier en kilde i NHO.

– Jeg kan si så mye som at det ikke var LO-lederen som ringte, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

– Men det er en gjensidig forståelse mellom oss og NHO om at EØS-avtalen er viktig. Og at vi er avhengige av hverandre for å bevare den.

Arbeidsminister Anniken Hauglie må rydde plass i møtekalenderen. LO og NHO vil snakke med henne.

Sammen til arbeidsministeren

Denne gjensidige avhengigheten ligger også under når LO og NHO nå er enige i en annen vanskelig EØS-sak. I neste uke går LO-leder og NHO-sjef til arbeidsminister Anniken Hauglie (H) med formuleringer som kan løse en langvarig strid om betaling av reise, kost og losji for utenlandske arbeidere.

I denne saken har alle LO-forbundene stått sammen, mens det har vært dyp splid i NHO. Senest uken etter nyttår skrev administrerende direktør Stein Lier-Hansen en kronikk i VG der han sto fast på at LOs tolkning truer de fire frihetene.

Kontrollorganet ESA har så langt gitt Lier-Hansen rett.

Gerd Kristiansen bekrefter overfor Aftenposten at man nå er enige om et kompromiss som både hun og NHO-sjef Kristin Skogen Lund tror er akseptabelt for ESA.

På e-post bekrefter Lier-Hansen at han er med på dette kompromisset.

Olje på opprørt hav

Saken som kunne skapt de virkelig store bølgene på LO-kongressen er konsekvensutredning av mulige oljefelt utenfor Lofoten og Vesterålen.

Nå vil LO-ledelsen foreslå at kongressen vedtar en løsning som ligner på kompromisset i Arbeiderpartiet. Fagforbundets leder Mette Nord sitter i partiets sentralstyre og stemte for kompromisset.

Leder Leif Sande i Industri Energi sier at han også godtar forslaget. Dermed stiller de to potensielle motstanderne seg på samme side.

Blir debatt allikevel

Gerd Kristiansen frykter ikke en kjedelig kongress. Hun regner med at det blir debatter om både olje og EØS.

– Det er viktig med debatt, det er slik vi kommer fremover. Men det er også viktig at sekretariatet har gode forslag til nytt handlingsprogram.

Hun regner ikke med at de mest ihuga EØS-motstanderne godtar kompromisset.

– Vi har folk på ytterste venstre fløy som er grunnleggende uenige i hele EØS-avtalen. De vil helt sikkert skape debatt.

Les også

 1. Aftenposten mener: Havnearbeidernes tap kan mobilisere EØS-motstanden

 2. Havnearbeidere tapte i Høyesterett

 3. 210 havnearbeidere varsler streik fra lørdag morgen

Les mer om

 1. Landsorganisasjonen (LO)
 2. NHO
 3. EØS