Politikk

Dette blir trolig Regjeringens nye statsråder: En klimaskeptiker og en tidligere skandalepolitiker som ble suksessordfører

To menn fra Frp, en ordfører fra Os og en stortingsrepresentant fra Troms, blir nye statsråder i Regjeringen. Den ene er skandalepolitikeren som ble suksessordfører, og den andre er skeptisk til EU og kritisk til klimadebatten.

Terje Søviknes røk ut fra alle rikspolitiske verv i 2001 etter en sexskandale med en 16-åring. Nå kan han bli erstatter for Tord Lien som olje- og energiminister.
  • NTB
  • Frode Sætran

Både justisminister Anders Anundsen og olje- og energiminister Tord Lien, begge fra Frp, skal ha ønsket å tre tilbake. Samtidig er det klart at Lien fikk trøbbel da han åpnet områder av Lofoten for oljeselskapene. Anundsen fikk sterk kritikk av Stortinget to ganger i fjor, blant annet i forbindelse med asylbarnsaken.

Terje Søviknes, som er inne i sin femte periode som ordfører i Os kommune etter et brakvalg i 2015, erstatter etter det NTB, NRK og TV2 erfarer Tord Lien (Frp) som olje- og energiminister. Søviknes ønsker ikke å kommentere dette.

– Jeg har aldri kommentarer til noen form for spekulasjoner, sier han til NTB.

I 2010 forsøkte Søviknes å bli valgt inn i sentralstyret i Frp, men da tapte han for Bård Hoksrud. Men 47-åringen fra Os har siden 2013 vært fast medlem i Frps sentralstyre, da han for første gang gjorde comeback i rikspolitikken siden han ble tvunget til å trekke seg fra alle rikspolitiske verv i 2001.

  • Bakgrunn: NTB og TV2: Frp skifter statsråder

Da ble det kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-årig jente etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.

I 2013 uttalte osingen at han følte ringen var sluttet, og at skandalen endelig så ut til å være et tilbakelagt kapittel.

– Det er en ydmyk 45-årig osing som står her i dag. For min del betyr dette på mange måter at ringen er sluttet. Jeg er utrolig glad i dere og partiet. Tusen takk for mye omtanke gjennom mange år, sa Søviknes den gang.

Søviknes var også involvert i en annen kontrovers, da han i 2004 stemte for en bompengefinansiert vei, og dermed brøt med Frps partiprogram.

Søviknes var også angivelig en het kandidat til en statsrådspost da Solberg stokket om i regjeringen i fjor. Han har siden 2005 også vært leder for Frps kommunalpolitiske utvalg.

Gustav Bahus, fylkesleder i Frp Hordaland og mangeårig partikollega og samarbeidspartner for Søviknes i Os Frp, gratulerer med valget i Bergens Tidende:

– Det må jo være fantastisk både for ham og partiet at Terje blir statsråd. For oss i Os Frp er det selvsagt litt blandete følelser. Vi låner jo vekk en av våre beste ressurser. Men det er en gledens dag for Frp og regjeringen, sier Bahus.

Også fylkesvaraordfører Pål Kårbø (KrF)og fylkesordfører Anne Gine Hestetun (Ap) gratulerer Søviknes.

Per-Willy Amundsen har markert seg som skeptiker både i klimadebatten og innvandringsdebatten. Han kan erstatte Anders Anundsen som justisminister.

Den nye justisministeren

Per-Willy Trudvang Amundsen (45) skal angivelig ta over etter justisminister Anders Anudsen.

Amundsen var tidligere innvandringspolitisk talsmann i Frp.

Venstre-leder Trine Skei Grande har sammenlignet ham med den amerikanske republikaneren Sarah Palin etter at Amundsen har uttalt det snart bare er i «lille Norge» at klimadebatten blir styrt av fundamentalister i miljøorganisasjoner som «lanserer det ene irrasjonelle klimatiltaket etter det andre.

Slik beskriver han Arbeiderpartiet i Troms:

– Troms Ap har blitt overtatt av radikale miljøaktivister som raserer Aps stolte industriarv. Det er et trist skue, skriver Amundsen på sin facebook-side.

Amundsen har også markert seg som skeptiker i innvandringsdebatten, og har gjennom NRK uttrykt et ønske om å slå sammen Nordland, Troms og Finnmark for å få bedre kontroll over grensene og mennesker som tar seg inn i Norge.

Om EU skriver han dette:

«EU fremstår stadig mer som en arrogant eliteklubb som ivaretar EU-pampenes egen lommebok. Samtidig forstår de ikke hvorfor EU mister legitimitet? Forbløffende. Dette er manglende selvinnsikt av episk format.»

Amundsen er statssekretær for kommunalminister Jan Tore Sanner (H). Har tidligere vært stortingsrepresentant for Frp i Troms i to perioder. Ble i november enstemmig valgt som førstekandidat på listen til Troms Frp foran stortingsvalget 2017.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.