- Ikke mindre grunn til mistillit

Opposisjonen føler seg på langt nær betrygget av Mongstad-redegjørelsen i revidert budsjett.

Opposisjonspartiene mistenker at Regjeringen har visst om utsettelsen av CO2-rensing lengre enn de innrømmer.

Les også:

I forbindelse med

Les også

Kutter 17 milliarder på revidert nasjonalbudsjett

kom Regjeringen som varslet med en redegjørelse om utsettelsen av fullskala CO2-rensing på Mongstad.

Opposisjonen varslet allerede etter Stoltenbergs møtte i spørretimen onsdag at det kunne bli aktuelt å fremme mistillitsforslag mot Regjeringen eller mot olje— og energiminister Terje Riis-Johansen.

De fire partiene mistenker at Regjeringen har visst om utsettelsen langt lengre enn det den innrømmer, og mener Stortinget burde ha blitt informert om utsettelsen på et tidligere tidspunkt.

Jeg hadde forventet at de i alle fall kunne få rensingen av Kårstø inn på sporet.
Line Henriette Hjemdal, KrF.

Skiftet retorikk i oktober

Høyres Nikolai Astrup. FOTO:SCANPIX.

Partiene har ikke blitt beroliget etter dagens redegjørelse. Opposisjonen føler de har fått få svar på sine spørsmål. — Jeg opplever ikke at det er kommet frem noe nytt som gjør at vi ser strengere eller mildere på dette nå. Det er absolutt grunn til å stille spørsmål om Regjeringen egentlig har visst ting på et tidligere tidspunkt enn det de gir inntrykk av, sier Ketil Solvik-Olsen i Frp.

Han peker på at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen allerede i oktober begynte å skifte retorikk, og oftere snakket om at det er mer usikkert når fullskala rensing kan komme på plass. Det samme har Krfs Line Henriette Hjemdal merket seg.

- I dag har vi fått en forsvarstale fra Regjeringen i forhold til Mongstad, der de er svært opptatt av tidspunkter og hvem som har gjort hva, sier hun. Hun sier partiet vil bruke de neste dagene på å avgjøre om partiet vil gå inn for mistillitsforslag.

Det samme vil Høyres Nikolai Astrup.

- Kostnadssprekk hvert år

- Jeg føler meg ikke særlig mer opplyst enn etter Stoltenbergs manglende svar i spørretimen på onsdag. Dersom vi ikke får et tilfredsstillende svar under behandlingen av revidert, er det aktuelt med mistillitsforslag, sier han.

Astrup er også oppgitt over nok en kostnadssprekk på testsenteret. Regjeringen skriver i revidert budsjett at prislappen på testsenteret har økt med en halv milliard kroner til 6,5 milliarder.

- Hvert eneste år har det vært kostnadssprekk på teknologisenteret. Det tyder på at kostnadsstyringen er kommet ut av kontroll, og det lover dårlig for fullskalabygging, sier Astrup.

Det er absolutt grunn til å stille spørsmål om Regjeringen egentlig har visst ting på et tidligere tidspunkt enn det de gir inntrykk av.
Kjetil Solvik-Olsen, Frp.

Rensing helt i det blå

Line Henriette Hjemdal peker på at KrF også hadde forventet at redegjørelsen i revidert budsjett skulle innebære en forpliktelse til gjennomføring av månelandingen etter en gitt tidsplan, og at utsettelse av renseprosjektet skulle få konsekvenser for oppstart og drift av gasskraftverket frem til rensing er på plass.

Hun er også oppgitt over at rensing av Kårstø ikke er nevnt med en tøddel.

- Jeg hadde forventet at de i alle fall kunne få rensingen av Kårstø inn på sporet. Det er nå også helt i det blå, og vi må vente til neste års budsjett for å få anbud på rensing, sier hun.

Heller ikke Venstres Trine Skei Grande er imponert:

- Den redegjørelsen Stortinget var blitt lovet av statsministeren om utsettelsen på Mongstad inneholder lite nytt. Jeg har imidlertid merket meg at Statoils såkalte ”masterplan for 2009” for rensning av Mongstad er mer omfattende enn det sporet regjeringen har valgt å gå videre på. I regjeringens opplegg utelates raffineriet fra renseopplegget. Det står i sterk kontrast til det bildet SV prøver å tegne av saken, hvor man forsøker å fremstille Statoil som en bremsekloss, sier hun.

Opposisjonen ble ikke beroliget av Jens Stoltenbergs redegjørelse i spørretimen forrige uke. FOTO:SCANPIX.