Odd Roger Enoksen går av som forsvarsminister. Beklager forhold til ung kvinne.

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) går av. Det skjer etter å ha beklaget at han som toppolitiker innledet et forhold til en ung kvinne. Han traff henne i 2005 da hun var 18 år og skoleelev.

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp)

Enoksen opplyser i en epost til NTB at han har gitt statsministeren beskjed om at han vil gå av.

– Jeg vil beklage til de jeg har såret. Jeg har gjort flere dårlige valg og vurderinger, og vil gi en uforbeholden unnskyldning for at mine handlinger har gjort livet vanskeligere for andre, sier Enoksen.

– Jeg har i dag gitt beskjed til min partileder Trygve Slagsvold Vedum, og statsminister Jonas Gahr Støre, at jeg ønsker å fratre som forsvarsminister, sier Enoksen.

Odd Roger Enoksen ønsker ikke å kommentere saken overfor Aftenposten, opplyser kommunikasjonssjef Ingrid Dåsnes i Forsvarsdepartementet i en epost.

Omfattende dokumentasjon

VG skriver at de sitter på omfattende skriftlig dokumentasjon der forholdet til den unge kvinnen beskrives. Det skal være snakk om dagbøker, SMS-er, e-poster og helsejournaler.

De to skal ha innledet en relasjon i 2006 da kvinnen flyttet til Oslo, 19 år gammel.

Dette er noe av det som kommer frem i VGs sak:

  • Kvinnen fikk møte kjente politiker og kjøre sort regjeringsbil.
  • Hun skal ha vært på Enoksens kontor i Olje- og energidepartementet flere ganger 2006 og 2007.
  • Enoksen tok med seg kvinnen som gjest på åpningen av stortingssesjonen, der både kongen og hele regjeringen var tilstede

Støre: – Mener det er riktig

Til Aftenposten sier statsminister Jonas Gahr Støre at han aksepterer forsvarsministerens oppsigelse.

– Odd Roger Enoksen har i dag informert meg om at han ønsker å trekke seg som forsvarsminister. Det er en avgjørelse jeg har akseptert og mener er riktig.

Statsministerens kontor har sagt at statsministeren møter pressen om saken kl. 11:30 lørdag.

– Jeg ble gjort kjent med saken som gjør at Enoksen trekker seg, i går kveld. Jeg ønsker ikke å kommentere innholdet. Men jeg mener det som fremkommer i saken, er av en karakter som ikke er forenlig med den tilliten man er avhengig av som statsråd, noe jeg har formidlet direkte til Enoksen. Derfor er det riktig at han beklager og går av, sier Støre gjennom sin kommunikasjonssjef.

Han sier at han i løpet av «kort tid» vil komme tilbake til hvem som skal overta Enoksens oppgave som forsvarsminister.

Vedum: Nødvendig og riktig

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum lørdag formiddag sier til Aftenposten at han først kjente detaljene i saken lørdag formiddag.

– Jeg kjente først til de konkrete detaljene i saken da jeg leste mediene, sier han.

– Samtidig lå det en annen sak på Enoksen lenger tilbake i tid. Burde dere fortalt mer av det dere visste til Arbeiderpartiet under vettingen til statsrådposten?

– Jeg visste først om detaljene i den saken forrige onsdag. Det konkrete varselet kom først inn et par uker før. Så det er tidslinjen for min del, sier han.

Til VG sier Vedum at det var «nødvendig og riktig» at Enoksen går av.

– Det var en nødvendig og helt riktig vurdering av Enoksen å be om å få gå av som forsvarsminister, sier finansministeren.

– Et menneske er mer enn sine enkelthandlinger. Men det som er kommet fram, er ikke forenlig med den tilliten som trengs for å kunne fortsette i rollen som statsråd. Mine tanker går til de som har og har hatt det vanskelig som følge av hans handlinger, sier han.

Innledet forhold med ung kvinne

Enoksen sier til VG han ikke skulle ha hatt forholdet til den unge kvinnen, som først hilste på ham under en sosial sammenkomst i Nord-Norge i 2005, før hun møtte ham på en skoletur til Stortinget. I etterkant av denne turen startet forholdet.

Forsvarsministeren sier imidlertid at en statsråd også har et privatliv og kan ha forhold utenfor ekteskapet. Enoksen er 67 år nå og var 50 år i 2005.

– Det var ikke en situasjon der jeg hadde en maktposisjon overfor henne, sier Enoksen til VG.

Kvinnen sier derimot at forholdet har preget livet hennes i 15 år og at hun har følt på både skam, skyldfølelse og frykt for ikke å bli trodd.

– Jeg har båret på dette i så mange år og skammet meg sånn. Det er ikke riktig at jeg skal bære på det, når han brukte makten sin og sin posisjon til å få det han ville. Det skulle han ikke gjort, og jeg skulle ønske han tok ansvar, sier kvinnen til VG.

– Ja, jeg var eldre enn henne. Ja, jeg var stortingsrepresentant først og så statsråd. Men jeg hadde aldri noe maktforhold over henne som gjorde at hun ikke kunne gått og avsluttet når som helst hvis hun følte det ubehagelig. Jeg hadde aldri noe pressmiddel overfor henne og prøvde aldri med noe press, sier Enoksen.

Ble varslet om som partileder

Tidligere i vår ble det kjent at Senterpartiet behandler en annen varslingssak mot Enoksen. I forbindelse med den saken sa Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum denne uken at han fortsatt har tillit til Enoksen.

De varslene dreier seg om to hendelser fra henholdsvis 2000 og 2001 da Enoksen var Sp-leder.

Enoksen var leder i Senterpartiet fra 1999 til 2003. Han har vært stortingsrepresentant fra 1993 til 2005. I tillegg var Enoksen kommunalminister fra 1999 til 2000, olje- og energiminister fra 2005 til 2007 og nå sist forsvarsminister siden i fjor høst.