Politikk

Hareide fortsatt uten politisk rådgiver

Samferdselsminister Hareide (KrF) vil ikke ha partileder Ropstads kandidater, og står derfor fortsatt uten politisk rådgiver tre uker etter ansettelsen.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) på slottsplassen etter endringene i regjeringen i januar. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 • NTB

Det er uvanlig at det går så lang tid før en ny statsråd har sin nærmeste medarbeider på plass. I KrFs sentrale miljø har flere bitt seg merke i at en avklaring lar vente på seg, skriver Vårt Land.

Ifølge avisen klarer ikke Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad å finne en rådgiver begge kan leve med. Det kommer fram i samtaler med flere sentrale kilder på både «rød» og «blå» side i partiet.

Ropstad er involvert i alle regjeringsansettelser KrF gjør, og både han og Hareide skal ha foreslått en rekke navn, som motparten ikke ønsker.

Statssekretær Julian Farner-Calvert (KrF) opplyser at Ropstad ikke kommenterer interne prosesser. Heller ikke Hareide ønsker å gi en kommentar.

Vil ikke tvinge Hareide

Ifølge Dagens Næringsliv har KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad forelagt flere alternativer med navn på passende kandidater til å være politisk rådgiver. Men Hareide skal ha vært svært opptatt av å bestemme selv.

Til syvende og sist er det KrF-lederen som bestemmer hvem som skal ansettes, men ifølge avisen er det ikke ønskelig å tvinge Hareide til å si ja til en rådgiver han selv ikke vil ha.

Mens statssekretærer utnevnes i statsråd, blir politiske rådgivere ansatt av Statsministerens kontor, og det er SMK som har arbeidsgiveransvar.

– Noen ganger tar det litt tid å finne rett person, men vi regner med at Knut Arild Hareide får utnevnt politisk rådgiver i løpet av kort tid, sier statssekretær ved SMK, Rune Alstadsæter.

Retningsstrid

Bakteppet for saken er den opprivende striden om KrFs retningsvalg høsten 2018, hvor Hareide og rød side gikk tapende ut. Ropstad, fra blå side, ble partileder og tok vinteren 2019 KrF inn i den borgerlige regjeringen.

Under retningsstriden arbeidet Hareide for å felle regjeringen og stemte mot Granavolden-plattformen , derfor kom det overraskende på mange at Hareide takket ja til å bli del av Erna Solbergs lag da Frp gikk ut av regjeringen i januar.

 1. Les også

  Knut Arild Hareide trosset advarsler fra nære støttespillere

Les mer om

 1. Knut Arild Hareide
 2. Kristelig Folkeparti (KrF)

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Etter intern strid er det nå enighet om ny rådgiver for Hareide

 2. POLITIKK

  Knut Arild Hareide (KrF): – Jeg har ikke satt noen sluttdato for å være statsråd. Det er et valg i 2021

 3. POLITIKK

  Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen

 4. POLITIKK

  Hareide har trosset råd fra sin innerste sirkel av rådgivere fra veivalgstriden

 5. POLITIKK

  Erna Solberg legger ny regjeringskabal: Kamp om fire tunge Frp-poster

 6. POLITIKK

  Tror ikke de røde KrF-erne strømmer tilbake selv om Hareide blir statsråd