Frp-politikere mener partiledelsen var informert

Flere kilder i Frp bekrefter påstanden fra 17-åringens bistandsadvokat om at partiledelsen ble varslet om at Birkedal hadde hatt sex med en mindreårig allerede for tre år siden.

Frps Trond Birkedal er varetektsfengslet og siktet for å ha snikfilmet andre menn, og for seksuell omgang med barn under 16 år.

Les mer:

Både FpU-leder Ove Vanebo og Frps partisekretær Geir Mo skal ha blitt informert om at Trond Birkedal skal ha hatt sex med en da 15 år gammel gutt i forbindelse med FpUs sommerleir i 2008. Det hevder den nå 17 år gamle guttens bistandsadvokat.

— Begge to har visst om dette lenge, sier advokat Hege Salomon til VG.

Torsdag siterer flere medier anonyme kilder som hevder at denne og andre episoder har vært godt kjent i partiledelsen.

- Valgte å tie

– Dette har vært et samtaleemne sentralt i partiorganisasjonen, sier en anonym kilden til Dagsavisen.

Ifølge kilden har sentrale Frp-politikere visst om Birkedals forhold til unge mannlige FpU-medlemmer, og kilden mener dette også må ha kommet partiledelsen for øret, men at de bevisst har valgt å overse informasjonen.

– De har vel håpet på at det dreide seg om sex mellom voksne menn. De har bevisst valgt å tie om forholdene for å beskytte Birkedal, som har vært en «wonderboy» i partiet, sier kilden til avisen.

Vedkommende understreker at hverken filming med skjult kamera eller det påståtte sexovergrepet mot et mindreårig FpU-medlem var kjent sentralt i partiet.

Diskuterte saken

VG siterer et sentralt FpU-medlem som også hevder det samme.

— Den da 15 år gamle gutten fortalte meg at han hadde opplevd en episode med Trond som var ubehagelig. Det ble fortalt også til flere personer, og jeg snakket med Ove Vanebo om den episoden og hva som kunne gjøres med den, sier kilden til VG.

Onsdag ble siktelsen mot den tidligere ordførerkandidaten i Stavanger utvidet til å gjelde seksuell omgang med barn under 16 år. 31-åringen har erkjent snikfilming, men ikke at han har hatt utuktig omgang med en mindreårig.

- Alvorlig sak

Flere kilder i Frp sier det er svært alvorlig dersom partiledelsen visste om saken uten å følge den opp. Både Geir Mo og Siv Jensen har i flere dager nektet å svare klart på hva de visste om saken før den sprakk mandag. Torsdag la Frp ut en pressemelding på sine hjemmesider der Siv Jensen ber pressen respektere partiets forpliktelser overfor politi, ofre og pårørende.

— Når vi velger å besvare medias spørsmål på generelt og prinsipielt grunnlag så handler det om at dette er en alvorlig sak, med en alvorlig etterforskning, men som også omhandler veldig mange personer, sier Jensen i pressemeldingen.

Både Jensen og Mo har i flere omganger sagt at slike saker blir håndtert etter partiets regelverk, men har ikke villet gå konkret inn på hva som eventuelt er blitt gjort med denne saken.

Skal varsle

Ifølge partiets interne regelverk skal det varsles oppover i systemet hvis noen får kjennskap til påstander om at det er begått straffbare handlinger. De som blir kjent med slike påstander skal oppmuntre den krenkede til å anmelde forholdet, og det skal føres samtaler både den som hevder seg krenket og den anklagede.

— Fremskrittspartiet får fra tid til annen kjennskap til informasjon som vi håndterer etter vårt regelverk, det gjør vi med alle saker. Hvis det kommer påstander om kriminelle handlinger så er vårt klare råd i alle sammenhenger at man må melde sakene til politiet.