Anklager Oslo Ap for svertekampanje mot Trond Giske

Aftenposten kjenner til at flere sentralstyremedlemmer mener at Oslo-partiet driver svertekampanje mot Trond Giske, som også rammer Anniken Huitfeldt og Kjersti Stenseng.

Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, og kulturbyråd Rina Mariann Hansen er to av syv Oslo-topper som onsdag advarte mot «giftig» partikultur. Nå blir de beskyldt for å ville sverte andre partitopper.

Onsdag gikk en gruppe partitopper fra Oslo Ap ut i VG og advarte mot «giftig partikultur» i et opprop om seksuell trakassering.

De ønsket ikke å nevne navn eller peke på spesielle hendelser, men ville gjøre det krystallklart at det skal være trygt å si fra om ubehagelige hendelser i Arbeiderpartiet.

Partitoppene, med fylkesleder Frode Jacobsen i spissen, uttalte at de har kviet seg for å gå ut og kritisere klimaet for å varsle av frykt for å bli beskyldt for å delta i en maktkamp rundt ledervervet i partiet.

Og nettopp slik blir utspillet tolket av andre sentrale tillitsvalgte. Et medlem av Aps sentralstyre som Aftenposten har snakket med, mener Oslo-politikernes utspill er en del av en kampanje for å svekke Anniken Huitfeldt og partisekretær Kjersti Stenseng.

Det var da Anniken Huitfeldt, leder i Aps kvinnenettverk, advarte mot å bruke rykter om seksuell trakassering i interne maktkamper, at bråket startet i et allerede hardt prøvet parti.

– Svertekampanje

– Det er Oslofolk som går ut. De ønsker å parkere Huitfeldt og Stenseng i en svertekampanje mot Trond Giske, sier sentralstyremedlemmet, som ikke vil stå frem med navn.

Onsdag ble det klart at Ap-leder Jonas Gahr Støre kaller inn nestleder Trond Giske på teppet etter nye varsler fra kvinner i partiet om «upassende oppførsel».

Aftenposten kjenner også til at minst to andre sentralstyremedlemmer leser situasjonen på nøyaktig samme måte, og ikke tror på Oslotoppenes «edle motiver».

Frode Jacobsen sukker oppgitt når han får referert påstandene.

– Jeg møter hvem som helst i Ap i åpent lende med navn og bilde for å diskutere #Metoo og hvordan vi må håndtere dette på en trygg og god måte. At vi blir møtt med denne anonyme kritikken fra sentralstyremedlemmer, illustrerer bare vårt poeng om at det er vanskelig å snakke om dette i Ap. Det er det som er sørgelig, sier han og tilføyer:

– Vi visste at det ville kunne komme. Til syvende og sist er det dette vi mener er en utfording i vår partikultur.

Hva tenker du på?

– At et hvert forsøk på å ta opp problematiske ting blir tolket som del av en eller annen maktkamp.

– Skuffet

Men ser du ikke at en lite konkret kritikk av en «giftig» partikultur rundt seksuell trakassering akkurat nå vil ramme nettopp Giske, Stenseng og Huitfeldt som står midt i dette?

– Nei. For oss handler det om hvordan Ap fremstår, og at vi opplever at vi har vært uklare om noe vi ikke burde vært uklare om. Jeg har ikke behov for å gå til angrep på noen personer. Men at vi har vi har vegret oss for å gjøre dette, er et tegn på at det er problematisk å snakke.

– Er du overrasket?

– Egentlig ikke. Men jeg er skuffet over at sentrale tillitsvalgte i Ap ikke tør å si dette offentlig. Det bør de selv tenke over.