Politikk

Høyre har mottatt flere varsler, også mot «unge i moderpartiet»

Det er kommet fem nye varsler det siste døgnet. Totalt er det kommet tolv varsler siden Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise trakk seg sent onsdag kveld.

Høyres generalsekretær John-Ragnar Kvam Aarset snakker med pressen der alle fylkeslederne i Unge Høyre er samlet i Oslo for å diskutere varslingssakene.
 • Olav Eggesvik
  Journalist

Det er totalt kommet tolv varsler til Høyre siden Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise trakk seg som leder i ungdomsorganisasjonen sent onsdag kveld.

– Hvor mange varsler har dere mottatt?

– Etter at Kristian Tonning Riise gikk av, har det kommet tolv varsler. Det er både på ham og andre i organisasjonen, sier generalsekretær i Høyre, John-Ragnar Aarset til Aftenposten.

– Er det i Unge Høyre eller gjelder det Høyre også?

– Det er i Unge Høyre. Og unge i moderpartiet, sier Aarseth. Han ønsker ikke å spesifisere dette nærmere.

 • Partiet ble varslet om at han hadde seksuell omgang med beruset 16-åring: Tre måneder senere ble han valgt til leder i Unge Høyre.

– Svært alvorlig

Fredag omtalte Aftenposten ett av varslene mot den tidligere Unge Høyre-lederen. Daværende sentralstyremedlem i Unge Høyre, Riise hadde seksuell omgang med en 16 år gammel, svært beruset jente på et fylkesårsmøte i 2014. Saken ble varslet umiddelbart, uten at det fikk noen konsekvenser.

Lørdag beklaget Aarset det som skjedde med henne.

– Det var vanskelig å høre på hennes opplevelse. Nå skal ikke jeg vurdere denne saken juridisk, men den er svært alvorlig. Hun får all den bistand hun trenger, blant annet juridisk bistand, sier Aarset til TV2.

Unge Høyre samlet til krisemøte

Lørdag var ledelsen og fylkeslederne i Unge Høyre samlet til krisemøte på OsloMet (tidl. Høgskolen i Oslo og Akershus). Aarset ankom møtet etter at det hadde startet, og var den som uttalte seg til pressen.

– Dette er først og fremst en samling der vi vil vise støtte til hverandre. I møtet har jeg fortalt om hvordan vi jobber fra moderpartiet sin side med å følge opp varslerne, hvordan vi skal sørge for at de får støtte og hjelp hvis de ønsker det, at vi skal få klarhet i hva deres historier består i og at vi i enkelte saker ser at varsler ikke har nådd frem tidligere, som dere har dokumentert, sier Aarset.

Prosessen videre består i å få oversikt og mer informasjon om situasjonene i varslene.

– Vi er tydelige på at vi stiller hjelp til rådighet hvis de som har varslet, ønsker bistand. Vi er også tydelige på at vi vil høre fra dem, hvis de har mer på hjertet. De har en åpen linje til oss i Høyre, sier Aarset.

– Vi må samle den informasjonen vi har og avgjøre hvordan vi tar dette videre. Det er varslerne som er det vi bruker mest tid på nå.

– Dette går hardt inn på oss alle

Aarset forteller at det går hardt inn på medlemmene i Unge Høyre.

– Det er åpenbart at de synes dette er trist. Dette går hardt inn på oss alle, sier Aarset, tydelig preget.

– Det er en utrolig fin gjeng som synes dette er veldig leit, men de er også veldig bestemt på at de skal stå gjennom dette, at det er så mye bra i denne organisasjonen, som de skal videreføre, sier han.


Har du tips om denne saken?

 • Send e-post: las@aftenposten.no (NB: Ikke en sikker kommunikasjonsform)
 • For sensitivt materiale, bruk: Securedrop
 • Vi kan også kommunisere via den krypterte meldingstjenesten Signal: 934 90 468 (reportasjeleder Lars Inge Stavland).

Aftenposten beskytter sine kilder.

Les mer om

 1. Unge Høyre-saken
 2. Seksuell trakassering
 3. Unge Høyre
 4. Høyre (H)
 5. Kristian Tonning Riise