Politikk

Erna Solberg: Listhaug har gjort en god jobb

– Sylvi har gjort en god jobb i de tre statsrådspostene hun har hatt i min regjering, sier statsminister Erna Solberg. En midlertidig ny justisminister blir utnevnt senere i dag.

  • Thomas Spence

– Jeg har opplevd Sylvi som en hardtarbeidende statsråd med klar og tydelig stemme. Ved å trekke seg som statsråd har hun satt regjeringen og politikken først, sier Solberg og karakteriserte Listhaug som en «tøff dame».

Men statsministeren er ikke enig i Listhaugs påstand om at Ap-leder Jonas Gahr Støre forsøker å «kneble ytringsfriheten».

Hun er heller ikke enig i Listhaugs påstand om at hun er utsatt for en «heksejakt».

Informert sent mandag

Solberg åpnet på pressekonferansen for at Listhaug kan komme tilbake som statsråd senere i perioden, selv om et flertall i Stortinget har uttrykt mistillit til Listhaug.

Kl. 09.15 møtte Solberg pressen i statsministerboligen i Parkveien. 45 minutter etter at justisministeren holdt sin pressekonferanse om avgangen.

Erna Solberg kommenterte Listhaug i Statsministerens representasjonsbolig tirsdag.

Hun ble informert av Listhaug sent mandag kveld om at den kontroversielle Frp-statsråden ville trekke seg.

Mandag kveld drøftet statsministeren, Frp-leder Siv Jensen, partienes parlamentariske ledere og justisminister Sylvi Listhaug den dramatiske situasjonen.

Les også

KOMMENTAR: «Den som tror Listhaug har lært, må tro om igjen», skriver Trine Eilertsen

Ny justisminister utnevnes om kort tid

Møtet ble avsluttet kort før midnatt uten at noen av aktørene ga noe hint om at Listhaug ville trekke seg.

– Jeg kommenterer ikke min kontakt med statsråder, sier Solberg om påstandene om at Listhaug har nektet å følge avtaler dem imellom om hvordan den voksende konflikten skulle håndteres.

Per Sandberg ble tirsdag formiddag bekreftet som fungerende justisminister for Høyre-, Frp- og Venstre-Regjeringen.

Ville ha stilt kabinettsspørsmål

– Hvor lang tid må det gå før Listhaug kan bli statsråd igjen?

– Det vil jeg ikke spekulere i, svarer Solberg som mener stortingsflertallet grep utilbørlig inn i maktfordelingen mellom nasjonalforsamlingen og regjeringen.

Derfor bekrefter Solberg også at hun ville ha stilt kabinettsspørsmål og stilt hele regjeringen bak Sylvi Listhaug i dag hvis det hadde kommet til avstemning om mistillitsforslaget.

– Fordi det ikke lenger dreide seg om en statsråd, men om maktfordelingen, sier Solberg.

  • EKSTRAUTGAVE av Aftenpodden-podkasten: Om Listhaug, ytringsfrihet og «barnehager». I Itunes og her i Acast. Bruker du Iphone? Følg denne lenken.

Les mer om

  1. Sylvi Listhaug
  2. Erna Solberg
  3. Stortinget
  4. Politikk
  5. Regjeringen