Politikk

- Jeg forstår Tybring-Gjeddes frustrasjon

Frp-veteran Carl I. Hagen advarer sitt eget parti mot «SV-fellen». Han råder Frp-erne til å være tydeligere på at regjeringsplattformen ikke er Frps politikk.

Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen anbefaler Frp-politikere om i sterkere grad markedsføre Frps politikk.
  • Solveig Ruud
    Solveig Ruud
    Journalist

Den tidligere Frp-lederen mener partifellene har lagt for mye bånd på seg etter at parti gikk inn i regjering.

— Om de har gjort det selv, eller om andre har bedt dem legge bånd på seg, vet jeg ikke, sier Hagen til Aftenposten.

Han anbefaler dem i sterke grad å markedsføre Frps egen politikk selv om partiet sitter i regjering med Høyre. Blant annet mener han Frps politikere på Stortinget fortsatt må fremme egne private forslag om ulike saker og stille kritiske spørsmål til ulike statsråder i spørretimen.

- Betyr det at du frykter at Frp kan havne i «SV-fellen»?

— Ja, littegrann. Derfor er jeg også veldig glad for at Siv Jensen i forbindelse med budsjettarbeidet aktivt har kommet med en oppfordring til partiorganisasjonen om å komme med innspill og synspunkter på budsjettet for 2015. Mange har sendt inn forslag, og det har vært en livlig debatt, sier Hagen, som har store forventninger om Frp-preg på neste statsbudsjett.

Støtter Tybring-Gjedde

Fredag åpner Frps landsmøte på Gardermoen - det første etter at partiet trådte inn i regjeringskontorene.

I Aftenposten tirsdag sa stortingsrepresentant Christian Tybing-Gjedde at han vil holde seg hjemme og ikke delta på landsmøtet. Den tidligere Oslo-lederen var nylig i klinsj med Frps sentralstyre. Som eneste representant stemte han nei til innvandringsavtalen Regjeringen har fremforhandlet med Venstre og KrF da avtalen ble behandlet i partiets stortingsgruppe.

Hagen vil ikke kommentere om konflikten er årsaken til Tybring-Gjeddes fravær på landsmøtet.

LES OGSÅ: Ber om å bli fristilt i innvandringssaker

- Ikke vår politikk

Uansett får Tybring-Gjedde støtte fra Frp-nestor Carl I. Hagen.

— Jeg forstår hans frustrasjon. Her må vi bare åpent erkjenne: Vi har fått til ganske mye i regjeringsplattformen, men ikke alt, sier Hagen til Aftenposten.

- Er det Tybring-Gjedde eller resten av Frp som forfekter Frps synspunkter i innvandringspolitikken?

— Det vil ikke jeg ha noe syn på. Christian Tybing-Gjedde forfekter i hvert fall Frps politikk i stor grad. Han har gjort det på en utmerket måte som leder i

Man må ikke prøve å skjule og late som om Regjeringens plattform er Frps politikk. Det er den ikke

Oslo Frp, og det er vi som først og fremst har problemene og utfordringene. Regjeringsplattformen er ikke Frps politikk. Vi har fått gjennomslag for en del ting. Det blir flere lukkede mottak og mer aktiv hjemsendelse av flyktninger som får avslag på søknaden sin. Det skjer en del, men det er ikke vår politikk, helt klart, sier Frp-veteranen.

Blankpolerte biljardkuler

Frp-nestleder Per Sandberg har flere ganger kritisert sentrale, ikke navngitte partifeller for å opptre som "blankpolerte biljardkuler".

- Hvordan skal Frps folk i Regjering unngå å bli slike "blankpolerte biljardkuler"?

— De må akseptere at Frps stortingsgruppe i utgangspunktet driver sin politikk basert på Frps program. Selvsagt er det slik at alle våre folk i regjering er bundet av regjeringsplattformen. Men når det kommer saker til Stortinget, må stortingsrepresentantene i Frp kunne påpeke at vår primære politikk er sånn og sånn og forklare at man ikke fremmer forslag om den fordi vi sitter i en regjering som har en noe annerledes politikk.

— Man må ikke prøve å skjule og late som om Regjeringens plattform er Frps politikk. Det er den ikke, det er noe man har fremforhandlet, understreker han.

Les mer om

  1. Politikk