Frp får refs for å ødelegge den gode stemningen fra Nydalen

TROMSØ/OSLO (Aftenposten): De borgerlige er ikke lenger enige om hva de har blitt enige om i asylbarnsaken.

De borgerlige partilederne sto side ved side i Nydalen onsdag. Også justisminister Anders Anundsen var med da de presenterte enigheten i asylbarnspørsmålet.
  • Lars Molteberg Glomnes
  • Karen Tjernshaugen
  • Robert Gjerde
    Journalist
  • Solveig Ruud

Uttalelsene fra Frp om asylavtalen, og særlig fra partiets innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari, har fått de borgerlige samarbeiderne til å reagere.

I et innlegg i Aftenposten torsdag slo Keshvari fast at han mener sentrumspartiene har solgt seg billig.

Hanomtalte også oppførselen til KrF i saken som «rabiat» i et intervju med Dagbladet.

Tonen skulle bli bedre etter Nydalen-møte

— Jeg tror vel ikke Keshvari har gått på noe skikk og bruk-kurs, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Aftenposten under landsmøtet i Tromsø.

Flere politikere Aftenposten har snakket med i alle de tre samarbeidspartiene opplever Keshvaris utspill som et brudd på enigheten fra toppmøtet i Nydalen før påske.

Siv Jensen ringte

Fredag formiddag ringte Frp-leder Siv Jensen til Skei Grande og sa at hun ikke kjente seg igjen i Keshvaris uttalelser om at at Frp hadde mye mer å gi i asylbarnsaken, og at KrF og Venstre ga seg alt for lett.

— Siv ringte meg, og sa at dette ikke stemte, at dette slett ikke var hennes oppfatning. Det syntes jeg det var fint at hun gjorde, sier Skei Grande til Aftenposten.

Etter flere opprivende konflikter ble partilederne der enige om at den offentlige tonen skulle bli bedre mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF:

Det skulle fortsatt være greit å «selge» sine egne politiske seire - men ikke på bekostning av det andre har fått til.

Høyre oppgitt over konfliktnivået

I KrF og Venstre har flere protestert, og etter det Aftenposten erfarer er det nå frustrasjon over debatten som har kommet etter asylbarnavtalen også langt opp i Høyres rekker.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland vil ikke karakterisere utspillene fra Frp , men legger ikke skjul på at han gjerne skulle sett en mer samarbeidsvillig tone.

— Det er greit å fronte det man er fornøyd med, men en trenger ikke nedvurdere det andre har fått til, svarer Helleland til Aftenposten på spørsmål om Keshvaris uttalelser.

Var enige onsdag - nå er det ikke like lett

Partilederne fra Høyre, Frp, KrF og Venstre sto på rekke og rad og presenterte den nye asylavtalen onsdag kveld.

Smilene satt ikke akkurat løst, men alle var tilsynelatende enige om at løsningen var god for alle. Nå er de ikke like samstemte.

De siste dagene har det oppstått en hard ordkrig mellom partene.

Ikke enige om hva resultatet av avtalen blir

Justisminister Anders Anundsen og tidligere partileder Carl I. Hagen har i intervjuer med Aftenposten skrytt av at avtalen er en betydelig innstramming av norsk asylpolitikk.

Allerede torsdag kveld svarte Venstres stortingsrepresentant Abid Q. Raja med sin egen tirade:

— Frp burde fått Oscar for politisk skuespill. Jeg har aldri sett noe lignende, sier han til Aftenposten.

Han reagerte særlig på hvordan Keshvari har uttalt at innstrammingene Frp har fått presset gjennom kan bety at tusener av flyktninger som er i Norge kan måtte forlate landet.

Frps Mazyar Keshvari på vei inn i gruppemøtet om asylbarnsaken onsdag.

KrF og Venstre mener denne fremstillingen er helt feil, og at Frp overselger innstrammingene de har fått gjennomslag for i asylavtalen.— Jeg antar at Mazyar Keshvari gir uttrykk for sin personlige tolkning. Jeg overlater til folk å vurdere hvordan de oppfatter uttalelsene i det politiske klimaet vi er i, sier KrFs innvandringspolitiske talsperson Geir S. Toskedal til Aftenposten.

Forventer debatt på kammerset

På spørsmål om han ønsker at Siv Jensen strammer opp Keshvari etter uttalelsene, svarer Venstre-nestleder Terje Breivik følgende:

— Jeg regner med at alle som er opptatt av samarbeid tar en debatt på kammerset om hvordan man best mulig får igjen for et samarbeid, sier Breivik.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen har ikke villet besvare Aftenpostens spørsmål om hvorvidt hun mener det er dekning for uttalelsene til Keshvari, og om de er passende med tanke på enigheten fra Nydalen om et bedre samarbeidsklima.

Keshvari: Angrer ingen verdens ting

Aftenposten vet at Keshvaris kronikk og uttalelser har skapt reaksjoner også innad i Fremskrittspartiet.

- De fleste trodde vel han hadde lært etter kritikken han fikk da han kalte KrF et lite «tulleparti», sier en Frp-kilde til Aftenposten.

Partiets innvandringspolitiske talsmann vil ikke ta noen selvkritikk for det han skrev i kronikken eller har sagt i intervjuer etter at avtalen ble klar.

— Jeg angrer ingen verdens ting. Jeg har ikke noe mer å si om det heller, sier Frp-representanten.

- Så du angrer ikke på at du kalte KrF «rabiate»?

— Jeg sa jo akkurat at jeg ikke angrer noen verdens ting.

Nesvik vil ikke kritisere

Parlamentarisk leder for Frp, Harald Tom Nesvik, vil ikke kritisere Keshvari for innholdet i kronikken eller uttalelsene han kom med torsdag.

— Jeg ville nok brukt et annet ord en «rabiat», men noen er mer direkte i formen enn andre, sier han.

Nesvik sier han skjønner hva Frps innvandringspolitiker ønsket å uttrykke.

— De fleste har sett en del enkeltutspill som ikke akkurat har forenklet det arbeidet som har pågått. KrF og Venstre var blant annet veldig raskt ute med å koble kontrollsaken og asylsaken, mener han.

— Jeg tror vi har litt å lære på alle sider av denne saken. Jeg har stor respekt for samarbeidspartiene, og ser frem til å jobbe sammen med dem i andre saker, legger Nesvik til.