Frp vil presse gjennom «pils i parken» allerede før sommeren

Frp og Høyre kan sammen med Venstre endre loven og tillatte drikking i parken i løpet av få måneder, men KrF protesterer.

Høyre og Frp vil at det skal bli lov å drikke i parker. Her folkeliv i Sofienbergparken i Oslo i 2014.
Høyre og Frp vil at det skal bli lov å drikke i parker. Her folkeliv i Sofienbergparken i Oslo i 2014.

Styrket i troen av Høyres overraskende landsmøte-ja til «pils i parken», vil Frp at det skal bli lovlig å drikke alkohol i norske parker og på norske strender allerede sommeren 2017.

– Vi mener alkoholloven kan endres uten at det rokker ved lover om ro og orden på offentlig sted. Er det åpenbar fyll og bråk, har man en rekke andre lover som regulerer dette, sier Frps Sivert Bjørnstad til Aftenposten.

Han varsler et forslag i Stortinget rett etter påske.

I dag er det forbudt å innta alkohol på offentlig sted, men selv politiet har innrømmet at de ikke har håndhevet reglene likt over hele landet.

Forslaget møter imidlertid motstand fra regjeringens støtteparti KrF.

– I utgangspunktet er det besnærende å kunne drikke en kald øl i en solvarm park. Når vi er kritiske, er det fordi vi mener det bør være noen åpne plasser som er alkoholfrie. Tilgjengelighet gir økt forbruk, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad, som sitter helsekomiteen på Stortinget.

Må jobbe rundt Stortings-frist

Selv om samarbeidsavtalen med KrF begrenser muligheten til å endre alkoholreglene i Norge, mener Frp likevel at «pils i park» nå kan omsettes i praktisk politikk.

– Avtalen sier at hovedlinjene i alholopolitikken ligger fast, men dette handler ikke om hovedlinjene. Dette er en naturlig tilpasning til det som allerede er praksis de fleste steder i landet, sier Bjørnstad, som er stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag.

Høyre gikk inn for å endre loven

Med seg på laget har han regjeringspartner Høyre etter at Erna Solbergs parti, noe overraskende, gikk inn for «pils i park».

– Det å gå rundt og sjekke om folk i parken nyter en øl til grillmaten, ikke er noe politiet skal prioritere, sier Høyres stortingskandidat fra Hedmark Kristian Tonning Riise, som også er leder i Unge Høyre.

– Hva hvis KrF sier nei? Hvor lydhøre bør de andre borgerlige være?

– I utgangspunktet er dette noe det er flertall for på borgerlig side, så jeg skal ikke forskuttere hvor hardt KrF skal protestere, men jeg vil henvende meg til den sunne fornuft som også finnes i KrF på dette området.

Venstre har ikke programfestet noe standpunkt, men stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn sier til Aftenposten han tror Venstres politikere er åpne for å diskutere et forslag.

KrF-advarsel

KrF-nestleder Bollestad ber samarbeidspartiene tenke seg godt om. Hun mener Regjeringen allerede har foretatt en liberalisering som er utfordrende for KrF.

– Ligger dette innenfor eller utenfor avtalen KrF har med Regjeringen, slik du ser det?

– Om det ikke er et direkte brudd, er det ikke akkurat et frieri til KrF, sier Bollestad.

  • Podkasten Aftenpodden går gjennom Venstre-landsmøtet, kampen om Vestlandet og kjønnsdeling i amerikansk politikk. Abonner i Itunes her, eller lytt i spilleren under: