Politikk

Her er Drevland-saken i 7 punkter

Bergens ordfører Trude Drevland (H) er siktet for grov korrupsjon, melder BT. Her er alt du trenger å vite om saken.

På en pressekonferanse i juni innrømmet ordfører Trude Drevland å ha fortalt usannheter. Hallgeir Vågenes

 • Nina Selbo Torset
 • Christian Nicolaisen
 • Gerd Margrete Tjeldflåt

Det startet med at cruiseskipet «Viking Star» skulle døpes på Vågen i Bergen. Dåpsdagen var selveste 17. mai og ordfører Trude Drevland (H) var skipets gudmor.

Så ble det bråk.

Her får du en rask oppsummering av saken: Punktene som oppsummerer Drevland

1. Fikk minicruise til Oslo med familien

Dagen etter dåpen i Vågen inviterte rederiet Viking Cruises med seg gudmor Drevland på et minicruise til Oslo med nydøpte «Viking Star». Skipet seilte fra Bergen 18. mai, og ankom Oslo to dager senere.

Ordførerens mann og to barn var også med på turen.

«Viking Star» ble døpt midt på Vågen på 17. mai. Vegard Valde (arkiv)

Mat og drikke var inkludert i reisen, som i sin helhet ble påspandert av rederiet. Dette er ikke første gang det stormer mot Drevland:

Les også

Bergens ordfører har brukt millionbeløp på talehjelp

2. Fikk dekket privatfly og hotell i Venezia

Cruiseskipet «Viking Star» ble sjøsatt i Venezia i juni i fjor. Trude Drevland var invitert. Hun har senere uttalt at hun følte det var nødvendig å være til stede, ifølge BT.

I et fly av denne typen skal Drevland og sønnen ha blitt fraktet til Venezia. aeroprints/Wikimedia Commons

Drevland ble hentet og fraktet tilbake i privatfly. Ordførerens sønn og havnedirektør Inge Tangeår var med på reisen. Drevland fortalte selv om reisen på sin Facebook-side.Det var skipsreder Torstein Hagen som tok regningen. Han dekket også to netter på et luksushotell i byen, men Drevland avviste å ha fått personlige fordeler.

Hun ble sykmeldt like etter. Senere avslørte Bergens Tidende at ordføreren hadde feilinformert om turen en rekke ganger.

Under kan du se et utdrag av en reklamevideo for skipsdåpen. Den ble spilt inn i løpet av oppholdet i Venezia, og Drevland deltar:

3. Jobbet hardt for rederiet

Denne mailen sendte Drevland til sin tidligere kollega, næringsminister Monica Mæland. skjermdump

Drevland er også blitt konfrontert med at hun engasjerte seg personlig for at næringsminister Monica Mæland (H) skulle endre regelverket i Norsk internasjonalt skipsregister (NIS) slik at Torstein Hagens cruiserederi kunne registrere norske skip i Norge, og Viking Star dermed ville få «Bergen» på baugen.Drevland jobbet også for at rederiet skulle få ha dåpsmiddag i Håkonshallen. I en e-post skrev hun at dåpen måtte kvalifisere til unntak fra reglene. Fylkesmannen satte imidlertid foten ned for dette.

Senerekom det også frem at Drevland har slettet flere eposter fra rederiet Viking Cruises. Flere er heller ikke arkivert.

Mye av det som har skjedd i Bergen de siste ti årene kunne gått rett inn i en dramaserie:

Les også

15 historier fra Bergen, som ville gått rett inn i «Borgen»

4. Takket ja til ukelangt cruise til Istanbul

Med dagens pundkurs, ville cruiset Drevland og Warncke ble tilbudt av rederiet hatt en samlet verdi nær 100.000 kroner. Skjermdump

Senere ble det også kjent at Drevlandhadde takket ja til et ukelangt cruise fra Istanbul med skipet, menDrevlandavlyste turen etter at mediene begynte å skrive om hennes relasjoner til rederen.Med på turen skulle hun ha med seg venninnen Marit Warncke, administrerende direktør for Bergen Næringsråd. Cruiset hadde en verdi på 100.000 kroner.

6. Politiet la vekk saken etter få dager

Politiet i Bergen brukte én dag på å konkludere i saken mot Drevland. Det avslørte Bergens Tidende.

Politisaken mot ordføreren ble opprettet av økonomiavsnittet i Hordaland torsdag 28. mai i år. Den påfølgende mandagen, 1. juni, besluttet politiadvokat Ole Bjørn Mevatne at saken skulle henlegges.

— Det var ikke grunnlag for å starte en etterforskning. Vi har gjort de nødvendige undersøkelser, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne.

5. Beklaget seg på direktesendt TV

Etter å ha vært sykmeldt i ti dager bestemte Trude Drevland seg for å holde en redegjørelse for partienes gruppeledere og pressen 15. juni.

Hun åpnet den svært personlige pressekonferansen med å beklage. Med bristende stemme og tårer i øynene innrømmet hun både å ha gjort feil og at hun har gitt uriktige opplysninger.

– I denne saken har jeg gitt uriktige og til dels motstridende opplysninger. Jeg beklager det på det sterkeste. Jeg er lei meg for det, sa Drevland.

Hun opplyste at hun kom til å være sykmeldt en stund til, men lovet å være tilbake i valgkampen.

Ordføreren sa at hun hadde snakket usant i saken fordi hun hadde slitt med langtidshukommelse. Dette forklarte hun med stress etter at mannen hennes ble siktet og dømt for økonomisk kriminalitet.

7. Politisaken blir tatt opp igjen

Inge Tangerås er havnesjef i Bergen og siktet for korrupsjon i cruise-saken. Jan M. Lillebø

Drevland var tilbake i jobb 10. august, men et par uker senere gikk hun ut i ulønnet permisjon. Bakgrunnen for dette var at statsadvokaten ga politiet beskjed om å gjenåpne saken mot ordføreren.Fire-fem etterforskere og en påtaleansvarlig ble satt på saken. Politiet lovet en rask avklaring.

18. september fikk BT bekreftet at ordfører Trude Drevland og havnesjef Inge Tangerås er siktet for grov korrupsjon. Tangerås havnet i politiets søkelys i forbindelse med Venezia-turen.

Skandalen ser også ut til å ha hatt innflytelse hos velgerne. Høyre gikk kraftig tilbake i kommunevalget i Bergen.

Lurer du på hvorfor det er så mange skandaler i Bergenspolitikken? Vi spurte tre eksperter som kjenner byen fra innsiden.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk
 2. Korrupsjon

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Ikke alle dumheter er straffbare | Inge D. Hanssen

 2. NORGE

  Tangerås må gå av som havnedirektør i Bergen

 3. NORGE

  Politiet vil tiltale Trude Drevland for grov korrupsjon

 4. NORGE

  Oppsagt havnedirektør har søkt samme stilling i Oslo

 5. VERDEN

  Han tapte nesten alt på 90-tallet. Nå er elvebåtrederen fra Nittedal god for 52 milliarder.

 6. NORGE

  Påtalemyndigheten frafaller siktelsen mot Trude Drevland