Politikk

Bondevik: – Frp har satt sin regjeringssjef i en ganske håpløs situasjon

Eksstatsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) mener Erna Solberg (H) er blitt bastet og bundet av Frp-leder Siv Jensen i budsjettkampen.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik sammen med tidligere Høyre-statsminister Kåre Willoch.
  • Andreas Bakke Foss
    Journalist
  • Olav Eggesvik
    Journalist
  • Solveig Ruud
    Journalist

Tidligere statsminister og KrF-kjempe Kjell Magne Bondevik, kaller KrFs valg om å bryte budsjettforhandlingene onsdag ettermiddag for en naturlig konklusjon.

– Sett utenfra har jeg et inntrykk av at det er Frp som her har satt statsministeren i en vanskelig, for ikke å si håpløs situasjon, sier Bondevik til Aftenposten onsdag ettermiddag og fortsetter:

– Det virker som Frp bare har fastholdt dette ultimatumet hele veien. Statsministeren har mistet den nødvendige handlefriheten og redskapet for å finne en løsning. Jeg synes hun er blitt satt i en vanskelig situasjon.

Styrte mindretallsregjering i to perioder

– Hva synes du om måten statsministeren har håndtert dette?

– Jeg tror hun har villet, men har mistet handlefriheten på grunn av ultimatumet som var klart på forhånd om bilpakken. Frp har satt sin regjeringssjef i en ganske håpløs situasjon, sier Bondevik.

Han satt selv som statsminister for mindretallsregjeringer i to perioder.

KrF ga onsdag beskjed om at de bryter budsjettforhandlingene, slik også Venstre gjorde tirsdag.

Regjeringen trenger i teorien bare stemmene til ett av partiene i Stortinget, men sentrumspartiene holder tett sammen.

Willoch forsvarer Erna Solberg

Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) ønsket ikke å kommentere forhandlingene eller hva Høyre burde gjøre videre da Aftenposten ringte onsdag kveld.

– Men siden du ringer, må jeg si det at jeg synes kritikken mot Erna er urimelig. Jeg synes hun har vist en sinnsro som burde gjøre det mulig å nå frem til resultater.

– Synes du det var riktig å stille et ultimatum om bilpakken?

– Jeg går ikke inn på betegnelsen ultimatum, men du må være klar over at Regjeringen også består av Fremskrittspartiet. Min erfaring med Fremskrittspartiet er ikke helt enkel, sier Willoch.

Ble felt av Fremskrittspartiet på bensinavgift

I 1986 ble Willochs regjering felt, blant annet av Fremskrittspartiet, fordi den ville øke bensinavgiften med 42 øre. Høyre søkte også støtte hos Arbeiderpartiet som var for en økning, men godtok ikke kravet om å heve toppskatten.

I dag ser ikke Willoch noen likhetstrekk mellom situasjonen nå og situasjonen den gang.

– Nei, det synes jeg nok ikke. Problemstillingen den gang var en helt annen. Problemet var at Norge hadde fått stor gjeld under våre forgjengere og at oljeinntektene sank drastisk.

Hagen: Tilfreds med at bilpakken ikke røres

Carl I. Hagen ønsker ikke å kommentere den pågående budsjettkrisen.

I et brev til stortingsgruppen og statsrådene, trykket i Dagsavisen, skriver Hagen at han mener partiet må sette hardt mot hardt i budsjettforhandlingene. Han frykter partiet vil falle til 8 prosent oppslutning dersom det gir etter for økte avgifter til bilistene.

– Jeg er veldig godt fornøyd og tilfreds med at partiledelsen i Fremskrittspartiet etter møtet i landsstyret og stortingsgruppen, har klargjort at bilpakken ikke røres under noen omstendighet, sier Hagen til Aftenposten onsdag kveld.

– Ellers har jeg ingen synspunkter. Dersom partiledelsen vil høre mine meninger må de kontakte meg, jeg vil ikke si noe mer gjenom media.

  • Ultimatumet om bilavgiftene kan ende som en historisk tabbe av statsminister Erna Solberg, mener Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen: Hvor gikk det galt, Erna Solberg?

Hareide ut mot både Erna Solberg og Siv Jensen

Dagens KrF-leder, Knut Arild Hareide, var like hard da han snakket med pressen etter onsdagens møte med partitoppene på Stortinget.

Hareide sier KrF har lang erfaring med å forhandle både fra stortingssiden og fra regjeringssiden. Han sier KrF den gang var konstruktive, og aldri stilte ultimatum.

Han sier til Aftenposten at både Frp-leder og finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg må ta sin del av ansvaret.

– Både Siv Jensen og Erna Solberg må ansvar for at det ble stilt ultimatum. Jeg synes det var uklokt, og det viser mangel på respekt for samarbeidspartiene, sier Hareide til Aftenposten.

– Flere kilder i Frp sier dette kan reddes ved å smøre KrF og stramme inn på det som tilbys Venstre. Hva tenker du om den strategien?

– Jeg tenker den type strategi vil være ødeleggende for samarbeidet mellom de fire partiene.

– Frister det med en ny samarbeidsavtale?

– Jeg tror nok at måten regjeringspartiene har behandlet tilliten på disse ukene, har skapt en frustrasjon internt i KrF.

– Som gjør at en ny samarbeidsavtale er mindre fristende?

– Ja.

Erna Solberg møtte pressen i statsministerboligen onsdag ettermiddag.

Selv forsvarer Solberg ultimatumet hun kom med

Da Erna Solberg onsdag ettermiddag møtte pressen, ville hun ikke ta selvkritikk for beslutningen om et bilpakke-ultimatum, og hun forsvarte Frp.

– Vi mener vi har strukket oss langt for å møte kravene fra Venstre og KrF. Jeg synes det er leit at de ikke vil gå videre i budsjettforhandlingene. Men det er fortsatt tid, og vi skal jobbe videre for at landet skal få et budsjett, sier Solberg.

– Var det lurt av deg å presentere denne pakken som et ultimatum?

– Politiske realiteter ligger i bunn. Vi må være ærlige på hva som ligger til grunn. I sum ga vi mer på ett år enn på åtte år med de rødgrønne. Da er det viktig å si at det går grenser, sa Solberg.