Politikk

Erna Solberg vil ha tettere samarbeid med svenske myndigheter i kampen mot høyreekstremisme

ARENDAL (Aftenposten): - Når nynazister marsjerer i norske gater, både i Fredrikstad og i Kristiansand, er det veldig mye svensk å høre, sa statsministeren.

Under Arendalsukas første dag holdt statsminister Erna Solberg (H) pressekonferanse.
 • Carl Alfred Dahl
  Carl Alfred Dahl
  Nyhetsleder

Det fortalte hun under en pressekonferanse i Arendal mandag formiddag. Mandag ble siktelsen mot den 21 år gamle antatte gjerningsmannen utvidet til å omfatte terror.

– Det er selvfølgelig veldig alvorlig å se at Norge nok en gang har et forsøk på terrorhandling begått av det man kaller høyreekstrem ideologi. Det er et varsko. Det er også en utrolig vanskelig situasjon for en minoritet i Norge som opplever dette, sa Solberg.

– Så er det en utrolig vanskelig situasjon for en familie som opplever at en datter er drept. I denne diskusjonen om terroren må man ikke glemme at det er en familie som opplever en tragedie med en sønn som er utøveren og en datter som er drept.

Les også

Siktelsen mot 21-åringen utvides til å omfatte terror

– Noen få lokale, og så kommer det folk fra Sverige

Hun varsler sikkerhetstiltak i Norge og innsats mot spredningen av ekstremisme.

– Men vi trenger et samarbeid med Sverige også. Når nynazister marsjerer i norske gater, både i Fredrikstad og i Kristiansand, er det veldig mye svensk å høre. Deres nynazister forsøker også å organisere seg i nabolandene, sier Solberg.

– Hvorfor trekker du frem Sverige?

– Sverige har hatt de største og mest organiserte gruppene i Norden knyttet til dette. Vi har sett at av dem som har kommet for å demonstrere, er det noen lokale, og så kommer det folk fra Sverige. Det er for å forsøke å løfte opp og organisere seg i nabolandene. Da er det viktig å skape motstandsdyktighet i Norge.

I januar i fjor holdt Den nordiske motstandsbevegelsen torgmøter i Moss og Fredrikstad.

Støtter samarbeid med teknologibransjen

Hun legger til at det også er viktig å jobbe internasjonalt, ettersom mye av radikaliseringen som skjer på nettet, kan komme fra veldig mange andre land.

– Men akkurat Den nordiske motstandsbevegelsen og nynazismen har nok sitt tyngdepunkt og sine beste organisatorer i Sverige. Derfor synes jeg vi skal ha et nordisk samarbeid også, sier Solberg.

Solberg applauderer initiativer fra statsledere i utlandet hvor teknologiselskapene samarbeider med myndigheter for å unngå at deres tjenester brukes som plattformer for denne typen aktivitet.

– Men det er krevende. Det er hardt arbeid, det jobbes både nasjonalt og internasjonalt. Arbeidet mot ekstremisme, uansett form, er noe av det aller viktigste vi gjør, sier Solberg.

Les også

 1. Seks nordmenn innbrakt eller pågrepet etter nazidemonstrasjon i Sverige

 2. Nynazister marsjerer i Tysklands gater med uniform og flagg. Meningene deres appellerer til stadig flere.

 3. Naziorganisasjon veivet med flagg under statsministerens tale: – Vi ser et voksende hat

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Kommunevalg 2019
 2. Terror
 3. Angrepet på al-Noor-moskeen