Politikk

Fiskeriministeren går av

– Jeg har i dag bedt statsminister Erna Solberg om å få gå av som fiskeri- og sjømatminister, sier Geir Inge Sivertsen i en pressemelding.

Geir Inge Sivertsen ble bare sittende fra 24. januar til 28. februar. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

 • Steinar Dyrnes
 • Gunnar Kagge
  Journalist
 • Robert Gjerde
  Journalist

Fiskeriministerens kommunikasjonssjef Martine Røiseland sier til Aftenposten at Sivertsen ikke vil være tilgjengelig for pressen i helgen. Hun viser til pressemeldingen og at det er statsminister Erna Solberg som uttaler seg på vegne av regjeringen.

Statsminister Erna Solberg sa fredag kveld at det var trist at fiskeriministeren går av. Foto: Terje Bendiksby

Solberg møtte pressen klokken 18.00.

– Jeg synes selvfølgelig at det er leit, selv om jeg har full forståelse for det, sier hun.

Sivertsen blir sittende til etterfølgeren er på plass. Solberg sier at hun forstår at belastningen ble for stor for ham.

Statsministeren ble også spurt om presset fra opposisjonen. SV har allerede varslet mistillit. I Aftenposten ba Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi statsministeren om å rydde opp.

– Vi har registrert også det Limi har sagt i mediene, sier hun.

Statsministeren legger vekt på at det er helheten i Sivertsens situasjon som gjør at han nå går av.

Hun sier at Fredriksen må følge gjeldende regler, dersom det blir spørsmål om han skal få etterlønn.

Opposisjonen mener det tok lang tid

– Det er en helt riktig avgjørelse, sier Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann Terje Lien Aasland til Aftenposten.

Han har tidligere krevd at fiskeriministeren går.

– Vi har sagt hele tiden at dette er en veldig alvorlig sak, og at det var påkrevd at statsministeren griper inn, sier han.

Så føyer han til:

– Saken viser jo også svakheter ved Erna Solbergs ledelse, at dette har fått pågå så lenge og med så mye støy.

Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen er også fornøyd med Sivertsens avgang.

– Jeg har sagt hele tiden at Erna Solberg egentlig ikke har noe valg. Det eneste overraskende er at det tok så lang tid og ble så mye støy, sier han til Aftenposten.

Sivertsen: Saken tok all fokus

– Sakene om styreverv og etterlønn har tatt all fokus bort fra den jobben jeg som fiskeri- og sjømatminister ønsker å gjøre for å utvikle Norges viktigste næring. Næringen fortjener en minister som kan ha fullt fokus på de oppgaver som må gjøres for å få dette til. Sakene har også blitt en belastning for regjeringen og for mitt parti Høyre, sier Geir Inge Sivertsen i pressemeldingen.

Senest tirsdag sa statsministeren at Sivertsen hadde ryddet opp i problemene, og at han kom til å bli en god fiskeriminister for Norge.

Torsdag avslørte Aftenposten at han signerte årsregnskap i et byggfirma hvor han var styreleder. Det skjedde i januar, mens han hevdet at han hadde avviklet vervet i november i fjor.

– Jeg har fratrådt alle styreverv og beklaget søknaden om etterlønn. Etterlønnen jeg mottok er også i sin helhet betalt tilbake til Senja kommune. Jeg har ryddet opp, men opplever at disse sakene likevel tar all tid og all oppmerksomhet. Da blir det vanskelig å gjøre en god jobb som fiskeri- og sjømatminister. Det har veid aller tyngst når jeg har tatt min beslutning og bedt statsministeren om å få fratre, fortsetter Sivertsen.

– Fiskeri- og sjømatnæringene har en fantastisk fremtid i Norge. Det er offensive, utadvendte næringer som har et stort potensial for å skape verdier og arbeidsplasser langs kysten i Norge. Næringene kommer til å bli avgjørende for at folk kan bo langs store deler av kysten vår. Jeg har hatt ambisjon om, og gledet meg til, å samarbeide med næringen for å legge til rette for en sterk og bærekraftig vekst i årene fremover. Nå blir det andre som skal ta stafettpinnen videre, avslutter Geir Inge Sivertsen.

Les også

 1. Presset fra opposisjonen øker: Erna Solberg må skifte ut Sivertsen

 2. Har du falt av? Dette er bråket rundt fiskeriministeren.

 3. Flere mener Solberg må vurdere Sivertsens dømmekraft og stilling

 4. Fiskeriministeren signerte som styreleder