Venstre-fylkesleder mener fortsatt samarbeid avhenger av asylgjennomslag

Flere fylkesledere i Venstre mener Sylvi Listhaug truer det borgerlige samarbeidet.

Asylsøkere fotografert på ankomstsenteret i Kirkenes.
OPT_tac6cdf3_doc6od4rmd4fcyrdw69lbq-072pSjEhnV.jpg

— Ja, Sylvi truer det borgerlige samarbeidet. Hun har gått langt utover avtalen vi ble enige om i sin tid. Når man går ut over avtaler man er enige om, truer det soleklart fremtidig samarbeid, sier Terje Soløy, fylkesleder for Venstre i Finnmark.

- Hvis det ender opp med asylinnstramninger Venstre ikke kan gå med på, mener du da at Venstre skal fortsette samarbeidet med regjeringen?

— Nei, selvfølgelig ikke. Da må man vurdere å bryte samarbeidet, svarer fylkeslederen til Aftenposten.

- Ikke egnet til å skape tillit

Også Solveig Schytz, som er Venstres fylkesleder i Akershus, opplever at innvandringsminister Sylvi Listhaug truer samarbeidet Venstre har med regjeringen.

OPT_tac6cdf3_doc6od4rmd4fcyrdw69lbq-072pSjEhnV.jpg

— Å legge frem det her som et svar på et bredt forlik truer muligheten for brede kompromiss fremover. På sikt vil det true det borgerlige samarbeidet. Å gjøre sånt er ikke egnet til å skape tillit, sier hun.

Overfor Klassekampen er også Venstre-nestleder Terje Breivik klar på spørsmål om Listhaug truer det borgerlige samarbeidet:

— Ja. Definitivt, sier han til avisen.

— Listhaug bruker en retorikk som for sosialliberale Venstre strekker tilliten vi har vært med på å gi henne lengre enn langt. Men det er ikke bare retorikken, men også de forslagene hun kommer med, sier Breivik til Klassekampen.

Åpne for enkeltforslag

Alle fylkeslederne til Venstre, som Aftenposten har vært i kontakt med, mener det var riktig av deres partileder å signalisere at Venstre ikke vil gå med på noen av de 40 forslagene til asylinnstramninger som Regjeringen har kommet med. Likevel ser de ikke bort fra at det senere kan være aktuelt å gå med på enkelte forslag.

— Vi kunne sikkert plukket ut et og et forslag og vurdert de hver for seg, men som Trine sa i går så handler ikke dette om enkeltforslag. Det går på at man ikke har sett på hvordan enkeltforslagene påvirker hverandre, at man har sett på sammenhengen. Dette er åpenbart hastverksarbeid, sier Espen Ophaug, leder for Venstre i Oslo.

Han ønsker ikke å gå inn på hva han mener bør skje om asylinnstramninger innføres uten Venstres støtte.

— Hva som skjer da, vil jeg ikke spekulere i media akkurat nå.

Det samme uttrykker Marthe Strickert, leder for Sør-Trøndelag Venstre, og Solveig Schytz i Akershus Venstre.

- Truer samarbeidet med KrF

KrF-leder Knut Arild Hareide svarer følgende til Klassekampen på spørsmål om Listhaug truer det borgerlige samarbeidet:

— Ja.

Samtidig gir han uttrykk for at Listhaug setter statsministeren i en vanskelig situasjon.

KrFs fylkesleder i Rogaland, Per Kåre Foss, sier at det ikke er enkeltsaker som avgjør hvem de vil samarbeide med.

— Men hvis Regjeringen greier å få flertall med andre i denne saken, brenner de noen broer. De kobler seg lenger fra oss og evnen til å få til et samarbeid, men jeg har tenkt hele veien at det er mulig å komme til enighet, sier han.

- Totalvurdering avgjør samarbeid

Fylkesleder Knut Duesund i Telemark KrF mener partiet må vurdere hvorvidt de skal samarbeide med Regjeringen om forslagene til asylinnstramninger går gjennom, uten at de er med på laget.

— Dette innebærer også regjeringsspørsmålet, men det er alltid en totalvurdering som avgjør hvem vi skal samarbeide med, sier han.

Fylkeslederen er svært enig med Hareide i at det må betydelige endringer til i forlagene til innstramminger for at KrF skal kunne støtte dem.

– Innstrammingene må være innenfor de internasjonale plikter og konvensjoner som gjelder. I tillegg må det være en viss humanitet i dette, særlig når det gjelder mindreårige som kommer, sier Duesund.

— Vi støtter ikke forslag som bryter med internasjonale konvensjoner, sier Foss.

  • Hør politisk redaktør Trine Eilertsen og Lars Glomnes snakke om denne saken i ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk: