Maren Furuseth (25) fikk hele oppveksten ødelagt av mobbing. Etter flere brutale møter med det offentlige hjelpeapparatet møtte hun veggen.
Det ble fire år med sykmeldinger. Hun bor i Søndre Land i Innlandet, kommunen med høyest andel på uføretrygd. Maren kunne blitt en del av bygdas dystre statistikk.
Rosmari Stern Øberg (29) droppet ut av videregående fire ganger på grunn av høyt fravær. Hun slet med sterk sosial angst i tenårene.
– Du frykter å gå ut døren. Du frykter å se folk i øynene og sjekke postkassen. Du er rett og slett nervøs for alt, sier Øberg. Likevel var drømmen å jobbe med mennesker.
I Norge står 110.000 unge under 30 år utenfor skole og arbeidsliv. Uansett hvem som vinner valget: Å bekjempe utenforskap blant unge er en av de viktigste oppgavene.

I denne kommunen er én av fem uføre. Maren Furuseth kunne blitt en del av den dystre statistikken.

Mobbingen startet allerede i første klasse. Maren Furuseth ble herjet med fysisk og psykisk. Da moren fikk lov til å ta det opp med en lærer, ble de møtt på en måte som gjorde vondt verre.

Furuseth håpet ting skulle bli bra på ungdomsskolen. Det ble de ikke. Mobbingen fortsatte. Hun hadde så mye angst at hun nesten ikke gikk ut døren på fritiden. All energi ble brukt til å fullføre skolen.

Les hele saken med abonnement