Politikk

Fra Frp til Høyre

14 år er gått siden Pål Atle Skjervengen sist var delegat på et partilandsmøte. Den gang var det i et annet parti.

 • Forf>
 • <forf>gunnar Magnus <

Pål Atle Skjervengen var en av Carl I. Hagens "påleggskalver" i Frp — nestformann med utsikt til opprykk. Men i 1993 meldte han seg ut av partiet og brøt med politikken. I dag driver han i vinbransjen og har ingen tanker om politisk comeback, men Skjervengen er likevel med i Oslo Høyres delegasjon til helgens landsmøte.Det er allerede ti år siden Skjervengen meldte seg inn i Høyre, det gjorde han da partiet lå langt nede på meningsmålingene. Han har holdt relativt lav profil i sitt nye parti, men gir råd til partileder Erna Solberg - om hvordan hun skal nå best mulig ut til velgerne.- Jeg er en helt ordinær næringslivsleder som engasjerer seg lite grann og bidrar litt som strategisk rådgiver i valgkampen, sier Skjervengen. Han kjenner Høyre-lederen fra den gang de satt sammen i Stortingets kommunalkomité.Solberg bekrefter at Skjervengen har vært en god samtalepartner denne våren. Hun fremholder hans debatterfaring og legger vekt på å få reaksjoner fra en som ikke sitter "i de innerste krinkelkrokene" i partiet. Skjervengen var tilhører da Solberg tørrtrente på landsmøtetalen. - Jeg er enig i alt hun sier og kan stå bak hvert ord, sier han om talen.- Også når hun snakker om klimapolitikk?- Jeg personlig har alltid vært opptatt av miljøpolitikk.

Samme ståsted.

Skjervengen opplever ingen kulturforskjeller mellom landsmøtene i Frp og Høyre. Og han føler ikke at han har skiftet syn. - Jeg mener de samme tingene jeg alltid har ment. Spranget fra den liberale del av Frp til Høyre er ikke stort.- Noen mener Høyre ble mer liberalistisk en tid, men nå har funnet tilbake til gamle verdier?- Jeg føler at Høyre har en balanse mellom verdikonservatisme og markedsliberalisme, svarer han. Skjervengen gikk ut av politikken fordi han ville skifte beite og unngå å ende som politisk broiler. Samtidig ble Frp herjet av en ideologisk konflikt. Skjervengen mener hans utmeldelse bidro til at partiformann Carl I. Hagen skiftet side: - Han så at det ville rakne på liberalistisk side og måtte søke forankring et annet sted. Da gikk han til Kleppe og Hedstrøm og den gjengen der.

For innvandring.

Et stridstema var innvandringspolitikken. - Jeg har alltid vært veldig positiv til innvandring og et flerkulturelt samfunn. Der skiller liberalismen og nasjonalismen vei. Jeg er ikke for homogene samfunn - det er mer utviklende og berikende med heterogene, sier han. Skjervengen tror Frp vil bli pragmatisk hvis partiet kommer i regjering. - Siv Jensen er betydelig mer samarbeidsorientert enn Carl I. Hagen. Men jo lenger hun sitter i opposisjon, jo mer tvinges hun av eget parti til gå mot yttergrensene i argumentasjonen, sier han. Skjervengen synes Høyre er kommet godt ut blant annet ved å snakke om valgfrihet i eldreomsorgen: - Ap er skikkelig på defensiven. Høyre er i posisjon til å sette dagsorden for valgkampen.

2007: Tidligere Frp-nestformann Pål Atle Skjervengen trives godt på landsmøtet. I bakgrunnen fra venstre Jo Benkow, Amund Drønen Ringdal, Erna Solberg og Jon-Ragnar Årseth. Foto: ODD INGE SKJÆVESLAND

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Med disse grepene vil Høyre gjøre Solberg historisk

 2. POLITIKK

  Erna Solberg tror fortsatt på den blåblå drømmen

 3. POLITIKK

  – Det blir ingen endringer i innvandringspolitikken

 4. POLITIKK

  Partifeller mener Frp mangler salgbar miljø- og innvandringspolitikk

 5. POLITIKK

  Sanner slår tilbake mot Hareide: Høyre er ikke blitt mer liberalistisk

 6. POLITIKK

  Støre: - Erna Solberg har gjort et feilgrep som endrer Norge