Politikk

Venstre vil ha omkamp om asylinstruks

Venstre-leder Trine Skei Grande ber regjeringen gjøre om instruksen som åpner for omstridte asylreturer til Russland. Hun mener dagens praksis går på rettssikkerheten løs.

Venstre-leder Trine Skei Grande.
  • Ntb

— Vi vil bruke vår posisjon til en omkamp når regjeringens forslag til innstramminger i asylpolitikken kommer til behandling i Stortinget. Jeg håper presset vil øke framover, sier hun til NTB.

Samtidig erkjenner hun at innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) kom styrket ut av den ekstraordinære runden i Stortinget tirsdag.

Der slo både Ap og Sp fast at de ikke finner grunn til å kritisere regjeringen for asylinstruksen av 24. november.

— Listhaug framsto jo som mer søkende enn Ap og Sp gjorde. Det er helt tydelig at de to partiene har større tillit til Listhaug og hennes framstilling enn de har til spørsmålene som reises av FNs høykommissær, sier Grande.

Sylvi Listhaug er i hardt vær også i denne saken.

Les også

FNs barnefond sendte klage da hun brukte deres rapport om asylbarn.

Rettssikkerhet

Venstre-lederen mener det er urimelig at asylsøkere kan bli sendt ut av Norge over Storskog, uten å få sin sak vurdert, selv om de kun har vært på gjennomreise i Russland.

— Vi er for å sende asylsøkere med langvarig oppholdstillatelse i Russland tilbake over grensen. Det samme gjelder asylsøkere som har bodd der lenge, men som fikk visumet trukket tilbake av russiske myndigheter på grensa, sier Grande.

  • **I denne saken kan du lese om hvordan flere
Les også

advokater nå jobber for å stanse utsending av asylsøkere

til Russland.**
Venstre-lederen mener en sentral rettssikkerhetsventil ble satt ut av spill da Ap og Sp i høst sikret regjeringen instruksjonsadgang overfor Utlendingsnemnda — uten forutgående høring og komitébehandling på Stortinget.

— Det blir som å hasteinnføre en ny straffelov, for så å suspendere Høyesterett, mener hun.

Grande sier hun vil forsøke å få omgjort instruksen når Listhaugs 150 sider lange høringsforslag med innstramminger i asylpolitikken kommer til behandling.

Det er flere sider ved dokumentet som Venstre motsetter seg, blant annet skjerpede regler for familiegjenforening samt forslaget om kun å gi midlertidig opphold til mindreårige. Tilleggskravene til inntekt og forsørgelse som må innfris før permanent opphold gis, er hun også kritisk til.

Les Aftenpostens store intervju med Listhaug her:

Les også

- Det er klart jeg er bekymret for mine egne barns fremtid

Fikk støtte

I Stortinget tirsdag så ikke Arbeiderpartiet og Senterpartiet noen grunn til å kritisere Listhaug. Samtidig slo de fast at det er regjeringens ansvar å forsikre seg om at praksisen er i tråd med internasjonale forpliktelser.

— Statsråden har forsikret om at norsk praksis er innenfor folkeretten, og det legger vi til grunn, sa Aps innvandringspolitiske talsperson Helga Pedersen til NTB.

Listhaug ble hasteinnkalt til Stortinget for å svare på spørsmål om uttransporteringen av asylsøkere fra Norge til Russland. Til grunn for saken ligger kritikk fra FNs høykommissær for flyktninger samt en rekke menneskerettighetsorganisasjoner.

— Når personer uten rett til opphold i Norge returneres til andre land, vil de normalt møte vanskeligere forhold enn vi er vant til her i landet, simpelthen fordi Norge er et av verdens beste land å bo i. Det betyr ikke at vi ikke kan og ikke bør gjennomføre disse returene, sa Listhaug.

Senere i måneden vil hun møte FNs flyktningutsending for samtaler om den norske praksisen ved Storskog.

Interessert i politikk? Hør Frank Rossavik om Köln-hendelsene i ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les også

  1. Listhaug vil ikke stanse utsendelse til Russland

  2. 13 asylsøkere transportert ut av Norge til Russland

  3. Advokater vil stanse utsending av asylsøkere

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk