Politikk

- Grums om innvandrere

Siv Jensen sprer grums om innvandrere og nører opp under fremmedhat, mener sentrale politikere.

Frp-leder Siv Jensen på TV 2 sist fredag.
  • Forf>
  • <forf>robert Gjerde <

— Så grove uttalelser om asylsøkere og innvandrere som Siv Jensen her kommer med, har vi ikke hørt fra en stortingsrepresentant siden Vidar Kleppe røk ut. Dette er grums vi kan forvente å høre i mørke kroker. Så grove generaliseringer av asylsøkere er sjelden kost, sier SV-leder Kristin Halvorsen.Det var i et intervju sendt på TV 2 fredag kveld at Frp-formannen kom med uttalelser som sjokkerer sentrale norske politikere. Fra republikanernes landsmøte i USA, der Siv Jensen var gjest, karakteriserte hun Regjeringens innstramming i asylpolitikken for "visvas" og forlangte sterkere lut fordi folk flest i Norge ser at "barn blir slått" og at "barn blir omskåret".- Det er oppsiktsvekkende at slikt sies av en person som leder et stort parti og har som mål å bli statsminister. Slike ekstreme uttalelser i generelle vendinger kan skade Norges forhold til omverdenen, sier Halvorsen.- Tenk på hva den jødiske lobbyen i USA ville ha reagert med hvis den visste hvor foraktelig deres tradisjoner ble omtalt. Siv Jensen bør snarest sende en unnskyldning til Det Mosaiske Trossamfund og til Islamsk Råd for sin måte å omtale andre religioners tradisjoner på.KrF-nestleder Inger Lise Hansen mener Jensen ikke styrker sin mulighet til å bli statsminister med slike uttalelser.- Slik retorikk nører opp under fordommer og fremmedhat. Selv om vi ikke lykkes med alt i integreringspolitikken, så kan vi ikke kaste vrak på anstendighet og internasjonale prinsipper om menneskeverd. Her snakker vi om personer som har krav på å bli behandlet på en anstendig måte, sier Hansen.

Farlig

Statsminister Jens Stoltenberg reagerer også sterkt. Han svarer slik når vi spør ham om en statsministerkandidat bør uttale seg slik.- En statsminister bør bygge ned fordommer, ikke opp. Å dømme enkeltmennesker som gruppe, slik Siv Jensen her gjør, har vist seg historisk å være veldig farlig, sier Stoltenberg.Han mener at å omtale innvandrere i generelle negative vendinger kan skaper mistenksomhet og fordommer.- Det Siv Jensen gjør, er å slå alle i hartkorn. Ved å snakke i generelle vendinger om at barn blir slått, så rammer hun det store flertall som ikke slår barna sine, sier Stoltenberg.Han sier at han - av mange grunner - ikke ønsker at Jensen skal bli statsminister.- Men slike holdninger, som bryter med respekten for enkeltmennesket, er en av de mest grunnleggende årsaker til at Jensen ikke bør bli statsminister, sier Stoltenberg.Halvorsen sier dette om Jensen som statsminister:- Det er velgerne som avgjør hvem som blir statsminister. Hvis Siv Jensen vil bli statsminister, og sprer om seg med slik gørr, så er det jo greit at folk får vite om det før valget.

God integrering

Høyre-leder Erna Solberg mener Siv Jensen plasserer alle asylsøkere i samme bås.- Slike uttalelser fremmer ikke integrering. Det bør Frp og Siv Jensen tenke på. Høyre står for et syn der mennesker vurderes og behandles som individer. Det trodde jeg Frp også gjorde, sier Solberg.- Kan vi ha en statsminister som kommer slikte uttalelser?- Det spørsmålet får du meg ikke til å kommentere, sier Solberg, som mener Jensens uttalelser tegner et bilde av at integreringen i Norge er mislykket.- Men data viser at vi lykkes bedre med integreringen i Norge enn i mange andre land. Levekårsundersøkelser viser at barn av innvandrere tar like høy utdanning som andre barn og klarer seg veldig godt. Ja, vi har utfordringer, men vi kan ikke skjære alle over en kam, sier Solberg.

-Kan ikke ha fått med deg virkeligheten

Siv Jensen mener Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen ikke kan ha fått med seg virkeligheten i deler av innvandrermiljøene.

— Jeg har møtt personer som forteller gruoppvekkende historier. Mine kritikere kan lese boken til Amal Aden (pseudonym) som kom ut nylig. Jeg har møtt henne, lest boken og hørt hennes historie. Hun må leve under beskyttelse. Da må vi prøve å ta innover oss at det er grunner til det.

- Oppsiktsvekkende

Jensen synes det er oppsiktsvekkende at Halvorsen mener hun ikke respekterer tradisjoner.- Jeg kan ikke forstå at finansministeren synes det er greit å omskjære jenter. Ulovlig omskjæring skjer i organiserte former. - Det foregår også organisert trygdemisbruk og utnyttelse av familiegjenforeningsinstituttet.

Noen vil ikke.

Hun sier hun, i intervjuet fra USA, var opptatt av å peke på uheldige sider ved integreringen. - Alle er klar over at det er mange som er godt integrert. Problemet er alle de som ikkevil integreres, og som heller ikke vil at barna deres skal integreres. Det er flere enn vi liker å tenke på. Og mye mer alvorlig enn at statsministeren og finansministeren later som om alt er rosenrødt.

Les mer om

  1. Politikk